Média: zdá se, že nová islámská koalice Saúdské Arábie je jenom vymyšlená

21. 12. 2015    zdroj
Vlády minimálně dvou klíčových blízkovýchodních států nevěděly, že jejich země jsou údajně součástí nové protiteroristické koalice v čele se Saúdskou Arábií. Jak informuje The Independent, překvapení se zařazením své země do islámské koalice bojovníků proti terorismu vyjádřil Libanon a Pákistán.


Ministr zahraničních věcí Pákistánu Aizaz Chaudhry řekl, že se dozvěděl z novin o této nové koalici a příslušnosti k ní. Dokonce telefonoval velvyslanci Saúdské Arábie, aby vyjasnil situaci. Bylo oznámeno, že s pákistánskými úřady nebyl vstup do koalice projednáván.

Pákistán je tradičním spojencem Saúdské Arábie, ale země se snaží nevstupovat do vojenských operací a upřednostňuje nevměšování se do blízkovýchodních konfliktů. Konkrétně v listopadu zástupce pákistánské armády prohlašoval, že jeho země nemá v úmyslu účastnit se bojových akcí v zahraničí.

O své příslušnosti k nové koalici nevěděl ani Libanon. Podle místního vydání Naharnet prohlásilo libanonské ministerstvo zahraničí, že neobdrželo žádné zprávy o vstupu do koalice. Úřad požadoval vysvětlení, zda to neznamená snahu nějakých sil převzít funkce libanonského ministerstva zahraničních věcí.

Je třeba poznamenat, že premiér Tammám Salám zprávu o další koalici uvítal, protože Libanon “stojí v popředí boje proti terorismu.”

Bylo také oznámeno, že Indonésie stále ještě pochybuje, zda má vstoupit do koalice, a Malajsie již prohlásila, že se určitě nebude účastnit vojenských operací.

Začátkem tohoto týdne Saúdská Arábie oznámila vytvoření koalice 34 muslimských zemí pro boj proti terorismu.

Podle The Independent zahrnuje koalice v čele se Saúdskou Arábií pravděpodobně Bahrajn, Bangladéš, Benin, Čad, Komory, Pobřeží slonoviny, Džibuti, Egypt, Gabon, Guineu, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Libyi, Maledivy, Mali, Malajsii, Maroko, Mauretánii, Niger, Nigérii, Katar, Palestinu, Pákistán, Senegal, Súdán, Sierru Leone, Somálsko, Togo, Tunisko, Turecko, Spojené arabské emiráty, Jemen.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová