Svět ruskýma očima 339

14. 2. 2016   Outsidermedia

NATO nepustí Turky do Sýrie

Gevorg Mirzajan
7. února 2016

Turky urážejí
Na území Sýrie přichází největší hrozba z Turecka, přitom pro Erdogana se situace v Sýrii vyvíjí katastrofálně. Jeho chráněnci jsou vytlačeni ze Severní Latákije a ustupují v Aleppu. Moskva a Damašek našly společnou řeč se syrskými Kurdy, které Turecko i USA od sebe ještě více odpudily kvůli kategorickému odmítnutí jejich účasti na ženevských jednáních.


Dnes je naprosto nereálné domlouvat se s Moskvou na pozastavení syrského útoku nebo o izolaci Kurdů, když jsou vztahy Ruska a Turecka na bodu mrazu a když Putin neodpovídá na umíněné telefonáty Erdogana. Turecko má dvě možnosti.

  1. Klidně sedět a dívat se, jak na jeho hranici přichází nenáviděný stát zahrnující kurdskou autonomii. Stát, který bude volat Ankaru k odpovědnosti za všechno „blaho“, které mu Turci v době občanské války poskytli.
  2. Učinit něco k odvrácení takového scénáře. Může to být třeba vpád Turecka do severní Sýrie, zničení kurdských oddílů a namísto nich rozmístění vlastních „k ochraně civilistů před ruskými a syrskými vojáky“.

Turecko může nejen oddálit řešení syrského problému, ale také vytvořit podél hranice se Sýrií nárazníkovou zónu. Záminkou k tomu mohou být turecké hlášky, že prý ruská vojenská letadla přelétávají turecké hranice. Davutoglu v souvislosti s tím vyhrožoval: „Ještě jednou varujeme Rusko. Škody, které Moskva způsobuje zástupcům syrské opozice a hrozby, které od ní trpí turecký vzdušný prostor nepřinesou Rusku nic dobrého.“ Dodal, že Turecko přijalo všechna nezbytná opatření kolem hranice se Sýrií.

S tímto opatřením Turci nijak nespěchají, nejsou si jisti ruskou reakcí. Kdyby Moskva tuto intervenci nespolkla, skončilo by to pro ně politickou, válečnou a hospodářskou katastrofou, jejímž důsledkem by mohl být nejen změna režimu, ale i dezintegrace země.

Avšak Moskva odpoví

Pokud turecká vojska vstoupí do Sýrie a zahájí boj proti ruským letadlům, má Moskva všechny možnosti změnit tureckou obrněnou techniku, která přešla syrskou hranici, na hromadu železného šrotu. Na NATO se Turecko spolehnout nemůže. Zde nebude platit aktivizace příslušných článků Washingtonské smlouvy, protože se nebude jednat o napadení na tureckém území. Jiná otázka je, jak NATO skutečně zareaguje.

Kdyby aliance chtěla do války spolu s Tureckem vstoupit, zřejmě by řada zemí do střetu nešla ani pod nátlakem USA. Nechtěly by jít do konfliktu s Ruskem kvůli turecké hlouposti. Ovšem zůstane-li NATO stranou, bude to politicky nekorektní a do aliance to vnese rozkol. Špatné jsou obě varianty. Válka Turecka s Ruskem by byla výhodná pro Američany, ale pouze pokud by nepřerostla do rozsáhlého konfliktu. Dá se předpokládat, že NATO donutí Turecko od intervence upustit.

Úvahy vycházejí z logiky, ale je třeba ještě vzít v úvahu osobnost tureckého prezidenta. On může chtít vojsko do Sýrie poslat. Pokud jej nezabrzdí vlastní generálové, bude vše záviset na Moskvě. Pokud ruská vojska zničí tureckou obrněnou techniku, potom Erdogana a jeho spojence vyvlečou ze Sýrie a možná i z Ankary. Jestliže Moskva ukáže slabost, bude turecký prezident hrdinou a Kreml by musel odejít ze Sýrie a nato i z postsovětského prostoru.

Válka ukrajinskýma rukama?

Oznámení Saúdské Arábie, že hodlá vyslat vojsko do Sýrie, vyvolalo zpočátku mohutný efekt. Vzápětí upřesnili, že pošlou vojáky jen jako součást mezinárodního kontingentu, s americkou nebo tureckou armádou. Saúdská Arábie bojuje a prohrává v Jemenu a zbytné prostředky na Sýrii nemá. Jordánsko a Egypt nepůjdou do války proti Rusku ani proti Íránu. Američané tak jako tak nepotřebují otevřenou válku mezi saúdskoarabským blokem a Íránem. Washington bude muset buď vyškrtnout pro Obamu důležité uspořádání vztahů s Teheránem, nebo porušit záruky zemím Zálivu.

Saúdská Arábie se může obrátit na Ukrajinu a tak připravit Moskvě válku. Podle ukrajinských sdělovadel chce Rijád vložit 10 miliard dolarů do ukrajinského zemědělství. Jenže i když je na Ukrajině černozem, žádní příčetní lidé by nevložili takové peníze do nestabilního státu s nestabilní vládou a občanskou válkou. Přitom má Saúdská Arábie stomiliardový deficit v rozpočtu a zavedla daně. Vypadá to tak, že pro ně bude účelnější dát peníze na obnovení války na Donbase a odpoutat tak Rusko od záležitostí Sýrie.

Převzato z Expert.ru

*** 

  
Virus Zika je vymyšlený, neexistuje

Ljubov Ljulko
6. února 2016

Virus Zika je nejnovější podvod, který odhalují zdravotníci i novináři země, ze které přišla „epidemie“ mikrocefalie, z Brazílie. Došli k závěru, že tento virus i mnohé jiné z poslední doby jsou vymyšlené nadnárodními korporacemi, které se tak snaží skrýt své zločiny a napakovat se na panice.

HIV, Západonilská horečka, SARS, Ebola … Ve skutečnosti jsou tyto nemoci vyvolané jinými příčinami, píše jeden z autorů na resumenlatinoamericano.org. Uvádí, že Zika je znám od konce čtyřicátých let minulého století. Tehdy vyvolával jen lehké onemocnění. Proč je nyní obviňován ze závažných genetických poruch?

Je to trik, lež vědců, kteří dnes pracují pro určité korporace, říká autor. K onemocnění plodu mikrocefalií vede řada faktorů. V Brazílii je to nekontrolované používání pesticidů, v němž je země na prvním místě na světě. Pesticidy obsahují atrazin a metachlor, které vyvolávají zastavení růstu plodu a děti se rodí s malým obvodem hlavy, jak je uvedeno v jednom z lékařských výzkumů, citovaných autorem.

Přinejmenším čtyři zahraniční výrobci prodávají do Brazílie pesticidy, které nemají licenci v jejich vlastních zemích. Prodejci pesticidů jsou BASF, duPont, Monsanto, Nufarm, Syngenta, Adama, FMC a Nortox. Pro ně je pohodlné svalit vinu na virus. Tak se vyhnou trestu za způsobené vrozené vady, na nichž mají vinu výrobky těchto společností. Věc došla tak daleko, že jednotlivá města a zdravotnická zařízení Brazílie podávají žaloby k soudu s požadavkem na náhradu škody způsobené porušením pravidel bezpečnosti.

Výskyt mikrocefalie se v Brazílii také shoduje se všeobecnou vakcinací těhotných žen proti chřipce a černému kašli. Farmaceutické firmy nemají doloženou bezpečnost a efektivitu těchto vakcín pro těhotné a pro plod, nejsou údaje o zánětlivých procesech, které tyto vakcíny mohou vyvolat. Testy v USA se nedělaly na lidech, což uvádějí mnohé články brazilských lékařů. Jeden z nich ze státu Pernambuco učinil závěr, že nikoliv Zika, ale vakcíny pro těhotné způsobují výskyt dětí s nevyvinutým mozkem. V tomto státě se také podaly soudní žaloby.

Za viníka šíření viru byli označeni komáři. Je to možné, ale dříve to nebylo pozorováno. Jiná věc je, zda se jedná o geneticky modifikované komáry, které firma Oxitec (pracuje na grantech Billa Gatese) vypustila v Brazílii pro boj s horečkou Dengue. Předpokládalo se, že komáři, kteří z důvodu modifikace nemají reprodukční schopnost, nebudou schopni oplodnit a potomstvo bude hynout ve stádiu larev. Množství hmyzu opravdu silně ubylo, ale to není důkazem, že experiment byl úspěšný. Co nyní tito komáři znamenají je velká neznámá. Jaké látky generují? Co přichází lidem do krve? Za firmou Oxitec stojí podle dokumentů uvedených v jiném žurnalistickém prošetřování firma Intrexon a za tou Vanguard Group, BlackRock, Morgan Stanley, State Street Corp. a Third Security Corp. Jsou to nadnárodní bankovní skupiny, které patří Rotschildům a Rockefellerům.

Jeden z dokumentů ukazuje, že Rockefellerův fond dnes prodává separovaný virus Zika za 599 EUR. Separovali jej z opičí krve v roce 1947. Prodává se prostřednictvím firmy ATCC, které „je přední firmou zpracovávající biologické materiály a zdroje, je globální organizací ke standardizaci a je směřována na získávání, autorizaci, výrobu, uchovávání, vývoj a distribuci standardních referenčních mikroorganismů, buněčných linií a jiných materiálů. Dělá produkty vysoké kvality, standardy a provádí servisní podporu vědeckých výzkumů a inovací, které zlepšují zdraví obyvatel v celém světě.

Kruh se uzavírá – vyrábíme virus – propagujeme jako pandemii – připravujeme jeho protilátky – prodáváme – bohatneme.

Nyní je jasné, že nebyl žádný HIV, ale oslabená imunita od zhoršujícího se životního prostředí, atd., nebyly prasečí a jiné chřipky, byly jen modifikace obyčejného viru. Virus Ebola byl patentován vládou USA v roce 2009 za účasti Pentagonu a Sörösových fondů. Ty vydržují vojenské laboratoře v Sierra Leone a v Liberii. Nezbytnou složkou k výrobě Tamiflu je badyán. Je pozoruhodné, že veškerou jeho produkci v Číně zakoupil bývalý ministr obrany USA Donald Rumsfeld.

Strach z pandemie neslouží jen k obohacování nadnárodních korporací a bank, ale i pro vytvoření atmosféry strachu a slepého podřízení obyvatel, pro zotročení lékařů na všech úrovních. Tajné medicínské operace jsou nejnebezpečnější, neboť vypadají politicky nestranně. Ve skutečnosti je současná „medicína Rockefellerů“ založena na globálních partnerských vztazích. Věda přestala být čistá, pracuje pro korporace. Není na místě dělat si iluze, nákupem Tamiflu se podporují Rockefellerové a nikoliv vlastní zdraví.

Převzato z Pravda.ru

*** 


Turecko hledá možnost vstupu na trhy Euroasijské ekonomické unie

Viktorija Panfilova 8. února 2016

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev se v Astaně setkal s tureckým předsedou vlády Ahmedem Davutoglu. Turecko utrpělo ohromné ztráty v důsledku napětí ve vztazích s Ruskem a snaží se je kompenzovat vytvořením zóny volného obchodu (dále jen ZVO) s Euroasijskou ekonomickou unií a uvažuje o pomoci v této záležitosti Kazachstánem. Nazarbajev k tomu při setkání s Davutoglu řekl: „Dnes je nezbytné hledat cesty ze situace. Mnohé příčiny toho, co se stalo, stejně jako před tím, zůstanou nejasné. Konflikty v Sýrii a Iráku předvedly nejednotu mezi muslimy. Přiblížili jsme se k okamžiku, kdy může dojít ke dříve na Západě ohlašovaném konfliktu mezi sunnity a šíity. Pro nás je také velkým problémem krize mezi Tureckem a Ruskem. Obě země jsou našimi důležitými partnery.

Při zmínce o příčině rusko-tureckého napětí upozornil Nazarbajev, že sestřelené ruské letadlo „nešlo na Turecko“, ale plnilo úkol v boji s teroristy. Vyzval Rusko a Turecko, aby vytvořily komisi k prošetření věci a podle výsledků uznaly chyby a pracovaly na obnově vztahů.

Myšlenka ZVO není nová. Nazarbajev ji s Erdoganem posuzoval už před rokem. Kazachstán počítal, že prostřednictvím Turecka získá vstup na trhy Evropy a Blízkého východu. Tureckému byznysu přitom navrhl trh Euroasijské hospodářské unie a další trhy na něj napojené. Tehdy uvedl: „EAEU otevírá cestu pro vstup tureckého byznysu na nové trhy.“ Avšak zahájená jednání o vytvoření ZVO mezi Tureckem a zeměmi Celní unie byla zastavena po incidentu s ruským letadlem.

Davutoglu naznačil, že se Ankara snahy o vstup do EAEU nevzdala. Bylo zřejmé, že Davutoglu očekával podporu Astany ohledně obnovení vztahů s Moskvou. Ovšem v Ankaře chápou složitost úkolu a pro řešení nepočítají jen s Kazachstánem.

Alexandr Sobjanin, pracující ve vedoucí funkci v Asociaci příhraniční spolupráce a v Centru strategické konjunktury k situaci řekl: „Cesta Ahmeda Davutoglu byla pro tureckého prezidenta Erdogana mimořádně důležitá, protože najít prostředek k přesvědčení prezidenta Putina k osobnímu setkání, ani snahy zapojit ázerbájdžánského prezidenta Alijeva neměly úspěch. To co se mezitím odehrává v Sýrii a v samotném Turecku Erdogana natolik znervózňuje, že se veřejně obrátil na USA s požadavkem vyjasnit, zda podporují jeho nebo Kurdy.“ Sobjanin předpokládá, že Erdogana straší možnost dohody, k níž mohlo dojít při návštěvě Kissingera v Moskvě u prezidenta Putina.

