HuffPost: Turecko má šanci změnit syrský konflikt v katastrofu

Harald Kujat, expředseda výboru NATO
17.2.2016   První zprávy
Moskva má zkoordinovaný plán, který povede k míru v Sýrii, ale Západ musí zajistit, že Turecko mu v tom nezabrání. Západní země musí daleko objektivněji pohlížet na akce Ruska v Sýrii a vzdát předsudků, že za každým rozhodnutím Kremlu se skrývá „strašná hrozba”, uvedl pro Huffington Post bývalý předseda Vojenského výboru NATO, německý exgenerál Harald Kujat.

Tak jako u všech zemí, tím či oním způsobem zapojených do urovnání syrského konfliktu, má Rusko své vlastní strategické zájmy v regionu, ale to neznamená, že by měly být hodnoceny pouze negativně.

Moskva má koordinovaný plán pro boj s džihádisty, a je jasné, že bez její účasti není řešení syrského konfliktu možné. „Bez Ruska nebude mír v tomto regionu,” zdůraznil generál.

Bývalý generální mluvil o své vizi dalších ruských plánů. Osvobození Aleppa je pouze přechodný bod na cestě k osvobození země od teroristů Islámského státu. Cílem leteckých úderů Moskvy bylo umožnit vládním silám odříznout cesty dodávek zbraní džihádistům z turecké strany. Dále bude moci vládní armáda vybudovat koridor na severovýchodě země k referenčnímu bodu IS ve městě Rakka.

Nevyhnutelný konflikt mezi Ruskem a Tureckem v roce 2016

Exgenerál poznamenal, že jsou země, které budou chtít zabránit realizaci tohoto plánu – na prvním místě Ankara. Koridor vytvořený Asadovou armádou, bude nakonec protínat oblasti, které jsou nyní pod kontrolou Kurdů, kteří se osvědčili v boji proti teroristům. Přičemž Turecko nehodlá zastavit bombardování těchto oblastí a bude pokračovat v operaci proti kurdským silám. Kromě toho, Ankara plánuje vyslat pozemní jednotky do Sýrie, čímž může přerušit veškeré úsilí o vyřešení krize. „Turecký zásah má potenciál proměnit syrský konflikt do globální katastrofy,” uzavírá varovně Kujat. 
První zprávy, Jiří Kouda