An-Nusrá připravuje provokace v Sýrii. Američané mlčí

1. 3. 2016 Vaše věc

Člen militantní organizace An-Nusrá uvedl v rozhovoru pro německý Die Welt, že An-Nusrá je připravena vyprovokovat Rusko k porušení příměří v Sýrii.

Abu Musab al-Siri, jak se terorista představil, uvedl, že věřit v příměří prosazené v Sýrii 27. února Ruskem a Spojenými státy je hloupost a hovořil o tom, že An-Nusrá je připravena přinutit bojující strany k obnovení nepřátelství. A její strategií je vyprovokovat Rusy.

Džihádisté mají podle rozhovoru v Die Welt v plánu zahájit útok na syrské vládní síly, aby ruské letectvo zahájilo protiúder. V tom případě se totiž pod palbou ocitnou i „umírněnější“ rebelové, jichž se vyhlášené příměří týká, a tak příměří skončí.

Občanská válka může podle Abu Mussaba al-Siriho skončit jen tehdy, když bude svržen B. Asad. Totéž si přeje také Turecko, které včera bez ohledu na příměří ostřelovalo sever Sýrie s tím, že ostřeluje pozice Islámského státu. Syrská organizace pro lidská práva však Ankaru obvinila, že tak jako před zahájením příměří bombardovala především pozice syrských Kurdů…

Bylo by plně na místě, aby se k chystaným provokacím a k porušování příměří ze strany Turecka, tedy partnera USA v NATO, vyjádřil americký prezident Obama. Ten však při příležitosti zahájení příměří pouze apeloval na syrskou vládu a Rusko, aby příměří dodržovaly. Podle postoje, který svým vyjadřováním B. Obama ukazuje, nebude pro teroristy z An-Nusrá ani tak těžké, aby bojující strany nepřátelství obnovily a aby zhoustlo napětí mezi USA a Ruskem…B. Obama dělá, jakoby se tento konflikt vůbec netýkal Spojených států, jakoby USA neudělaly vše pro to, aby tento konflikt vznikl a udržoval se. Sekulární a až do války stabilizovaný Asadův režim se jim však na kolena srazit nepodařilo… Je v zájmu EU, aby syrský konflikt dále pokračoval? Určitě ne, protože mír v Sýrii bude znamenat zastavení toku uprchlíků z této ozbrojeným konfliktem po pět let sužované země.