Česká televize a psí exkrement

– vlk –
29. 3. 2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com


Nedávno jsem zde psal o dvou superpočinech dramaturgie České televize – ohledně zařazení detektivního seriálu domácí výroby Modré stíny a zakoupení a odvysílání amerického politthrilleru Dům z karet. A konstatoval jsem, že je to absolutně jiná jízda než trapné a ještě trapnější výkony redakce zpravodajství na Kavčích horách!


Nebyl jsem do té míry bláhový a  naivní, abych si snad myslel, že po Modrých stínech a Domu z karet začne být v ČT obecně všechno jinak, ale tak nějak přeci jen živil naději, že přeci jen jistá uměřenost a proporcionalita trochu zavládne. Ovšem nedělní hlavní zpravodajská relace – Události ukázala, že je všechno dokonale při starém -ignorance, hloupost a propaganda mají setrvale navrch.

Abych byl konkrétní – hlavní politickou zprávou světového významu velikonočního víkendu bylo nepochybně dobytí Palmýry syrskými vládními jednotkami a vyhnání fanatických teroristů z tohoto starověkého města, které je zároveň součástí kulturního dědictví celého lidstva. Islamisté ztrátou Palmýry utrpěli první opravdu velkou a nesmírně bolestivou porážku od začátku jejich expanze v Sýrii a Iráku, která nepochybně bude mít velký dopad na jejich bojovou morálku. A  nyní prý si syrská armáda naplánovala jako další cíl tažení tzv. hlavní město islamistů – Rakku. Oprávněně jsem čekal, že to bude v ČT otevírací téma celých nedělních událostí …. Čekal a .. dočkal se klasického, neváhám napsat slaboduchého výplodu z Kavčích hor. Nejlépe bude když sem dám serii screenshotů z archivu ČT, jak ona sama seřadila jednotlivá témata do nedělního vysílacího bloku Událostí! Je to fakt mimořádně poučné!

Takže co že nám a v jakém pořadí nabídla naše/vaše Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci velikonoční neděle? Tohle:

Takže dobytí Palmýry bylo redakci zpravodajství až DVACÁTOU informací dne!!!! Devatenáct jiných mělo pro tvůrce relace, včetně šéfredaktora redakce, vedoucího redaktora dne, editora a ostatní, podílející se na výrobě nědělních Událostí vyšší prioritu a větší zpravodajský obsah než vyrvání Palmýry fanatikům, které přední světové mocnosti a OSN vyhlásili za momentálně největší zlo na zeměkouli a nepřítele lidstva číslo 1! Nepřítele, který čerstvě zabíjel ve velkém Belgii.

Zpravodajství ČT prostě usoudilo, že daleko důležitějšími událostmi dne byly:

– čeští pašeráci housenek a rostlin zadržení na Srí lance

– poškozená uvítací výzdoba pro návštěvu čínského prezidenta

– velikonoční bohoslužby v Česku

– tradice spjaté s Velikonocemi

– konec sezony v horských střediscích

– odlov divokých prasat

– útraty a Velikonoce

pokuty za psí výkaly

– zmatek kolem dopravního značení

– změna zdravotní pojišťovny

Tohle všechno a mnoho dalšího podobně „důležitého“ bylo předřazeno informaci o Palmýře v České televizi.

Kupodivu ovšem zatýkání radikálních islamsitů v Belgii a Francii byla druhá hlavní zpráva dne!!!! Takže řadoví vojáci Islámského státu jsou daleko důležitější než zásadní porážka celého Islámského státu!!!! A útok islamistického sebevražedného atentátníka v Pakistánu? No tak to byla sedmá nejdůležitější zpráva dne pro ČT. Palmýra, znovu opakuji – až dvacátá…

Nejen to. Připomeňme si, že nedělní Události trvaly 45 minut. Tedy 2700 sekund.

Zatýkání islamistů bylo věnováno 188 vteřin.

Pakistánskému teroristovi jen 15.

Psím exkrementům 120

A kolik času že dostala Palmýra?

Přezkoumejte si to sami – není to žádná práce tady si to pustíte –Palmýra ČT

Celý šot má 18 vteřin, ale jen 14 jich je věnováno dobytí města!!! Železný je s  tím hotov než bys opravdu řekl švec! Zbylé 4 vteřiny už patří dalšímu tématu!!!!

Takže 14 vteřin…. což je 0,5% celkového vysílacího času Událostí. A 8,5 krát méně, než bylo věnováno psím, s  odpuštěním – hovnům!!!

Tak fajn nemilá Česká televize – takovéhle „zpravodajství“ si můžeš strčit – víš kam! Rovnou k  těm psím exkrelentům!

Tohle je prostě čiré zoufalaství . nejen pro diváka, ale soudím, že to musí být totální depka i pro lidi z redakce. Pokud ještě mají nějaké profesní ambice, trochu lidské hrdosti a slušnosti.

