O migrantech jinak – na základě vlastních zkušeností z Ameriky

napsal mrůča
18.12.2015  Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Nemám rád dlouhé texty. Ne proto, že bych je rád nečetl, naopak zajímá mne všechno co má něco do sebe, smysl, ale chápu, že dnes čtenáři nezvládají víc než pět vět perexu. Fungují na ně spíše hesla a úvodníky. Bohužel dnes to bude ode mne delší a to se snažím na úkor informace vše hodně, hodně zkrátit…

Evropou cloumá imigrantská krize, nápor běženců, situace na kterou je spousta rozmanitých názorů mezi politiky i běžnými občany EU. Nevím jak fungovala imigrace do Evropy před tím co se děje dnes, spoustu let jsem tady nebyl, ještě dnes občas tápu, ale mám docela přehled o tom jak to fungovalo před léty v USA. Mimo jiné existuje i Green Card Lottery, která dává šanci po splnění nějakých kriterií (mění se) k pobytu, životu v US. Šlo by to aplikovat v Evropě, nebo to je, existuje, nevím ?

To není důležité, zajímavější je činnost vzhledem k imigrantům, kterou jsem před léty vykonával pro několik amerických firem. Tehdy si mne vybrali jako člověka z východu, postkomunistické země, jež se (prý jistě) vyzná v lidech přicházejících z té části zeměkoule a je schopen pomoci je zařadit. Hm, řekněte, že to nezvládnete…O co šlo ? Přistěhovalci dostali z US „gavrmentu“ adresu a objevili se u naší firmy, která se zabývala gastronomií, cestovním ruchem atd. Prostě vším kolem hotelů, motelů restaurací, golf.resortů, obchodů atd. V každé jednotlivé oblasti, sekci byl někdo, kdo se posléze staral právě o tyto lidi, (byl donucen) samozřejmě mimo své pracovní zařazení, navíc. Často vám zůstalo ke spánku několik hodin, zhruba dvě, tři…o penězích navíc to tedy až tak nebylo.

Tihle supervizoři se museli postarat o nově příchozí po všech stránkách od A do Zet.. To obnášelo zajistit bydlení, zařídit byt nábytkem, práci, veškeré papírování a doklady v tom kterém státě Unie atd. pochopitelně dle zákona. Nebavíme se o českých nelegálech, nebo Chicagu. Šéfa to neinteresovalo ani náhodou. Sehnat lidem auto (v Americe MHD téměř nefunguje), nebo odvoz na pracoviště, poradit kde a jak nakupovat, kde si vyprat, sehnat řidičák, jak se chovat a jak se v podstatě pokusit od začátku žít v zemi o které nemají představu. Často jste řešili rvačky a problémy mezi jednotlivými rodinami. Nebylo to nic jednoduchého, včetně situace, kdy musíte vybrat lidi, zaměstnance schopné zaškolení pro pracovní zařazení. S tím, že ne všichni jsou způsobilí, ne všichni na to mají…včetně hygieny a nějakých podobných návyků, no škoda mluvit.

Rusové, Češi, Asiaté, Rumuni, Madaři, Izraelci, Marokánci, Poláci, Slováci, lidé z Bangladéže, Cuby, Mexika, Gruzie, Mongolska, Armenie…to je jen namátkou část z těch, které jsem i já musel „zařadit“. Ne vždy se to podařilo tak, jak by si ti lidé představovali, protože nebylo výjimkou, že při vstupu do jejich obydlí byla občas nutná ochranka…

Co třeba s velkou rodinou, devět dvanáct lidí, kdy není možné zaměstnat rodiče ? Stokrát vás mohou na kolenou prosit dědečkové a babičky z Gruzie, Armenie, Mongolska, že to zvládnou, když propadli u zkoušky, pracovními testy. Na tu práci nemají, znají maximálně bez výsměchu jen stan a ovce. Sám jsem si to ověřil, dal jim možnost několikrát ! Ničemu a nikomu nerozumí. Máte to srdce je vyhodit ? Musíte je vyhodit…jinak to nejde, šéf je nekompromisní. Není to jen o těch starých. Mladé zaškolujete týdny (jsou částečně placeni- jak u které firmy) a rovněž nechápou, těžko se učí, neznají řeč, nic. Navíc což je bohužel pravidlem kradou co můžou. Kde co a všude. Z domova si přináší zvyky, které nelze tolerovat. Devastují byty, neposílají děti do škol, na kurzy, jsou plni nemocí a nechtějí se léčit. Chápu, že ti co práci nakonec přece jen získají se snaží všemožně ušetřit, protože se musí ještě postarat o své rodiče, jež jsou nezaměstnatelní z různých důvodů a musí zabezpečit své příbuzné doma v zemi původu, jež se skládali na jejich cestu…a to nejsou ani náhodou teroristé !

Tím chci říct, že si nějak nedokážu představit kdo a jak se všem těm utečencům bude adekvátně v EU či u nás věnovat a zvláště těm jež mají zcela odlišné návyky. Tohle všechno obnáší mnohem víc než obrovské sumy peněz.

Příklad rodiny z Kyjeva. Zaměstnáni v SC USA. Muž, bývalý komunistický náměstek (!) strojírenského podniku, žena učitelka. Podle mne jinak fajn lidi. Jak jim, ale vysvětlit, že není možné okrádat hosty na pokojích, brát jim peníze i drobné a cokoliv ze svršků, kapes, zavazadel, vyjídat ledničku, dojídat zbytky jídel ze stolu, ale i odpadkového koše. Když se na to přišlo odvolávali se na těžký život a různé diskriminace…(přitom angličtina velmi bídná) a to se bavíme o lidech z relativně vyspělé země z Ukrajiny…

Námitka zmíněného pana náměstka, že tomu jídlu nic nebylo (jídlo v koši), to víno už dlouho nikdo nechtěl apod. neberu. Jiní hosté hotelu totiž nějak nepochopili, že personál tlačí do hlavy jídlo z koše, když týdenní stravenka v tom hotelu stojí 18.00 $ a plat na hodinu u nejnižšího zařazení je 8,50$. (pět let zpátky) funguje i směrný růst mimo jiné. Opravdu málokdo si dovede představit co obnáší starost o přidělené rodiny, imigranty atd.. Naučit je vlastně znova žít, fungovat jinak než jsou zvyklí je velmi těžké !

V podstatě nemám nic proti utečencům, kteří jimi doopravdy jsou. Věřím, že nejsem sám, ale mám problém bohužel s tou většinou, která se do Evropy valí. Ne, to prostě nejsou ti chudáci, neříkám , že ne v uvozovkách o kterých jsem psal výše.

Mnozí politici a další mluví o tom, že hodně Čechů emigrovalo a to z různých důvodů. Že máme něco, někomu co vracet. Já nesouhlasím, není tomu tak. Pokud někam někdo z Čechů imigroval, emigroval, atd tak nikdy nebyl přítěží pro ten, který stát, ale spíše naopak. Každý měl nějaký velmi solidní standart a nebyl s prominutím hovadem, totální nulou, ani náboženským fanatikem, či posléze pátou kolonou, teroristou…