Smutná prognóza realita: mnozí z těch, kteří se neutopili, umrznou

Oldřich Průša
4. 12. 2015
Z počátku zimy v r. 2013 si pamatuji zprávu domicilovanou v Kyjevě, která konstatovala, že „během posledních několika dnů Ukrajina hlásí 56 umrzlých osob.“ Pak začal tzv. Majdan a tak tam buď přestalo trvale mrznut, případně to přestalo novináře, jejich tiskové i zahraniční agentury a média na pokyn shůry trvale zajímat.


Evropa v posledních dnech s úlevou konstatuje, že v posledním měsíci poklesl počet utopených mířících z Turecka do Řecka a z Libye do Itálie a na Maltu. Ze špatných zpráv, je to ta trochu lepší.

Ovšem jen zdánlivě. Ty „neutopence“ čeká příchod zimy. Nejsou zvyklí, oblečení, ubytovaní tak, jak byla tehdy většina Ukrajinců. Nabízí se takováto výzva: „Ubytujte je, na množství nehleďte.”

Člověk v tísni bude v TV a rozhlasových studiích hlásat a připomínat lidu i lid v tísni. Další „neziskovky“, charity, církve budou potvrzovat, že „čím méně státu, tím lépe“. Desetiletí platí poučka, že čím chudší stát, tím více loterií, aktuálně heren, kasin apod. nověji též charity, nadace …..

Bude jaksi opomenuto, kdo jim přispívá, z čeho žijí jejich aparáty, kdo jim k tomu nezisku přispívá. Kupodivu je to stát zahraniční organizace, nadace a empatická část obyvatel, kteří si to mohou dovolit. Občané jsou velmi soucitní, ale tento problém těžko vyřeší.

Je mi líto, že problém, který je zákonitý se zvládnout nepodaří v plně šíři. Sníží se nezaměstnanost – budou se kopat hroby. Kopat budou i migranti, aby se zahřáli.

Bohužel.