Bývalý zvláštní vyslanec OSN: Kdyby Západ poslechl Rusko, v Sýrii už mohl být dávno mír

13. 3. 2016     zdrojzdroj
V rozhovoru pro televizní kanál Al Jazeera potvrdil někdejší zvláštní vyslanec OSN a LAS pro Sýrii Lakhdar Brahimi informaci o tom, že Rusko navrhovalo odstoupení Bašára Asada již v roce 2012. Rusko mělo mnohem realističtější a citlivější pohled na situaci v Sýrii, a kdyby ho světové společenství vzalo v úvahu, mohl být tento konflikt už dávno vyřešen.


Znamená to, že si myslíte, že…Cituji: “Muslimský svět v podstatě Sýrii podvedl, zradil ji”?
Lakhdar Brahimi, někdejší zvláštní vyslanec OSN a LAS pro Sýrii: Ano, veřejně jsem o tom hovořil. Avšak nikoli pouze muslimský svět, ale celý svět. Chci říci: Co udělali Američané? Co udělali Francouzi? Co udělali Britové? Nikdo Syřanům nepomohl. Lidé opakovali pouze tytéž slogany. Na jedné straně: “Bašár musí odejít”. Na druhé straně: “Všichni jsou teroristé”. Takže vinu mají všichni.

A co řeknete o této nedávné informaci? Objevila se zpráva o bývalém finském prezidentovi, který se obrátil na Rusy a prohlásil, že v roce 2012 chtěli Rusové uzavřít dohodu, aby Asad opustil svůj post. Slyšel jste o tom? Co o tom víte?
Lakhdar Brahimi: Myslím, že stojí za to poznamenat, že Rusové měli mnohem realističtější pohled na situaci v Sýrii než všichni ostatní. Možná že všichni měli … Hovořili jsme s nimi a poslouchali je. Ale myslím, že všichni měli Rusům více naslouchat. Věděli, jaká tam ve skutečnosti byla situace.

Opravdu jsme propásli možnost skoncovat s válkou v roce 2012?

Lakhdar Brahimi: Tehdy byla taková možnost. Kdyby všichni měli citlivější představu a lépe rozuměli událostem, odehrávajícím se v Sýrii, bylo možné konflikt vyřešit v roce 2012.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová