Kde bere Islámský stát peníze?

29.12 2015   Eurozprávy
Proti teroristické organizaci Islámský stát je pozemní operace nutná. Otázkou ale zůstává, kdo jí provede. tvrdí to bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a současně poradce v oblasti bezpečnost Andor Šándor.  

roční příjmy v korunách (kurz 25,50 Kč za dolar)

Za co Islámský stát peníze utrácí

Islámský stát si na rok 2015 naplánoval rozpočet ve výši 51 miliard korun, z něhož chtěl platit své operace v Iráku a Sýrii. Podle analytiků nemá IS dostatečné příjmy, aby pokryl výdaje plánované v této výši.

Kdo a jak se v IS stará o peníze

Organizace disponuje úřadem, který lze přirovnat k ministerstvu financí. Nazývá se Diwan Bayt al-mal a má na starosti finanční a měnovou politiku IS.

Finance Islámského státu měl dlouho na starosti Abú Sajjáf. Podle vyjádření amerických představitelů zemřel v květnu 2015 během amerického útoku na jeho sídlo v Sýrii. Měl se podílet na vymáhání peněz z únosů a pomáhal také řídit finanční operace a aktivity týkající se ropy a plynu.

IS také otevřel svoji vlastní banku v Mosulu, která poskytuje úvěry a přijímá vklady. Centrální banka Muslim Financial House má pomoci s řízením vlastní měny – Islámského dináru.

Ke konci roku 2014 IS oznámil, že chystá vlastní měnu – mince vyrobené ze zlata, stříbra a mědi s označením 1, 5 a 10. V červnu 2015 se pak na Twitteru objevily první fotografie, které údajné platidlo zobrazují.


Podle BBC je platidlo založené na měně užívané v 17. století v Ottomanském chalífátu. Mince je údajně vytvořena z 24karátového zlata a v USA by vynesla asi 139 dolarů. Na platidle je nápis „V boha věříme: Islámský stát – chalífát založený na učení Proroka.“ Cílem vlastní měny je údajně uniknutí „tyranskému monetárnímu systému, který byl uvalen na muslimy“.