Ukrajinský zpěvák o cestě do Ruska a zpět

Nikolaj Gnatjuk (dříve)

9. 1. 2016, Petr Ďoubalík, zdroj: zde, Krasnodar (video)

Ukrajinské téma už není středem pozornosti světových médií, ale jak se zdá, samotní Ukrajinci se propagandistického oblbování hned tak nezbaví. Oč méně se daří kyjevské bandě kráčet s národem ke šťastným zítřkům, o to usilovněji vysvětluje, kdo za to může a na koho se má zloba obracet. Krátce a výstižně o tom napsal na Facebooku zpěvák Nikolaj Gnatjuk.


Cestování do Ruska a zpátky – známý ukrajinský zpěvák, národní umělec Nikolaj Gnatjuk, navštívil příbuzné v Krasnodarském kraji (RF) a po návratu porovnal pocity z obou zemí. O své dojmy se podělil s ostatními na Facebooku:

Nikolaj Gnatjuk (dnes)

“Tak jsem se konečně vrátil domů z Ruska, kde jsem prožil u příbuzných přes 40 dnů, projel jsem oblast od Brjanska k pobřeží Černého moře. S čím se mohu, já Ukrajinec, podělit s Rusy i Ukrajinci? Líbil se mi Krasnodarský kraj, všude čisto, silnice nejsou horší jak v Evropě, pole dobře udržované, obchody plné produktů místní výroby, služby na vysoké úrovni, velmi mnoho bohatých lidí, nemluvě o domech (dlouho jsem takovou krásu neviděl, moje Sumská oblast zaostala o 200 let), a jaká auta!
A co je nejdůležitější, neviděl jsem přesuny ruských vojenských sil, byť jsem cestoval ve dne i v noci, a nikdo v Rusku nemluví o válce s Ukrajinou. Cestou jsem potkal hodně aut s ukrajinskými poznávačkami, a na mém autě byla také ukrajinská značka, ale ani jednou mě nezastavili na místech kontrol policisté, nelovila mě FSB.
V samotných lázeňských střediscích Krasnodarského kraje jsem potkával krajany, a ti potvrzují má slova o tom, že spokojeně odpočívají a nikdo jim neříká, že jsou z Ukrajiny.

A včera jsem přijel do Sum (Ukrajina), a už se to zas rozjelo: Rusko napadlo, Rusko okupovalo, ruské tanky, prapory výsadkářů a námořní pěchoty, ukrajinská armáda úspěšně odrazila útok 100 tanků Kantemirovské tankové brigády, brigáda vzata do zajetí. Verbování, válka – co dodat? Laciná propaganda, klamou ukrajinský lid -naše média. Mohu s jistotou říci, že v podněcování občanské války na Ukrajině nesou vinu média Ukrajiny a Západu…”
Překlad a komentář: Ď.
Co připojit? Snad jen to, že Krasnodar je v poslední době hodnocen jako jedno z nejpříjemnějších měst k žití, roste do krásy, obyvatelé to mají blízko do hor i k moři, centrum si nedávno vyšperkovali velkolepou fontánou… Brzy se s osobními poznatky mohou podělit fotbalisté pražské Sparty, kterým los přisoudil právě FK Krasnodar.