Švédsko zavedlo kontroly dokladů na hranicích, ale migrantům nekontrolují víza, tudíž postrádají smysl

6.1.2016   AC24
Na hranicích začaly kontroly dokladů, hlásí několik médií, ale imigranti říkají, že jsou velice šťastní, že se nekontrolují víza, a že tyto kontroly tudíž postrádají jakýkoliv smysl.
„Byl jsem šokovaný a hrozně vyděšený, že se budou požadovat švédské občanky. Pak jsem ale jásal, když jsem snadno přešel na syrský pas,“ řekl jeden Arab Aftonbladet. Podle SVT byly kontroly zavedeny i na nádraží Hyllie v Malmö, a to tak, aby se domácí cestující vyhnuli procházení kontrolou dokladů, avšak všichni ostatní, aby byli kontrolováni.Švédsko má kontroly vnitřních hranic od listopadu, ale ode dneška musí předložit identifikační dokumenty všichni cestující přijíždějící do Švédska z Dánska.

Víza se však nekontrolují, což znamená, že imigranti mohou přes hranici volně cestovat, pokud mohou předložit jakoukoliv identifikační průkazku.

Mnozí však spekulují, že vízové kontroly budou zavedeny až v dalším kroku, který by účinně zastavil ilegální imigraci využívající nějaké formy dopravy pomocí těchto kontrol.

Překlad: Miroslav Pavlíček