Bývalý šéf Pentagonu varuje: Jaderná válka brzy. Možná už letos!

1.1.2016   Prvnízprávy
Ve svých pamětech William Perry vyzývá vládu USA, aby opustila podzemní mezikontinentální balistické rakety i vytváření nových křídlatých střel s jadernými hlavicemi, a odhalil své nejhorší noční můry.Akt jaderného terorismu nebo přerůstání nepřátelství mezi USA a Ruskem do jaderné války „omylem”, jsou hlavní rizika, které mohou brzy vést k jaderné katastrofě, jsou obavy bývalého šéfa Pentagonu Williama Perryho uvedla RIA Novosti s odkazem na agenturu Associated Press.

V nedávno publikovaných pamětech Perryho, který pomáhal vyvíjet jaderné zbraně, se snaží varovat svět, že hrozba takové katastrofy je reálná, roste každým dnem a může být realizována v blízké budoucnosti – v příštím roce.

V tomto ohledu bývalý ministr řekl, že by USA měly opustit podzemní mezikontinentální balistické rakety a spolehnout se na bombardéry a rakety umístěné na ponorkách. Perry je rovněž proti vývoji nových křídlatých jaderných raket, uvedla agentura.

„Cítím zodpovědnost zastavit ty zatracené závody v jaderném zbrojení, než se opět rozjedou, ani ne tak kvůli ceně, ale kvůli nebezpečí, které představují pro nás všechny,” říká Perry o modernizaci ruských jaderných sil a miliard dolarů na americké plány modernizace jaderného arzenálu.

Podle bývalého šéfa Pentagonu je dnes pravděpodobnost, že jaderná hrozba přeroste do jaderného konfliktu, vyšší než během studené války.

Politico: Rusko a USA riskují jadernou válku na základě „omylu”

Za svoji hlavní noční můru označuje Perry scénář jaderného terorismu, v němž skupina vetřelců propašuje bombu do Spojených států. Bombu by mohl odpálit sebevražedný terorista v náklaďáku ve Washingtonu mezi Kapitolem a Bílým domem, což by mělo za následek okamžitou smrt 80 tisíc lidí, včetně prezidenta.

„Nebezpečí výbuchu atomové bomby v jednom z našich měst je až příliš skutečné. Avšak ačkoliv by tato katastrofa by vedla k stonásobnému počtu obětí, než v době útoků z 11. září, společnost si to jen mlhavě uvědomuje a ani plně nechápe nebezpečí,” zdůraznil Perry.

Jiří Kouda,První zprávy