Erdogan: Turecko „Kurdský pás“ nedovolí

20.2.2016 New World Order Opposition
Ankara syrským Kurdům nedovolí, aby zřídili koridor mezi regiony, které kontrolují v severní Sýrii, řekl v pátek Erdogan novinářům. „Rusko se silami Assadova režimu stejně jako strana syrských Kurdů Demokratická unie a s ní asociované syrské kurdské sebeobranné síly operují koordinovaně. Rusko vytváří území, které je jim k dispozici, aby se zde rozmístily síly kurdské sebeobrany a vytvořily tak koridor (mezi kurdskými regiony na syrském severu – poznámka redakce). A to my jim nedovolíme,“ řekl Erdogan.

Erdogan zdůraznil, že Ankara nedovolí, aby syrské město Azaz, které je blízko k hranicím s Tureckem, padlo pod kontrolu kurdské strany Demokratická unie.

„Naše útoky jsou zaměřené tak, aby zabránily pokračování tohoto. Nebudeme se tiše dívat na ilegální aktivity na našich jižních hranicích,“ dodal Erdogan.

Turecké dělostřelectvo pálí na síly kurdské sebeobrany na letišti Minneh a v blízké vesnici už pátý den. Turecký premiér Davutoglu to vyhlásil za odvetná opatření proti hrozbě představované kurdskými jednotkami na turecké hranici, a požadoval, aby opustily své pozice severně od Aleppa, což kurdský vůdce Salih Muslim odmítl.

US vicepresident Joe Biden Turecko vyzval, aby přestalo s ostřelováním kurdských jednotek v Sýrii. Ruská MFA oznámila, že Moskvě dělá turecké bombardování syrského území starosti a považuje je za otevřenou podporu terorismu a porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Komentář J.Hawka: Konečně od Erdogana něco konkrétního a „proveditelného“. Požadavek, že by tam měl vzniknout „koridor“, je relativně minimalistický, uvážíme-li jeho původní cíle války v Sýrii. Vypadá tedy, že už se smířil s faktem, že na hranicích s Tureckem k autonomii syrských Kurdů dojde – i když prozatím, aby došlo k velké kurdské autonomii, nechtěl, a to ze strachu, že by to destabilizovalo situaci na druhé straně hranice. Erdogan z perspektivy přežití Tureckého státu (a svého vlastního politického přežití) nemůže vypadat, že byl Kurdy a jejich mezinárodního příznivci poražen, když těmi příznivci jsou sice převážně Rusové, ale už i US se přes Erdoganovo vydírání postavily za kurdské síly. Podrobnosti se přirozeně pořád ještě vypracovávají, ale předáním této oblasti mezi kurdskými enklávami nějaké frakci „umírněné opozice“, která se v posledních měsících přidala na stranu Assada) by Erdoganovi umožnilo s Tureckem vycouvat bez ztráty tváře. Vzhledem k všeobecnému zamítání jeho plánů na bezletové zóny, bezpečné zóny, pozemní operace NATO atd. mu toho zbývá už hodně málo, v co může doufat bez vojenského střetu s Ruskem.

Původně vyšlo na RIA

Zdroj: http://southfront.org/erdogan-turkey-will-not-permit-a-kurdish-belt/