Na hlavu

Martin Kunštek
11. 1. 2015
Mám pocit, že svět se zbláznil. Přesněji, že definitivně se zbláznili ti nahoře. A nejen u nás. Na cizí násilníky ohrožující životy a zdraví vlastních občanů bude německá policie používat vysvětlování a školení. Na demonstranty vyjadřující nesouhlas s její nečinností německá policie použila vodní děla.

Šílený byl už ten nápad pozvat do Německa každého, kdo o sobě prohlásí, že je Syřan a utíká před válkou. I když je třeba černý a na globusu by Sýrii ni nedokázal ukázat. Celý tento exodus je provázen rozsáhlým porušováním práva. Obchodování s lidmi, ilegální překročení hranice, krádeže, loupeže atd. Výčet protiprávního chování imigrantů by mohl zabrat celou stránku. Právo však systematicky porušuje i „vrchnost“. Dublinská dohoda o azylové politice je přece platný právní předpis. Píše se v něm, že v rámci Schengenského prostoru má být u azylantů řízení vedeno v nejbližší bezpečné zemi. A to Německo ve vztahu k Sýrii není.

Nesmyslné pozvání Mutti Merkel lze v podstatě vykládat jako nabádání k trestné činnosti, kterou je provázeno tažení více než milionu nelegálů napříč Evropou. V Německu tradičně zákony a předpisy požívaly mezi velkou většinou obyvatelstva značného respektu. Co si asi tak asi myslí tradičně pořádkumilovný německý občan, když vidí, že na právo zvysoka kašlou jak „přivandrovalci“, tak i jeho vláda. To si každý mohl přečíst na transparentech demonstrace, kterou policie rozehnala vodními děly.

Zajištění bezpečnosti vlastních občanů patří mezi jeden z hlavních úkolů vlády a represivních orgánů. Od toho si občané politiky a policisty prostřednictvím vybíraných daní platí. Politik i policista jsou svého druhu státní zaměstnanci. Stát je tvořen především občany, pak územím a v neposlední řadě institucemi. Zkuste si představit, co by se stalo Vám, pokud byste v práci dlouhodobě neplnili své povinnosti a porušovali státní nebo vnitrofiremní předpisy? Asi by Vás za to vyhodili. Proč by Merkela měla mít po tolika chybách nebo úmyslně spáchaných škodách nadále práci kancléřky? Jenom proto, že drtivá většina Němců jsou slušní lidé ctící zákony a proto nešli s dlažebními kostkami v ruce Angelu nevyhodit oknem z budovy kancléřství do Sprévy? Možná to tak nakonec dopadne.

Proč má policejní prezident větší plat než řadový policista? Protože má mít větší zodpovědnost za přijetí takových opatření, která by zabránila porušování zákonů nebo je postihovala. Má k tomu – stejně jako každý velící policejní důstojník na daném území – i příslušné zákonem vymezené pravomoci. Pokud není schopen učinit taková opatření, aby ilegálové nemohli napadat bezbranné civilisty, tak by měl odstoupit. Svůj plat si absolutně nezaslouží a u policie má tak maximálně hlídat sklad služebních čepic. Formálně přece v „demokratickém“ Německu nemohou politici „úkolovat“ policisty tím, aby porušovali zákon, nebo svým nekonáním jeho porušování způsobovali. Tak, jak je to vyčítáno Putinovu Rusku nebo komukoliv, kdo se atlantické vrchnosti zrovna nelíbí. Nebo mohou? V tom případě i v Německu již paragrafy tvoří pouze fasádu. Pak nejen Česko, ale i Německo nejsou právním státem, ale spíše státem, kde se dobře daří právníkům.

Strašně by mě zajímalo, který idiot (nebo sabotér) nařídil, aby se k arabským a africkým ilegálům příchozím „ve velkém“ přistupovalo odlišně od těch, kteří přišli „v malém“ třeba z Ruska nebo Běloruska. To také je porušením zákona. Normálně totiž ten, kdo v Německu pobývá ilegálně, skončí za ostnatým drátem. Když celníci při nějakém zátahu pochytají na stavbách ilegální imigranty třeba z Ruska, tak putují do zařízení zabezpečeného mřížemi. I prostitutky, které k této činnosti byly nuceny násilím třeba kosovsko-albánskou mafií. Tedy vlastně oběti násilné trestné činnosti. Jenže i ty jsou rovněž brány jako podezřelé z porušování zákona. Do pravomocného rozhodnutí, před nímž se prokáže, že do Německa přibyly nedobrovolně, mají velmi omezený volný pohyb. V podstatě se musí zdržovat v detenčním zařízení. A to až do doby, než je úředně nebo soudně rozhodnuto o jejich statutu. Pokud by se neprokázalo, že jsou obětí trestné činnosti – tak jim stejně jako ilegálním ukrajinským zedníkům hrozí: vězení, vyhoštění a až desetiletý zákaz pobytu.

Je snad mnohokrát zbitá a zneužitá běloruská prostitutka nebo od nošení cihel udřený ukrajinský zedník větším nebezpečím než Afričan či Arab? Nebo jsou Frau Merkel a Herr de Maziere naprostí kreténi, kteří se nikdy neměli ocitnout v tak zodpovědných funkcích?