Válka migračními zbraněmi – potvrzeno?

Radim Valenčík
17. 2. 2016          RadimValenčíkPíše                                                           
V roce 1994 jsem v úvodu ke knížce “Lidi, ještě máte rozum…” publikoval upozornění na možnost použití řízené migrace jako válečné zbraně. Nyní se ukazuje, že výzkum v dané oblasti již dlouhodobě probíhá a že současná situace vykazuje znaky použití této zbraně. Euroasia24 uveřejnila 15.2.2016 stať Leonida Savina “Organizovaná migrace jako válečná zbraň”. Stojí zato si ji přečíst celou, zde z ní vybírám to nejdůležitější:
Zdálo by se, že proud utečenců má objektivní důvody: Ozbrojené konflikty v Libyi, Sýrii a Iráku trvají již řadu let a situace je stejně turbulentní v Palestině a Afghánistánu. Ani v Tunisu a v Egyptě po událostech Arabského jara není situace příliš optimistická. Málokdo se zmiňuje o situaci v Bahrajnu, kde je opozice brutálně potlačovaná, nebo Jemenu, kde se obětí leteckých útoků staly i vesnické svatby…

Je nějaký společný důvod pro vehementní snahu utíkat z rodných zemí? Možná bohatí příbuzní, kteří se usadili v Evropské unii? Nebo fámy o sociálním zabezpečení, které jim zaručí pohodlný život? Je nutno říci, že útěk znamená pořádně pašerákům zaplatit, něco mezi 4 až 10 tisíci dolary na to, aby se jedna osoba dostala ze Sýrie nebo Libye do Evropy. I když má taková osoba v zahraničí bohaté příbuzné, poslat do Sýrie peníze bankovním převodem je nemožné. A organizovat uprchlictví na úvěr je příliš rizikové, pokud uvážíme, že část uprchlíků utone ve Středozemním moři. – Kdo tedy poskytuje záruky, které povzbuzují stovky tisíc utečenců, aby opustily svou vlast a zamířily do Evropy?

O co jde? O praktickou implementaci teoretických strategických úvah. Ty se vyvíjely už dlouhou dobu. Jednou z nich je studie, realizovaná Belferovým centrem pro vědu a mezinárodní záležitosti na Harvardské univerzitě pod názvem “Strategická řízená migrace jako válečná zbraň”, kterou autor použil jako název tohoto článku. Tato studie byla poprvé publikována v roce 2008. Kombinací zjištěných dat a jejich analýzy autor této studie, Kelly Greenhill, poskytuje odpovědi na následující otázky:

Mohou být utečenci zvláštním typem zbraně?

Může být taková zbraň použita za války nebo i v míru?

Jak úspěšné může nasazení této zbraně být?

Greenhill na tyto otázky odpovídá kladně. Je skutečností, že výzkumníci v Belferově centru společně s výzkumníky na jiných katedrách Harvardské univerzity pracovali již řadu let na návrhu strategií pro řízení konfliktů v rámci širších politických studií. Ředitel Belferova centra, Graham Allison, byl v Clintonově administrativě poradcem ministra obrany. Kromě toho se toto centrum věnuje i výzkumům zaměřeným na Rusko.

Spojené státy pouze simulují svoje sympatie s Evropou, která je těžce zasažená uprchlickou vlnou… Přes proklamace “závazku pomáhat” ovšem ze strany USA nebyla s ohledem na ilegální infiltraci evropských zemí realizována žádná pomoc, co se týče alespoň dočasného řešení imigrace…

Nejúčinnější zbraní, a to jak metaforicky, tak reálně, mohou být ti migranti, kteří jsou schopni se usadit jako malé guerillové skupinky na novém teritoriu. Je velmi zajímavé, že USA nejen podporují ty, kteří se jeví jako nejslibnější, ale zajišťují jim utečenecký status a oficiální ochranu americké vlády… v roce 2014 americké služby pro imigraci a občanství uplatnily 1519 výjimek u jednotlivých žadatelů a udělily jim utečenecký status, pobytový status, rezidenční status a poskytly jim oficiální ochranu vlády USA. Nejzajímavější je, že tito lidé měli spojení s teroristickými skupinami včetně osobní participace v těchto aktivitách…

http://www.eurasia24.cz/nazory/457-organizovana-migrace-jako-valecna-zbran

Článek s uvedením příslušných stránek mé knihy jsem pod názvem “Začala válka s použitím migračních zbraní” uveřejnil před rokem 24. dubna 2015. Zaznamenal několik tisíc přečtení. Zde je:

