Ruská operace v Sýrii se stala nejhorší Erdoganovou noční můrou

1. 2. 2016    zdrojzdroj
Putinův zásah v Sýrii zmařil blízkovýchodní plány prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana, a teď může zcela naplnit jeho nejhroznější vnitropolitické obavy, domnívá se novinář německého rozhlasu Deutschlandfunk. Zatímco turecký prezident podniká marné pokusy o obnovení vlivu v regionu, situace v jeho vlastní zemi se vyhrotila do krajnosti. 


Zdá se, že dva z jeho nejdůležitějších problémů – neshody s Ruskem a boj s Kurdy – se mohou proměnit v jeden, který se může pro Erdogana obrátit v nejhorší noční můru, říká novinář německého rozhlasu Deutschlandfunk, Reinhard Baumgarten.

Ruská operace v Sýrii zamíchala Erdoganovi všechny karty a zásadně změnila poměr sil v regionu. Najednou se ukázalo, že vytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií je naprosto nemožné a že sny Ankary o 120 kilometrové bezpečnostní zóně na turecko-syrské hranici není souzeno naplnit. Kromě toho musel prezident Turecka přiznat skutečnost, že při podpoře syrských povstalců je nucen počítat s pozicí ruských sil, poznamenává Baumgarten.

Plány Erdogana na snadné vypořádání se se syrskými Kurdy, kteří jsou hlavní hrozbou pro jeho vnitropolitickou moc, se zhroutily. Jakmile by se spojili s tureckými Kurdy, boj proti PKK, který rozpoutal pro vlastní politický zisk, začne nabírat nebezpečné obrátky, protože občanská válka v jihovýchodní Anatólii, oficiálně vyhlášená protiteroristickou operací, je vnímána mnohými Kurdy jako etnická čistka.

Turecký prezident na sebe uvalil příliš mnoho problémů najednou: vyostřováním rozporů s Ruskem a podněcováním konfliktu ve své zemi se stal zranitelným i v zahraniční i v domácí politice. Neuvědomil si, že Moskva může uzavřít spojenectví s Kurdy, kteří se projevili jako významná regionální síla, schopná klást odpor DAEŠ (DAEŠ, v Rusku zakázaný), a tak realizovat nejhorší scénář pro Erdoganovu politickou kariéru, uzavírá novinář.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová