Nela Lisková v rozhovoru říká….

Břetislav Olšer ,rozhovor 

18.1.2016   Rukojmí
Jste šokujícím zjevem na české politické scéně; přišla, viděla a zvítězila – veni, vidi, vici… dokážete říkat pravdu do očí velvyslanci Schapirovi i místopředsedovi vlády Bělobrádkovi. Co Vás přivedlo k politice?

Přišla a viděla je přesné, s tím vítězstvím trochu předbíháte. Čeká mě spousta práce, ale nepochybuji o tom, že nakonec zvítězíme. Jde nám všem o naši zem a naše životy, takže nemáme na výběr. Mám to štěstí, že jsem našla k sobě tým odborníků na jednotlivé segmenty, takže intenzivně pracujeme na programové koncepci. Nespadáme do kategorie křiklounů na demonstracích, kteří nemají ani vizi, ani koncepci, ale jen amplion a touhu po korytu. Jen papouškují to, co stejně všichni vědí a ještě na 13-ti různých místech v Praze v jeden den, protože jsou tak nadrženi na koryta, že se vzájemně vnímají jako konkurence, místo toho, aby se semknuli a pracovali společně pro naši vlast za naše zájmy. O politiku jsem se zajímala snad vždycky, už v dětství mi říkali, že jsem diplomat a že bych se měla živit politikou. A pravdu říkám do očí bez problémů komukoli, bez ohledu na to, jestli je to místopředseda vlády nebo protektor Schapiro.

Lidé mají rádi příběhy statečných žen; považujete za jednu z nich?

To jste mě pobavil. Jasně, že ne. Moje chování a postoje, jak v soukromí, tak v politice vycházejí vždy z mé přirozenosti. Takže o žádném hrdinství nemůže být řeč. Dělám to, co si myslím, že dělat mám a jestli mi tisíce lidí sdělují, že promlouvám jejich jazykem a že mi plně důvěřují a fandí, tak mám pocit z dobře odvedené práce a zároveň velkou zodpovědnost vůči nim.

Máte velké plány s pomocí pro východní Ukrajinu . jak se Vám daří je realizovat?

Situaci na východě Ukrajiny sleduji pozorně zhruba dva roky . Z počátku byla pro mě velmi nepřehledná a trvalo nějakou dobu, než jsem se zorientovala a našla si tam spolehlivé, prověřené kontakty a měla jsem informace z více zdrojů, abych si mohla vytvořit relevantní úsudek. Za tu dobu mě oslovila řada rádoby “dobráků”, jak z ČR tak z Ukrajiny, kteří na humanitární pomoci jen parazitují. Snažili se zneužít mě pro údajnou pomoc tamnímu obyvatelstvu a hráli si na hrdiny a nezištné dobrodince. Musím říct, že jsem si za tu dobu, co se touto otázkou zabývám užila v tomto směru své. Já jsem se ovšem rozhodla pomoci civilnímu obyvatelstvu, které je postižené válkou a podařilo se mi, díky jednání se sponzory získat slušnou částku, která tam lidem pomůže. Vzhledem k tomu, že mě kontaktovali “vykukové”, jak z ČR tak z Ukrajiny se snahou vylákat ze mě peníze pro údajnou pomoc, rozhodla jsem se, že tam se svými lidmi zajedeme osobně a vše potřebné vyřešíme na místě. Natočíme dokument o aktuální situaci tam. Mám zpracovaný projekt na dlouhodobou humanitární pomoc, takže to nebude z mé strany jednorázová záležitost. Ostatně vzhledem ke skutečnosti, že se naše vláda na podpoře fašistického režimu Porošenka, jak dodávkami těžké techniky, zbraní a finančně podílí, vnímám svou práci a pomoc, jako dluh tamním lidem. A stydím se za naši vládu, že pod tlakem americké administrativy podporuje i v dnešní době fašismus. Považuji to za výsměch a plivnutí do tváře všem lidem a pozůstalým, kteří zažili holokaust.

Jste často vidět třeba na fotografiích nebo v médiích s Markem Obrtelem. Jaká je vaše vzájemná spolupráce ?

S Markem Obrtelem jsme přátelé a máme stejný pohled na politiku, ale i na běžné věci v životě. Momentálně spolupracujeme na projektu, který budeme koncem ledna veřejně prezentovat.

Poslanci a politici o vás říkají, že jste pěkně ostrá a prý i drzá holka. Co si o jejich vyjádřeních vůči vám myslíte ?

Mnoho politiků mi to řeklo a píšou mi to i přes sociální sítě, ale je zajímavé, že žádný z nich vždy nezapomene dodat, že mám ve svým veřejných vyjádřeních pravdu. Já jim na to vždy odpovím stejně. Tak proč tu pravdu neslyším i od vás ? Protože právě od vás, které nadstandardně platíme z našich daní, bych očekávala postoj hodný vašemu postavení a platu. Je to snad drzé ? Nemyslím si…

Čím se momentálně na politické scéně zabýváte?

Jak jsem již zmínila sestavila jsem odborný tým a pracujeme na zásadních změnách. Veřejnost budu informovat během pár týdnů.

Volební období je pro mnohé politiky velká výzva, týká se i Vás…?

Oslovila mě řada politických subjektů napříč celým politickým spektrem s nabídkou, abych kandidovala jako lídr právě za ně. Zatím jsem všechny nabídky odmítla. Nicméně s některými jsme v jednání, ale nic konkrétního vám zatím nemohu sdělit. Snad jen to, že kandidovat do senátu budu a ráda bych si ponechala svou nezávislost.

Opozice, které šlapete pěkně na paty vás pomlouvá, že jste prošla mnohými stranami. Jak to tedy je ?

Ano, když nejsou pádné argumenty, tak vyrukují s tímto nebo přitvrdí a jsou vulgární. Je to pochopitelně účelně prezentovaná lež, ze strachu se veřejně se mnou před národem vyjádřit. Tak, jak to předvedl pan Bělobrádek. Místo veřejné diskuse a uvedení věcí na pravou míru před národem, aby si lidé sami mohli vytvořit úsudek, mi zřejmě zařídil zrušení mého FB profilu a politické stránky, kde jsem měla kolem 7000 lidí. Vše jsem samozřejmě zřídila znovu a lidé se mi v hojném počtu vracejí. Toto přece není řešení. Tímto způsobem jen dává lidem znát, jak jimi pohrdá a nás všechny to ještě více stmelí. Pokud jde o mě a polické strany, tak jsem byla pouze necelý rok členkou ostravské organizace ČSSD. Po zjištění, jací lidé se v této organizaci angažují, jsem další setrvání shledala jako ztrátu času. Jednali jsme o spolupráci s Okamurou, ale pro zásadní názorové rozdíly a zejména postoje, jsem od ni ustoupila a členkou SPD jsem nikdy nebyla. A za LEV 21, jsem pouze kandidovala jako nezávislá na primátorku Ostravy. Nemám se za co stydět a proto nemám důvod lhát. Od toho tady máme pestré panoptikum ve vládě.

Myslíte si, že srovnání Vás a Johanky z Arku je jen náhoda…

Lidé mi tak začali říkat, často se o mě v souvislosti s Johankou z Arku zmiňují média. Nevím, proč zrovna toto srovnání, nicméně její osud bych opravdu nechtěla prožít. Je pravda, že mi chodí výhružné anonymy, mnohokrát jsem měla poškozená auta a “hrdinové” na sociálních sítích mi vyhrožují vším možným. Ale s tím vším jsem po vstupu do politiky počítala a s ohledem na agresi americké administrativy a mým postojům vůči ni, potažmo naši vládě, která je právě americkou ambasádou instruována, je nutné počítat se vším. Servítky si neberu a poddat se tomu nemíním. Věří ve mě tisíce lidí a já věřím v náš národ a v naši budoucnost. Mám naši zem moc ráda a udělám maximum, aby naše zůstala. Ostatně nejsem na to sama…

Jste krásná, velmi atraktivní žena. Je to výhoda nebo nevýhoda ?

Děkuji. Jestli je to výhoda či nikoli záleží vždy na ženě samotné. Já jsem nikdy neměla problém s tím, aby mě muži respektovali a vnímali nejen můj vzhled, ale i intelekt, potažmo osobnost. Ostatně každý inteligentní muž, akto ženu vnímá.

Jaký je Váš rodinný život? Máte vůbec čas na své soukromí?

Mám pohodový rodinný život a velmi dobré zázemí, díky manželovi, který mě vždy ve všem podporuje. Takže spolu vše organizujeme tak, aby naše dcera byla v pohodě a spokojená, což se nám kupodivu daří, i když je to někdy fuška. Ale pokud ve vás lidé věří, tak není co řešit.

Děkuji za milé povídání…