Válka proti EU s použitím devastujících migračních zbraní začala. Že přeháním? Vůbec ne. Když byl pod přihlouplými záminkami destabilizován Kaddáfího režim, nevědělo se, k jak hlubokému propadu dojde a že tento propad vyvolá mohutnou migrační vlnu? – Ale vědělo. Byly na to studie. Vědělo se i to, kam budou směřovat. Teď sklízíme a ještě dlouho budeme sklízet následky. A nejen tohoto úspěchu “boje za demokracii a lidská práva”.

Jak je možné, že “naše” euroreprezentace fatálně selhává? Jak je možné, že nejen připustila válku proti vlastnímu obyvatelstvu s použitím tak ničivých zbraní, jako jsou ty migrační, ale dokonce aktivně přispěla k jejímu vyvolání? A teď nás dokonce přivedla na pokraj války horké a – nedej bůh – možná i velmi horké? Náznak odpovědi je zde:

“Německá tajná služba BND dodávala několik let americké Národní bezpečnostní agentuře NSA informace o evropských firmách a politicích. Zjištění vyvolalo mezi německými poslanci skandál. O rozsáhlé a kontroverzní činnosti německých špionů totiž úřad kancléřky vůbec nevěděl.”

Viz: http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/nemecka-tajna-sluzba-pomahala-americke-nsa-se-spionazi-firem-a-politiku-v-evrope–1482209

Není to tak, že politici (euroreprezentace) dosazují ty, kteří řídí tajné služby. Naopak. Mocenské enklávy zpravodajských služeb, které se utrhly z jakékoli kontroly, dosazují “naše” politiky. Takové, na které něco vědí a které mohou vydírat. Na základě globálního špiclování. A dosazují ty, na které vědí něco difamujícícho, prostřednictvím těch, na které vědí něco difamujícího. Institucionální systém zemí tzv. vyspělého světa dospěl k naprostému rozkladu. Tak hlubokému rozkladu, že dochází nejen k beztrestnému rozkrádání “shora” z pozic nejvyšších postů v EU (a zneužívána je k tomu třeba i Řecká krize), ale i válčení proti vlastním lidem.

Vzpomněl jsem si na to, co jsem napsal před více než 20 léty:

Napsal jsem tehdy knížku “Lidé, ještě máte rozum…”. To je z úvodu k ní. Dnes se ty nejhorší představy naplňují. Zde je celý úvod, který je s více než dvacetiletým odstupem docela zajímavý:

A jak se z toho dostaneme? Nebude to jednoduché. Ale stále jsem přesvědčen, že to nejdůležitější, čím se můžeme bránit, je náš rozum. Bez něj to nepůjde.

Ještě titulní stránka knížky. To jsem měl ještě černé vlasy a spoustu vlasů.

K článku z dubna loňského roku: To, že se tento typ války připravuje, jsem vydedukoval ze smyslu a obsahu projevů Václava Havla v Kalifornii a v Davosu v roce 1992. Od té doby intenzívně hledám cestu řešení současných problémů. Kdo má zájem dozvědět se něco víc o tom, jak se dostat ze složité situace, toho mohu odkázat na dva krátké články na mém blogu:

http://radimvalencik.pise.cz/2846-podstata-soucasne-moci-uvaha-k-vyroci-28-10.html

nebo:

http://radimvalencik.pise.cz/3033-co-si-prat-do-noveho-roku-2016-moje-desatero.html

Pochopitelně mnohem více se zájemce dozví z našich monografií věnovaných komplexnímu pohledu na současné problémy (pojali jsme je jako ročenky a každý rok náš pohled upřesňujeme). Zde je odkaz na ty z roku 2014 a z roku 2015.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3173-valka-migracnimi-zbranemi-potvrzeno.html