O Brežněvovsky „omezené suverenitě“ východních zemí EU & jak lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn promeškal jedinečnou příležitost mlčet

Jiří Babača
15. 2. 2016
Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn měl v pondělí kacerovat země Visegrádské čtyřky (V4) v souvislosti s jejich zasedáním v Praze. Státníkům zemí V4 měl vzkázat, že by se tváří v tvář migrační krizi jejich země mohly stát „spolkem odpadlíků” zde. O co vlastně jde? Premiér ČR Bohuslav Sobotka po čase udělal správnou věc a svolal do Prahy zasedání V4 na které přizval zástupce Bulharska a Makedonie a to krátce před zasedáním Rady Evropy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je cílem setkání mimo jiné řešení migrační krize. 


Jinými slovy předmětem jednání V4 + 2 je vytvoření záložního plánu pro případ, že Turek nesplní své sliby, za výpalné ve výši 3 miliard(!) Eur nezastaví příval nelegálních migrantů do Evropy a současně Řekové nebudou plnit své závazky vyplývající ze statusu hraniční země Schengenu. Podstata Sobotkova plánu tkví v přehrazení migračního koridoru z Turecka do zemí EU na úrovni Bulharska a Makedonie. V podstatě nic mimořádného na co by za současné situace nepřišel a nebo alespoň nepochopil i řadový občan členské země EU. Jenže ouha, pro některé vrcholné politiky tzv. starých zemí EU i s celými štáby poradců je něco takového zjevně nad rámec jejich intelektuálních schopností. Patrně proto na místo konstruktivního jednání nad řešením z Prahy Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn své kolegy z Visegrádu pěkně po Brežněvovsku kaceruje a dává jim na srozuměnou, že nejsou žádnými plnohodnotnými členskými zeměmi EU, ale jen východními koloniemi s omezenou suverenitou… a že když nebudeme tančit, jak se v Bruselu/Berlíně píská, tak že bychom se brzy také mohli stát „spolkem odpadlíků”.

Poněkud pikantní na celé věci je skutečnost, že Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn měl v minulém roce příležitost předvést své schopnosti řešit migrační krizi. Jeho výsledky pak vidíme ve statistikách. Počet nelegálních migrantů v zemích EU za druhé pololetí, kdy jeho země předsedala EU, nejenže neklesl, ale naopak rapidně vzrostl! O rizicích této situace jsme se přitom mohli před nedávnem přesvědčit Paříži či samotném Bruselu. O Kolíně nad Rýnem ani nemluvě. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn tak slovy Jacquese Chiraca „promeškal jedinečnou příležitost mlčet“.

Na výroku Lucemburského ministra zahraničí Jean Asselborna stojí za pozornost rovněž samotné označení „ODPADLÍCI“ pro státy V4. Odpadlíky totiž nazývají netolerantní fanatičtí vyznavači Koránu z Daeše (ISIL) všechny muslimy, kteří nevyznávají podle nich tu jedinou správnou wahhábistickou verzi islámu, což řeší fyzickou likvidací dotyčného…

Z úst Lucemburského ministra zahraničí Jeansse Asselborna tak zavál oder zatuchlých Brežněvovských časů křížený se zápachem současných wahhábstických hrdlořezů z Daeše. Jestli toto má být ta pravá západní demokracie v praxi, tak děkuji, nechci.