Ničení Sýrie, aby se vytvořil Sunistán – USA bombardují syrskou vojenskou základnu. Turecko vtrhlo do severního Iráku

Mike Whitney
11.12.2015  Zvědavec

Jak souvisí americké bombardování syrské vojenské základny v Ayyash a turecká invaze do severního Iráku?

Obě tyto zdánlivě nesouvisející události jsou součástí širšího plánu na balkanizaci Středního východu, posílení kontroly tenčících se zdrojů Washingtonem, zatažení Ruska do nákladné a vleklé války a zajištění, že ropa Středního východu zůstane denominována v amerických dolarech.
Autor Joseph Koshore to takto shrnul v nedávném článku na World Socialist Web Site. Uvedl:

„Základní síla stojící za válkou v Sýrii je tatáž, jako ta, která motivovala imperialistické parcelování Středního východu jako celku: zájmy mezinárodního finančního kapitálu. Hlavní imperialistické mocnosti vědí, že pokud mají kecat do dělení lupu, musí si také odvést svůj podíl na zabíjení.“ (Nové imperialistické dělení Středního východu; The new imperialist carve-up of the Middle East).

Bingo. Nakonec válka proti terorismu je fíkovým listem vztahů s veřejností, aby se zastřel pokus Washingtonu vládnout světu. Je nemožné dát smysl rejdům po celém světě bez aspoň jistého pochopení, jak zdánlivě náhodné činy násilí a teroru zapadají do širší a komplexnější geopolitické strategie, s cílem vytvořit nový jednopolární světový řád, rozdrtit všechny vynořující se konkurenty a rozšířit americkou plnospektrální nadvládu na celou planetu.

Podívejme se na konkrétní věci: V neděli americká vojenská letadla bombardovala syrskou vojenskou základnu východně od Raqqa a zabila tři syrské vojáky a zranila třináct dalších. K incidentu došlo ve vesnici Ayyash v provincii Deir Ez Zor. Mluvčí koalice, americký plukovník Steve Warren, popřel zapojení USA do tohoto smrtícího útoku, navzdory faktu, že britský Syrský pozorovatel pro lidská práva potvrdil, „že nálet zasáhl vojenský tábor“. Podle tohoto pozorovatele – „Je to poprvé, kdy útok USA vedené koalice zabil vojáky syrské vlády.“ Warrenovo popření, které je odrazem reakce Pentagonu na jakákoliv tvrzení o jeho vině, naznačuje, že útok byl záměrnou provokací mající vyvolat odvetné útoky Ruska, které by pak ospravedlnily širší nasazení amerických jednotek a zbraní v této 4 a půl roku trvající syrské válce. Jestli nálety dostaly zelenou od Bílého domu, nebo od darebáckých elementů jednajících nezávisle v Pentagonu, je nejasné. Jasné však je, že útok na syrské jednotky, celých 30 mil od určeného cíle, nebyl omyl. Stojí rovněž za zmínku, že podle vojenské analýzy Jižního frontu se americký nálet shodoval s „rozsáhlou ofenzivou ISIS na vesnice Ayyash a Bgelia“. Jinými slovy, americký útok poskytl dostatečné letecké krytí teroristům ISIS, aby mohli provést svoji pozemní operaci.

Bylo to součástí plánu, nebo pouhá náhoda?

Méně než 24 hodin po útoku americká letadla bombardovala vesnici Al-Khan na severovýchodě Sýrie a zabila 26 syrských civilistů, včetně nejméně čtyř žen a sedmi dětí. Poselstvím, které tyto smrtící útoky amerických ozbrojených sil vysílají, je, že chtějí ovládnout vzdušný prostor nad východní Sýrií, kde plánují odstranění ISIS a zřízení de facto sunitského státu, konzistentního s plánem na rozbití Sýrie a Iráku do menších kantonů, řízených místními válečnými mafiány, islámskými fanatiky a americkými loutkami. O této záležitosti toho již bylo napsáno spousta, takže tomu zde nebudeme věnovat příliš času. Nedávný úvodník New York Times neokonzervativce Johna Boltona shrnuje základní koncept, který se jeví být podporován celou americkou politickou elitou. Zde je výňatek z tohoto článku:

„Dnešní realitou je, že Irák a Sýrie, jak jsme je znali, jsou pryč. … Místo aby se snažil opětovně vytvořit mapu po první světové válce, měl by Washington uznat novou geopolitiku. Nejlepší alternativou Islámskému státu v severovýchodní Sýrii a západním Iráku je nový nezávislý sunitský stát…

Tento návrh na sunitský stát se silně liší od vize rusko-íránské osy a jejích figurek (Hizballahu, pana Assada a Teheránem podporovaného Bagdádu). Jejich cíl obnovit iráckou a syrskou vládu v původních hranicích je cílem fundamentálně opačným vůči americkým, izraelským zájmům a zájmům přátelských arabských států…

Nový „Sunistán“ možná nebude Švýcarskem. Nejde o demokratickou iniciativu, ale o chladnou mocenskou politiku. Je to konzistentní se strategickým cílem vyhladit Islámský stát, který sdílíme s našimi spojenci a je dosažitelný.“ (John Bolton: To Defeat ISIS, Create a Sunni State).

Jak jsme řekli, Boltonův výplod je jen jedním z mnoha článků a politických dokumentů, které podporují rozparcelování Iráku a Sýrie a překreslení mapy Středního východu. ISIS, který je převážným výtvorem západních tajných služeb a jejich protějšků v Zálivu, je klíčovým komponentem tohoto celkového plánu. Umístěním teroristické organizace do epicentra světových dodávek ropy si člověk vytvoří odůvodnění pro zasahování do záležitostí ostatních suverénních zemí, kdykoliv se zlíbí. To pomáhá vysvětlit bombardování Ayyash a Al-Khan v severovýchodní Sýrii tento týden. USA ospravedlňují útok tím, že mávají zakrvácenou košilí „ISIS“, přičemž ve skutečnosti USA realizují jen vlastní úzké strategické zájmy. A zatímco USA formálně nezřídily bezletovou zónu v oblasti, je nyní jasné, že s operováním na východě Sýrie souvisí vyšší rizika, než která existovala ještě před pouhým týdnem, což je přesně vzkaz, který Pentagon chtěl poslat.

Stejné pravidlo lze aplikovat na invazi Turecka do severního Iráku, s 900 vojáky a 20 tanky, dle odhadů. Zaprvé, je zcela nemožné, aby Turecko zahájilo vpád bez toho, aby nejdříve dostalo povolení od Washingtonu. Všichni víme, jak násilně Obamova vláda reagovala, když Moskva bránila Krym po CIA řízeném puči v Kyjevě. Porovnejte si to s tlumenou reakcí zvláštního prezidentského vyslance Bretta McGurka, který na Twitteru uvedl toto: „USA nepodporují vojenské nasazení na území Iráku bez souhlasu irácké vlády.“ (Today’s Zaman).

To je vše? 5,000 amerických vojáků zemřelo v bojích v Iráku a vše, co může McGurk říct, je „Turecko, opravdu bys to dělat nemělo“?

Mějte na paměti, že Washington neuvalil na Turecko sankce, nezaútočil na jeho měnu nebo finanční trhy, ani nevyhrožoval válkou, jako v případě Ruska. Vlastně Obama Turecko dokonce ani nevyplísnil. Prostě se díval jinam a ignoroval záležitost zcela. Přirozeně, že to naštvalo amerického spojence v Bagdádu, iráckého premiéra Haidera al-Abadi, který vyhrožoval zásahem, pokud turecké jednotky neodejdou do 24 hodin.

Opět, turecký krok zapadá dokonale do celkové říšské strategie „dekonstrukce“ Sýrie a Iráku a jejich rozbití na menší neškodné státečky, které zůstanou v „permanentním stavu koloniální závislosti“ pro dohlednou budoucnost.

Co se týká islamistických fanatiků v Ankaře, tak ti se cítí zcela v právu pro zabírání území, o kterém si myslí, že jim bylo ukradeno po první světové válce. Turecký publicista A Haber, Cemil Barlas, to shrnul pro RT:

„V minulosti tato půda patřila nám; máme právo účastnit se jejího osudu. Navíc naši příbuzní žijí v těchto regionech. Zajímá nás, co se jim děje… Podle Barlase má Turecko právo na syrské a irácké přírodní zdroje a myslí si, že lidé, kteří tam žijí, nemají zisk z prodeje ropy, protože ty jdou všechny „diktátorovi“.“ (Sputnik News).

Turecká invaze do Iráku signalizuje začátek dlouhodobé okupace, která se pravděpodobně rozšíří do Mosulu. To vytvoří klíčové předmostí pro ovládnutí zdrojů a produktovodných koridorů, což udrží proud ropy do Turecka a do jižního přístavu Ceyhan. Turecký publicista Yavuz Baydar zmínil o událostech více:

„Zmocnit se opět Mosulu je zcela na vrcholu agendy. Zde existuje evidentní soulad zájmů mezi Tureckem, Kurdskou regionální vládou (KRG) a západními spojenci… Klíčovou postavou velkého obrázku je Khaled Hodja, vůdce Syrské národní koalice (SNC) úzce spolupracující s vůdcem KRG Masoudem Barzanim. Byl to on, kdo prohlásil, že budou v kantonu Rojava vytvořeny společné bojové síly.

Plukovník, který mluvil anonymně s Tunca Ögreten z Diken News v Istanbulu, plány potvrdil a dodal, že jde o formaci iniciovanou USA a Tureckem a že ji bude tvořit 5,000 mužů.

“…Tyto síly jsou podporovány USA a Tureckem, jak proti režimu (syrského prezidenta Bashara al-) Assad, tak k likvidaci Kurdů v severní Sýrii.“

Idris Nassan, náměstek ministra zahraničí Kobani, tvrdí, že tato nová síla by byla tvořena především členy skupin Ahrar al-Sham a al-Nusra a Turkmany.

Nassan spojuje poslední kroky s nastávajícím setkáním v Riyadhu, kde Saudové organizují novou alianci pro syrské opoziční síly. „Za výrazem „umírněné síly“ jsou Saúdská Arábie a Turecko“, řekl Nassan stránce Diken.“ (Co se skrývá za „mosulským krokem“ Turecka?; What lies beneath Turkey’s ’Mosul move’?“, Today’s Zaman)

Takže to vypadá, že byla uzavřena dohoda mezi Tureckem, KRG a Spojenými státy o zmocnění se severního Iráku a východní Sýrie, aby se vytvořil de facto sunitský stát, který bude společně ovládán Ankarou a Washingtonem. Vypadá to také, že Obama souhlasil s použitím nebezpečných džihádistických nastrčených figurek (alias teroristů) a jejich spoluprací s americkými zvláštními jednotkami při provádění budoucích vojenských operací. Takže zatímco snaha odstranit Assada byla dočasně utlumena, odhodlání zničit Sýrii je silnější, než kdy předtím.

Destroying Syria to Create Sunnistan. US Bombs Syrian Military Base. Turkey Invades Northern Iraq vyšel 9. prosince 2015 na Global Research. Překlad v ceně 609 Kč Zvědavec.