Nazarbajev sotva může přijmout roli prostředníka mezi Tureckem a Ruskem. Sobjanin k tomu řekl, že do konfliktu jsou zataženy mnohé síly, jako je EU, wahábitští monarchové Zálivu a zpravodajské služby desítek zainteresovaných zemí. Proto tam, kde je to skutečně vážné, vedou dialog ohledně nejbolestivějších a nejdůležitějších témat dvě vojensky nejmocnější země planety přímo.

Sobjanin je přesvědčen, že si Astana nepřeje být zprostředkovatelem. Mírová rétorika Nazarbajeva týkající se Turecka a Ukrajiny je mimořádně aktuální a užitečná. Kazachstán zachovává dobré vztahy s Ruskem, aktivně jedná v turkickém světě a zachovává dobré vztahy i s Ukrajinou. Pro snížení válečného napětí a pro snížení následků sankční války Západu s Ruskem a Ruska s Tureckem je to prospěšné.

Putin nejednou upozornil, že jeho výhrady jsou k Erdoganovi, k jeho osobní vině a nikoliv k tureckému lidu. Vinen není turecký národ. Sobjanin říká: „Pevné přání Nazarbajeva zachovat přátelství s Tureckem zcela odpovídá strategickému postoji všech euroasijských spojenců.“ Ankara zkusila přiblížení k Euroasijské hospodářské unii prostřednictvím Kyrgyzie. Investoři tam během půl roku spustí továrnu na výrobu látek.

Zatím se země Euroasijské ekonomické unie k sobě nechovají jako partneři, ale spíše jako konkurenti. Taková situace se dlouho udržet nemůže, neboť v dnešních podmínkách všeobecné krize jsou ztráty zisku smrtelně nebezpečné pro všechny ekonomiky. Zde nehraje roli síla, všechny státy Eurasie jsou navzájem propojeny natolik, že by bylo nesmyslné pouštět se do obchodní války. A byla by dlouhá.

Kazachstán se snaží vedle těžby surovin také rozvíjet výrobu. Astana stojí o investice. Zatím jsou však na obzoru jenom investice z Číny. Možná čínský scénář napodobí Turecko. Ve srovnání s Pekingem má však Ankara finanční možnosti omezené. Turecku je rovněž jasné, že kazašské vedení bude při realizaci jakéhokoliv projektu hledět především na maximum výhod pro svůj rozpočet. Vždy bude stavět na první místo svůj prospěch a teprve potom partnerský. V zahraničním obchodě Kazachstánu nestojí Turecko na předním místě, ale až za EU, Ruskem a Čínou.

Převzato z Vestikavkaza.ru

*** 

Na Ukrajině je uzákoněno otroctví. Nasmlouvaní příslušníci ozbrojených sil Ukrajiny nemají právo odejít

Ostap Samojed
12. února 2016

Na Ukrajině probíhá intenzívní nábor do služby v armádě. Všichni práceschopní muži ve vojenském věku se rozprchli (a nejen oni) v návalu vlastenectví a vystupňovaného pudu sebezáchovy. Proto milující stát agituje odpovědnou mládež do placeného prolévání krve za údajně vzájemně výhodných podmínek. Mnoho důstojníků v záloze hlásá z tribun o všech půvabech vojenské služby za dobrou virtuální odměnu. Hrdinové s mandáty slibují všem odvážným nadpozemské radosti života v kasárnách a po neodvratné smrti houfy hurisek a potoky vína.

Jak se ukázalo, tak ne nadarmo takto lákají politici i všiví propagandisté.

Ukrajinský nasmlouvaný příslušník nemá právo být uvolněn a vrátit se domů. Za současných politických podmínek to nemůže udělat nikdy. Podpisem smlouvy se voják dá dobrovolně do otroctví. Dokonce nikoliv státu, ale současnému zlodějskému strýci s množstvím zakoupených hvězdiček na ramenou i na prsou. O tomto fíglu informovala petice příslušníků padlých do otroctví.

Podle podmínek vojenské smlouvy nemá voják právo přejít po uplynutí 12 měsíců do zálohy. Možné je to jen při demobilizaci nebo ukončení speciálního období. Jinak řečeno se doba služby prodlužuje automaticky a donekonečna. Autoři petice žádají po prezidentovi změnu zotročujících podmínek.

Vláda před rokem rozprostřela na neprozřetelné a důvěřivé spoluobčany sítě. Nyní za pomoci rozsáhlé propagandy nahání všechny bez rozdílu. Evropa může závidět. Na Ukrajině je uzákoněno otroctví.

Převzato z Whoswhos.org