Německo je připraveno odpustit Erdoganovi všechno, jenom aby se neustupovalo Rusku

15. 1. 2016      zdrojzdroj
Politika tureckého prezidenta neumožňuje považovat Ankaru za adekvátního partnera pro Evropu, ale přesto německá vláda preferuje dívat se na Erdoganovy činy přes prsty, píše Deutsche Welle. Německá vláda chápe, jak vzdálené je působení prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana od dodržování principů zákonnosti, ale za současných podmínek Německo nemůže vymyslet jinou možnost, než s ním spolupracovat, píše Deutsche Welle.


Zástupci německé parlamentní opozice opakovaně upozorňovali na nesčíslné “hříchy” Erdogana a zdůrazňovali, že válka proti Kurdům, zatýkání novinářů a dodávky zbraní teroristům DAEŠ (DAEŠ, organizace v Rusku zakázaná) poskytují dostatečný důvod k opuštění myšlenky na úzkou spolupráci s Tureckem, uvádí publikace.

Členy vládnoucí koalice taková sdělení nepřekvapují. “Ano, Erdogan pronásleduje Kurdy a vytírá si nohy o svobodu projevu – v této budově o tom nikdo nepochybuje,” řekl Karl-Heinz Brunner, člen SPD na řádném zasedání Spolkového sněmu.

Nehledě na toto, německá vláda považuje Turecko, stejně jako Saúdskou Arábii, za jakési “pilíře stability” v oblasti Blízkého východu. Německo trvá na tom, že udržení partnerství s těmito zeměmi je jediný způsob, jak se postavit proti terorismu, nepřipustit zhoršení situace a vyřešit problém běženců, poznamenává Deutsche Welle.

Avšak je tu další důvod pro spolupráci Německa s těmito zeměmi, jejichž politika porušuje základy evropských hodnot. Podle německého experta na zahraniční politiku, poslance za stranu CDU Roderiha Kiesewettera, posilováním vazeb s Tureckem a Saúdskou Arábií se Německo snaží zabezpečit si jistotu, že situace v regionu Blízkého východu, který patří do sféry zájmů Evropy, nebude kontrolována takovými státy jako je Rusko a Írán.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová