Ministři vnitra (V4) se domluvili, že prioritně je třeba zabezpečit vnější hranice EU a vybudovat hotspoty….

20. 1. 2016    České noviny
Ministři vnitra zemí Visegrádu (V4) dnes ve společném memorandu opět odmítli povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Na tiskové konferenci po společném jednání v Praze to řekl český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V boji proti nelegální migraci je podle V4 prioritní naplnit závazek na spuštění funkčních záchytných center na vnější hranici EU. Tyto takzvané hotspoty prý musí být zároveň detenčními zařízeními – uprchlíci by je neměli opustit, dokud nebude ověřena jejich totožnost.

“Tyto hotspoty musí fungovat ve formátu detenčního zařízení, kde budou migranti omezeni na pohybu a svobodě, než budou prověřeni,” řekl Chovanec. Toto stanovisko potvrdil také jeho slovenský protějšek Robert Kaliňák. “Bojovat proti nelegální migraci bez toho, abyste je měli v detenčních zařízeních je nemožné,” uvedl.
Důkazem, že spolupráce Visegrádu funguje, je podle dnešního vyjádření ministrů například to, že země V4 společně reagovaly na nápor běženců na hranice zemí Balkánu. V této spolupráci jsou připraveny pokračovat.