Opravdu, už jsme na tom jako za bolševika. Tedy když jde o velké události v zahraničí. Tehdy si člověk pustil v 18,00 hod. velké zprávy na Svobodce, v 19,00 Heute na ZDF, o hodinu později Tagesschau na ARD a denní výběr zpravodajství pro sebe uzavřel ve 21,00 na Hlasu Ameriky. A měl jasno, co je v zahraničí i doma nového. Sledovat Televizní noviny nemělo pražádný smysl. Najel bych plně na tenhle model hned znovu. Bohužel dnes vnitřní politické eskapády v České republice nikoho v zahraničí nezajímají. Takže na opravdu hrubý přehled to, co se stalo doma ČT a ČRo potřebuji. Ale na informace z ciziny a to dokonce i ty super důležité? Ani náhodou – psí exkrementy a odlov divočáků, eventuálně značky na kruhovém objezdu jsou pro „zpravodajství“ České televize nesrovnatelně důležitější záležitostí!!!

Samozřejmě , že jsem si pustil také hlavní zpravodajské relace na obou německých veřejnoprávních televizích! Pro srovnání.

Ta první to pojala takhle –ARD/Palmýra

Ta druhá onakle – ZDF/Palmýra

Obě stanice dobytí Palmýry logicky otaxovaly jako nejdůležitější informaci vůbec a otevíraly s ní blok večerního hlavního zpravodajství.

ARD tomu přidělila stopáž 2:48 min – tedy 168 vteřin takže 18,6% celkového trvání relace!

ZDF pak vyhradila 2:52 min – což je 172 vteřin – 19,1% trvání Heute!

Jinými slovy obě německé veřejnoprávní televize ve svých hlavních zprávách vyhradili tématu syrského vítězství nad islamisty 40x vysílacího času než Česká televize, nemluvě o tom, že to pro ně byla top informace celého zpravodajského bloku!!!

A to jsou němečtí diváci stále naprosto nespokojeni se zpravodajskými výkony svých veřejnoprávních TV!!!!!

Porovnejte si to s ČT!!! Přitom všechny tři televize používaly evidentně stejný obrazový i reportážní materiál!!!

Jenže Němci neměli naprosto žádný problém veřejnosti otevřeně sdělit že

– pád Palmýry je velkým vítězstvím na islámským státem

– že toto vítězství patří jednoznačně Assadovi a ruské podpoře Assada

– že Assad je, díky tomuto triumfu už naprosto nepominutelným hráčem v celé syrské krizi a bez něj nic nepůjde

Toto je v obou německých reportážích řečeno přímo a bez obalu. Nikdo s tím hle sdělením nemá problém.

Na divákovi je jestli si sám domyslí další věci – například zda si položí otázku, jak je možné, že tzv.koalice vedená USA bojuje už asi dva roky proti IS a zatím si nemůže připsat v podstatě žádný hmatatelný úspěch. Kromě občasných zpráv o tom, kolikáté číslo z žebříčku hitparády islamistických velitelů vyřadil nějaký ten nálet. Jen územní zisky jaksi chybí a zatlačování fanatiků.

Česká televize, ve své propagandistické předpojatosti / patří sem jiné slovo/, se rozhodla zásadně chránit českého diváka před informacemi, že vlastně Assad a Rusko jsou opravdu /vedle Kurdů/ jediným bojovým seskupením, které opravdu válčí proti globálnímu zlu č.1 současného světa. Příliš dlouho nás totiž usilovně krmila tím, že Assad s ruskou podporou útočí proti tzv. umírněným lidojedům – pardon, umírněné opozici- a tu máš čerte kropáč- oni vyrvali islamistům Palmýru! To nelze dopustit! A  už vůbec ne, aby si nějaký neodpovědný Čech naběhl na kremelskou propagandu a začal pochybovat o koalici vedené Spojenými státy a jejích bojových úspěších!!!

Zajímalo by mne , kdy si někdo v ČT nebo její radě uvědomí, že veřejnoprávní televize je tu od toho, aby poskytovala zpravodajství, nikoli propagandistické bláboly! Nebo prostě , z propagandistických důvodů informace v podstatě zamlčovala.

Neustále v ní slyším varování před kremelskou propagandou. Nikdo pro její šíření nedělá víc než redakce zpravodajství ČT. Ta totálně selhala při referencích z Ukrajiny, z  bojů na Blízkém východě a  dost dlouho slehávala i  v migrační tsunami. Ve studiích jsou pečení vaření propagandističtí mágové typu Votápek, Janda, Svoboda, Romancov, Štětina, Kolář, Šír, Fištejn a podobná cháska. Kterým nepokrytě fandí všelijaké Tvarůžkové , Zlatohlávkové a jiné parodie na novináře. Výsledkem je , že člověk, kterého nezajímají bláboly hledá zpravodajství jinde.

Nepléduji za to, aby ČT opisovala ze Sputniku ,přejímala šoty z RT a  už vůbec ne , aby se stala hlásnou troubou všelijakých AE News a podobných – a že jich vyrašilo za poslední dva roky jako hub po dešti. Ale mohu po ní chtít určitě to, aby se dostala na měřitelný standard ve zpravodajství s německými veřejnoprávními stanicemi, které němečtí diváci nazývají hanlivě Lügen Media

Budu velmi spokojený, až prolhanost ČT dosáhne stavu prolhanosti, který vadí Němcům u jejich ARD a ZDF. Ale to zatím opravdu nehrozí. ČT a její zpravodajství je zatím na úrovni psího exkrementu.