Karas se ve zpravodajství ČT věnoval Jašinově zprávě: Jašinův taxikář odhalil “čečenskou cestu” opozičníka, Ramzan Kadyrov: Zpráva Jašina o Čečensku jsou žvásty

24. 2. 2016    zdrojzdrojzdroj
V předvečer prezentace “expertní zprávy o Čečensku” místopředsedy ParNaSu Ilji Jašina byly zveřejněny podrobnosti této tajné cesty do republiky. 23. února měl místopředseda strany ParNaS Ilja Jašin představit k posouzení veřejnosti svou “expertní zprávu” o situaci v Čečenské republice a osobně o její hlavě – Ramzanu Kadyrovi. Politik prohlašoval, že cesta byla obsažná a “bohatá” na početná setkání s místními obyvateli, avšak, jak se agentura LifeNews dověděla, návštěva Jašina do čečenského hlavního města byla krátká a vměstnala se do 40 minut.


Korespondenti Čečenské státní rozhlasové a televizní společnosti “Groznyj” vypátrali obyvatele Ingušska Ruslana Chašagulgova, který přivezl Jašina do Grozného z letiště v Magase.

Můj otec pracuje jako taxikář na letišti. Požádal mě, abych zavezl jednoho člověka. Řekl, že je třeba jej odvézt do Grozného. Co se týká částky, také se domlouval, podle mne čtyři tisíce, řekl Ruslan. Po Grozném bylo třeba už cestujícího dopravit do Vladikavkazu, odkud měl v úmyslu odletět zpět do Moskvy.

Přitom, jak tvrdí Chašagulgov, v Grozném Jašin neztrávil ani hodinu – na shromáždění informací pro přednášky o Čečensku mu stačilo 40 minut.

Do Nazraně Jašin vylétl z moskevského letiště Vnukovo v 9 hodin ráno 7. února. Kolem poledne už seděl v taxíku na letišti hlavního města Ingušska. Během krátké cesty Ilji Jašina do Grozného víc hovořil řidič. Samotný opozičník pro udržování konverzace zadal pár šablonových otázek.

O nic se v podstatě nezajímal. Prostě se ptal, jak se u nás žije, jak je to s prací, kladl všední otázky, vzpomíná Ruslan na rozhovor s politikem.

Za padesát minut přijeli do Grozného, kde Jašin bez zbytečných řečí přistoupil k prohlížení pamětihodností. Ve městě navštívil pouze čtyři místa. A během této doby se s nikým nesetkal ani netelefonoval.

Tady je centrum města. Přijeli jsme sem, udělal fotku u mešity, u magistrátu Grozného, vyfotil budovu soudu. Potom jsme popojeli dál, vyfotografoval ulici – prospekt Putina, a to bylo vše, řekl Chašagulgov. Dělal selfi, i když jsem mu nabízel, že ho všude vyfotím.

Později fotografie s pamětihodnostmi Grozného Jašin skutečně vystavil na své stránce v sociální síti.

Po čtyřicetiminutovém poznávání města Jašin řidiče požádal, aby ho odvezl na letiště v Beslanu. Kolem 14. hodiny auto s opozičníkem vyjelo z Grozného ve směru k Severní Osetii. Po dvou hodinách, kolem 16. hodiny, Chašagulgov přivezl Jašina k letištní budově.

Podle Ruslana za celou dobu cesty z Grozného jeho pasažér ani jednou nepoužil telefon k jeho přímému účelu.

V Beslanu Jašin řidiči zaplatil a rozloučili se.

Podle údajů LifeNews si místopředseda ParNaSu koupil letenku v pokladně na letišti na let Vladikavkaz – Moskva, který startoval ve 20:24.

Ramzan Kadyrov: Zpráva Jašina o Čečensku jsou žvásty

Čečenský vůdce zveřejnil dokument dříve, než to učinil opozičník.

Zpráva O Čečensku, kterou opozičník Ilja Jašin slibuje zveřejnit 23. února, jsou žvásty z internetu, prohlásil v rozhovoru s Ruskou zpravodajskou agenturou hlava Čečenska Ramzan Kadyrov.

“Jašin říkal, že přijel do Čečenska a setkal se s lidmi. Ingušský taxikář, který ho dovezl z letiště do Grozného, sdělil, že se vyfotil a utekl. S nikým, ani s jedním člověkem nemluvil. Jeho zpráva – to jsou žvásty z internetu…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová