V Sýrii zahynul ruský vojenský poradce; média připustila zúčastněnost Turecka na jeho úmrtí

4. 2. 2016     zdrojzdroj
Ruský vojenský poradce zahynul v Sýrii v důsledku ostřelování posádky syrské armády teroristy skupiny DAEŠ, která je v RF zakázaná. Ve středu 3. února to oznámila agentura RIA Novosti s odvoláním se na ruské ministerstvo obrany.


K incidentu došlo 1. února. “V důsledku minometného ostřelování teroristy DAEŠ vojenské posádky, kde je umístěna jedna jednotka syrské armády, byl důstojník smrtelně zraněn,” je uvedeno v oznámení vojenského rezortu.

Jak bylo na ministerstvu obrany řečeno, poradce pomáhal syrským vojákům ovládat nové zbraně. Posmrtně mu bylo navrženo státní vyznamenání.

Ruský vojenský poradce v Sýrii mohl být zabit v důsledku ostřelování z území Turecka. Uvádí to “Komsomolskaja pravda” s odkazem na své zdroje v syrské armádě.

Váleční zpravodajové listu Alexandr Koc a Dmitrij Stěšin sdělili, že dělostřelecké ostřelování velitelských stanovišť syrských ozbrojených sil na severu země je v posledních týdnech častější a začalo po příchodu vysoce postavených vojáků. Zdroje v syrské armádě uvádějí, že na ostřelování, v důsledku jednoho z nichž zahynul ruský důstojník, se podílely turecké ozbrojené síly.

Poradce podle informací “Komsomolskoj pravdy” zahynul v důsledku mnohačetných zranění střepinami na dělostřeleckých pozicích nedaleko města Salma, osvobozeného syrskou armádou v polovině ledna. Teroristé, kteří bránil obsazené pozice ve městě, byli nuceni ustoupit na území Turecka.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová