Klaus připravil důchodce o 333 miliard

8. 12. 2015 CzechFreePress

Psal se rok 1993. Tehdejší ministr financí Václav Klaus – později prezident republiky (v neblahé paměti) přišel na „geniální“ nápad. Dlouho mu ležel v žaludku fakt, že existoval důchodový fond v celkové výši přes 330 miliard korun – tedy fond pro důchody lidí, kteří celý život pracovali a poctivě si tyto peníze ve státní kase nastřádali, aby na stará kolena měli z čeho žít. To bychom neznali Klause, kdybychom si mysleli, že to nechá jen tak být. Kdepak!

Klaus tento důchodový fond zrušil spojením se státním rozpočtem. Peníze pro důchodce, naráz – jako mávnutím kouzelným proutkem, zmizely… A cesta k jejich vytunelování byla otevřena… Už tu byla rezerva pro různé pokoutníky-lobisty, hochštaplery, tuneláře, tedy budoucí miliardáře tuzemské i zahraniční provenience!

(A také pro „nepřizpůsobivé…“)

Milí (nejen) důchodci, když se zahledíme na to, co se děje od doby hadrového puče, vidíme jen stálé zhoršování životních podmínek nás lidí – a naopak stálé zvýhodňování zbohatlické galérky.

A vládnoucí pravicová chunta se už ani nesnaží mluvit o nějakém zlepšení, prostě jen útočí na levicová hnutí, zejména komunisty, „že prý za všechno mohou oni“. Přitom za minulého režimu sice nebylo nic moc, ale všichni lidé měli životní jistoty – prostě všem nám bylo nesrovnatelně lépe, i když jsme nebyli v KSČ! A všechno se pro běžné lidi stále zlepšovalo, zatímco teď se vše stále zhoršuje!

Vládní chunta si teď vzala na paškál důchodce a chce z nich vymačkat ještě to málo, co jim zbylo. Snižuje valorizaci důchodů, i když všechno se nehorázně zdražuje. Stejně dopadli i invalidé. Z původního měsíčního příspěvku 2 000.- teď na 3. stupeň invalidity dostávají postižení jen 800.- Kč, což je tedy hodně velké ožebračení…

Prý nejsou peníze… 

A KDE JE TĚCH 333 MILIARD, co z důchodového fondu ukradla Klauzova vláda v 90 letech ??? Chceme je zpátky!  

Nezajímá nás, že to oni a jejich kamarádíčkové z kapitálových kruhů rozkradli!

Chceme zpět důchodový fond, na který jsme celý život ukládali peníze!

Ať se na něj složí ti, kteří ho rozkradli!

Neuvažujte o miliardách pro katolické flanďáky, kteří sami by měli splácet mnoho miliard za to, že po mnoho staletí diskriminovali, konfiskovali majetky a vraždili lidi!

Dejte tyto peníze do důchodového fondu a dalších fondů pro sociální účely!

Stejně vy a vaši velmi bohatí kamarádíčkové půjdete po volbách (nejlépe předčasných) do propadliště dějin!

Ročníky 1989 a výše si to nepamatují, ve školách jim vymazávali mozky.

– – – 

Z internetové diskuse pod článkem vybíráme:

Jaroslav Tichý:

Přes uvedenou “Klausovu výpůjčku” bez vrácení, což byla nejen zlodějna, ale i krok v rozporu se zákonem o státním rozpočtu a tedy i trestný čin, byl průběžný důchodový systém až do r. 2004 v přebytku. Pak si z něj ale půjčili Topolánek s Kalouskem dalších 70 mld. Kč, opět bez vrácení a systém začal mít problémy.

Individuální šetření lidí nic nevyřeší, pokud jejich úspory následně někdo ukradne. A je teprve druhotné, zda to budou politici z důchodového účtu či bankovní úředníci či nějaký podvodník z bankovního účtu jednotlivých “zodpovědných” střádalů.

Oproti době, kdy kancléř Bismarck vymyslel tento průběžný důchodový systém v tehdejším Prusku (nejde o nějaký výmysl komunistů, aby bylo všem jasno), došlo ale k mnohým změnám. Jednak k těm, na něž musel reagovat již tehdy Bismarck (prodloužení věku důchodců – tedy prodlužováním doby odchodu pracovníků do penze).

Jednak k těm, které za Bismarcka byly nemyslitelné. K těm patří postupné odevzdání (či rezignace na výkon) státní moci finanční a velkopodnikatelské sféře a s tím související nárůst nezaměstnanosti. Jde o jedno. Práce nezmizela, té je stále dost. Často jde ale o práci, která nepřináší potřebnou míru zisku, ač je pro společnost – stát, města či obce – potřebná.

