Šéf ochránců hranic Evropské unie varuje před zneužitím pravých pasů

20. 12. 2015      Spiegel on line
Podle Úřadu ochrany hranic EU ukořistila teroristická milice IS v Sýrii, Iráku a v Libyi četné pravé pasové dokumenty. Nebezpečí: Islamisté by mohli nekontrolovaně přicestovat do Evropy. Pravé pasy, které používají falešní lidé, by se mohly stát bezpečnostním problémem: Agentura ochrany hranic Frontex, která je zodpovědná za sledování ilegálního přistěhovalectví do EU, varuje před nebezpečím kvůli ukradeným pasům.


„ Velké proudy lidí, které v současnosti nekontrolovaně přicestují do Evropy, samozřejmě představují bezpečnostní riziko“, řekl šéf Frontexu Fabrice Leggeri listu „ Welt am Sonntag“.

Teroristická milice „ islámský stát“ převzala v Sýrii, Iráku a v Libyi ve více městech oficiální úřady a ukořistila četné pravé pasové dokumenty – podle novin jsou to pravděpodobně desetitisíce. Bezpečnostní úřady se obávají, že extrémisté mohou využít proud uprchlíků, aby se s falešnými pasy dostali do Evropy.

Šéf Frontexu řekl, že jeho úředníci sice přesně kontrolují, zda uprchlíci snad nepřicestovali s falešnými dokumenty. „ Přesto je vypovídací schopnost u pasů uprchlíků z našeho pohledu velmi omezená“, uvádí Leggeri. V zemi občanské války, jako je Sýrie, nemůže konečně nikdo garantovat, „ že dokumenty, které vypadají jako pravé, byly opravdu vystaveny oficiálním úřadem a nebo je opravdu drží pravý vlastník“.

Tento měsíc vešlo ve známost, že úřady evropských států mají k dispozici seznamy se sériovými čísly pohřešovaných pasů ze Sýrie a Iráku. Podle diplomatů se pohřešuje okolo 5000 pasů ze syrských provincií Rakka a Deir al – Sor a asi 10 000 z iráckých oblastí Anbar, Ninive a Tikrit.

Už v březnu se vyskytly informace, že teroristickým milicím IS padlo do rukou ve východosyrské Rakkce kolem 3800 syrských bianco – pasů. Odpovídající zprávu Bielenfelder

Westfalen – Blatt“ / Bielenfeldského Westfálského listu/ potvrdil spolkový kriminalistický úřad/ BKA/. Bezprostřední nebezpečí, že by tím mohli do Německa přicestovat teroristé, kvůli vízové povinnosti neexistuje, řekla tehdy mluvčí. Nyní do EU uprchlíci a migranti přicestovali ve větším množství.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
Spiegel online: EU – Chefgrenzschützer warnt vor falschen echten Pässen