Pierre Sprey, jeden z tvůrců F-16: Turecké stíhačky F-16 udeřily na Su-24 ze zálohy

13. 12. 2015   zdrojpůvodní zdroj
Dvojice tureckých stíhacích letounů vzlétla k úkolu dlouho předtím, než se objevily ruské bombardéry. Turecké stíhačky F-16, které sestřelily v Sýrii ruský letoun Su-24, udeřily ze zálohy, připravené vědomě, soudí vojenský analytik Pierre Sprey, jeden z tvůrců F-16.


“Při pohledu na turecké radarové mapy mohu říci, že dostupné údaje přesvědčivě hovoří ve prospěch skutečnosti, že Turci nastražili léčku,” řekl v rozhovoru s americkým časopisem Harper’s.

Dodal, že “určitě nedělali nic takového, co by poukazovalo na rutinní hlídkování ve vzdušném prostoru hranice.”

V rozhovoru Sprey vysvětlil, že dvojice tureckých stíhaček vzlétla k úkolu dlouho předtím, než se ruské bombardéry objevily v pohraniční oblasti, že asi 75 minut kroužily v neobvykle nízké výšce a nezaútočily na ruský letoun Su-24 bezprostředně po jeho příletu, ale teprve při jeho druhém nalétnutí na cíl.

Sprey také řekl, že ruský letoun byl bez jakýchkoli pochybností v syrském vzdušném prostoru.

“Malá výška hlídkování F-16, shoda v času příletu ruských letadel a skutečnosti, že nepronásledovali letoun bezprostředně po připisovaném narušení, svědčí o předem naplánované operaci,” řekl expert.

Dodal, že Turci dovolili Su-24 udeřit na cíl a odejít na 7-8 minutovou otočku pro nový útok. Teprve poté vystoupili ze své skryté pozice v nízké výšce.

“Vystoupali na pohodlnou výšku pro ostřelování, udeřili na Su-24, ponořili se pod práh snímání radaru a odletěli zpět na základnu,” dodal.

Analytik se také domnívá, že turečtí piloti vědomě neučinili žádná varování.



Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr, Vladimíra Grulichová