Podnikatelé se o ni tedy nebudou zajímat, banky ji nebudou financovat a stát či jeho samostatné správní celky její výkon zajišťovat nebudou, neboť tyto činnosti již přesunuly (outsorcovaly) na podnikatele.

Výsledkem pak je to, že:

a/ nezaměstnaní, často nikoliv vlastní vinou, jsou nuceni namísto do práce chodit si pro podpory v nezaměstnanosti na pracovní úřady a
b/ příspěvky do průběžného důchodového systému od pracovníků klesají, neboť ubývá těch zaměstnaných, a za ty na podpoře stát ještě přispívá alespoň nízkou částkou do systému na jejich budoucí důchody.

Když si k tomu ještě přidáme špatný výběr příspěvků do důchodového systému ze strany některých zaměstnavatelů, kteří sice zaměstnancům z mezd za tímto účelem peníze strhnou, následně je ale do průběžného důchodového systému neodvedou, dále pak zaměstnávání pracovníků “na černo” apod. je jasné, že důchodový systém je ohrožen.

Bodejť by nebyl. Za takových podmínek bude ale ohrožen jakýkoliv systém.

My ovšem, jak se stalo v poslední době “dobrým zvykem”, se snažíme řešit pouze následky, nikoliv příčiny. A jsme často upřímně udiveni nad tím, že to nefunguje. Mezi tyto kroky patří i nápad s dalšími pilíři důchodového systému s odkazem, ať si ti zodpovědnější ještě na důchod šetří.

Nápady s dalšími pilíři, kdy peníze do nich vložené si rozeberou finanční společnosti na své náklady či je prošustrují v často pochybných investicích či transakcích, a přitom ještě oslabíme současný důchodový systém, nemá smysl komentovat, zvláště pak za současné a trvající ekonomické situace ve světě.

Zapojení nových technologií do praxe a tím i podstatné zvýšení produktivity práce by problém řešilo. Jenže to by předpokládalo další nárůst nezaměstnanosti a tedy masové zahájení výplaty minimálního příjmu občanům, a to bez ohledu na to, zda pracují či nikoliv, s čímž finanční oligarchie nikdy dobrovolně souhlasit nebude. (Proč peníze rozdělovat mezi lidi, když je tato oligarchie může ukrást pro sebe).

Je nicméně skutečností, že vyvrcholení další periody Kondratěvovy křivky již nastalo, takže lze očekávat i posuny ve společnosti reagující na technický vývoj, který je v předstihu před vývojem společnosti (obecně).

– – – 

Miroslav Dvořák    
Dějiny se opakují. Taktéž s. Babiš “vyzvedl” peníze ležící na stole ČEZu, odůvodnil tím, že je zúročí. Nevím, zda se tím někdo dále zabývá, zřejmě s nimi hospodaří v zájmu nás všech.

– – – 

Jakub Svoboda 

Průběžný důchodový systém je jedno velké letadlo. Měl by být úplně zrušen. Mělo by být zrušeno sociální pojištění a každý by se měl na staří zajistit sám.

Miroslav Dvořák 

Sice hezká myšlenka, ale v praxi: v r. 1967 jsem koupil dům vč. 1220m parcely a výdaji (notář atd.) za 100 000 Kčs. Místo financí do domu peníze uložit i na NEJVYŠŠÍ možný úrok (krátká výjimka u KB v  90. letech – vklad 1 milion = úrok přes 15 %), tak v současné době i  se zúročenou částkou nepořídím ANI stejnou parcelu! Vydírají nás banky, zvyšujeme platy a ještě si tleskáme. Otvíráme až podezřele moc nůžky. Přidáme si 3%, což ve 20 000 = 600 Kč, ale jak sám poslanec Jandák okouzlil parlament slovy: proč bychom si nepřidali 13 – 16% , LIDÉ NÁS STEJNĚ NEMAJÍ RÁDI.. Ono i ta tři procenta ve 100 000 není slavných 600 ale 3 000. Jandák má pravdu,že?! A odbory? Ti se tím chlubí, tím že nás všechny okrádají. Kde končí slavní nej odboráři? Nejvyšší mzdy bych zastropoval. A nějaké padáky – velké odstupné? NEKONEČNO.

Jan Zvoník 
Jak jednoduché, proč už jste to nenavrhl vládě a panu B. Příklad zaměstnanec má 65.- na hodinu, nájem v místě kde je práce (Praha) za jednu díru + služby cca 9000.-, kolik je ještě možné šetřit na důchod, asi hovno. Nechte si vaše kecy pro maminku