Česká televize maže ze svého archívu ideologicky závadné pořady, které sama natočila. Éra trezorové tvorby a indexů se vrací!

– VK – 
2. 3. 2016  AENews

Česká televize maže ze svého archívu ideologicky závadné pořady, které sama natočila. Éra trezorové tvorby a indexů se vrací!
Do redakce AE News nám přišel zajímavý email od jednoho z našich čtenářů (jméno neuvádíme, ale pokud se ozve a bude mít zájem, uvedeme jeho jméno do zdroje na konec tohoto článku), který si všiml, že Česká televize začala ze svého veřejného videoarchivu odstraňovat některé díly cestopisných pořadů ze zemí světa (viz. screenshoty, které nám čtenář zaslal), kde dnes zuří boje a války, anebo mají ideologickou linku na USA nebo Izrael. My jsme se pokusili v redakci tuto podivnou věc prozkoumat a výsledek je opravdu zarážející. Máme totiž najednou pocit, že do České televize se vrací éra autocenzury, trezorové tvorby a indexů, která má zaručit ideologickou čistotu obsahové profilu této státní vysílačky, ovšem placené z peněz daňových soustrastníků. Pojďme se tedy podívat na to, co jsme zjistili.

Cestománie a svoboda ano, ale archív jen vocuď pocuď!

Z archívu cestopisného cyklu Cestománie zmizel kompletně celý díl o Sýrii. Tento díl byl natočen v roce 2000 a zachycoval vyspělost a kulturu země a především její sekulární význam, kde spolu spokojeně žijí Arabové i křesťané. Při pokusu o přehrání tohoto dílu na vás vyskočí hláška, že pořad není na iVysílání dostupný. Vzhledem k tomu, že ostatní díly dostupné jsou a ČT celý cyklus zaplatila ze svých peněz, tedy pardon, z peněz občanů ČR, je naprosto skandální, že něco, za co občané zaplatili, není náhle dostupné. Pokud je to kvůli autorským právům, jak univerzálně pokaždé tvrdí mluvčí ČT, tak by nás zajímalo, proč jiné pořady z toho samého cyklu žádný problém s autorskými právy nemají. To jako ČT podepisuje s tvůrci pokaždé smlouvy trochu jinak? A nemělo by to sakra být tak, že veřejnoprávní televize platí tvorbu z veřejných peněz a výsledná tvorba tedy musí zůstat veřejné dostupná veřejnosti?

O Sýrii není video k dispozici, pro jistotu…

Toto jsou všechno jenom lži a výmluvy. Je to ten pověstný Augiášův chlév. Neprůhledný systém, který slouží režimu z kapes plátců daní, aby následně panáčkové z ČT těmto plátcům ve vysíláni lhali ve zprávách a zamezovali jim v přístupu k archivním pořadům, za které si občané zaplatili. V USA existuje takové pěkné přísloví: „No Taxation Without Representation“. Tedy ve volném frazeologickém překladu „Žádné daně odváděné za nic“. Pokud za daně občan nedostane protislužbu, žádné daně odvádět nebude. Je-li systém veřejno-právní televize (ale i rozhlasu) nastaven tak, že tato média jsou placena ze 2 zdrojů, ze státního rozpočtu a ještě k tomu navíc z koncesionářských poplatků, tak potom veškerá tvorba těchto médií musí být veřejně, zdarma a napořád dostupná v archivech. Soukromé právo a právo autorské nemá ve veřejno-právní tvorbě co pohledávat. Ale tato kauza s Cestománií a chybějícími díly nemá s autorskými právy nic společného. ČT nechce ukazovat některé země, jak to tam vypadalo dříve. To je celé.

Další díl, který byl vymazán z archívu Cestománie, je o Jemenu. V této zemi nyní válčí armáda Saúdské Arábie podporována USA, země je rozvrácená, zničená boji, podobně jako Sýrie. Takže díl o Jemenu musel asi z archívu pryč, aby nebylo vidět, jak to tam vypadalo před několika lety.

Starší webové rozhraní Archivu ČT nabídne pouze bonusy…

Další zemí, která chybí a byla z archivu odstraněna, je Turecko. Není příliš jasné proč. Zřejmě se ČT snaží neupozorňovat na současnou roli Turecka v migrační krizi. V pořadu totiž bylo Turecko vykresleno jako ortodoxní arabská země, kolébka Osmanské říše, a to by mohlo asi dost diváků ČT vyděsit. Takže díl o Turecku byl odstraněn.

Česká televize odstranila i díl o Izraeli. Tady už není vůbec na první pohled jasné, proč a jaký byl důvod. Vzhledem k tomu, že pořad zachycoval zemi jako nábožensky vyrovnanou, kde vedle sebe žijí židovské, křesťanské a arabské rodiny, tak asi takový obraz by mohl v někom vyvolávat obrázku, proč ti Arabové jsou hodní v Izraeli, ale v Evropě znásilňují ženy na koupalištích a během příchodu Nového roku.

Cestománie vůbec neobsahuje Libyi. Ani odkaz o nedostupnosti v archívu. Zřejmě tento díl ani neexistuje a nebyl natočen. Zato ale zcela určitě byl o Libyi v roce 2009 natočen 3-dílný cyklus Expedice Libye. Česká televize tento dokumentární pořad o Džamahíriji v Libyi pro jistotu zcela natvrdo odstranila z archivu, včetně odkazu, takže jejich server rovnou hlásí, že stránka nebyla nalezena. Asi by se těžko občanům ČR vysvětlovalo, jak vypadala Libye v roce 2009, a jak to tam vypadá dnes. Těžko by se vysvětlovalo, že ministr veřejného chrápání a bývalý poskok a sluha amerických páníčků z Bilderbergu pronesl o bombardování Libye letadly NATO, že přinesou do země novou etapu a demokracii. Česká televize odstranila z archivu také o USA, Floridě a Středozápadu. Ponechala pouze díl o Texasu. Pochopitelně, že cenzuře neunikl ani díl o Kubě, který je také nedostupný.

Vrcholem cenzury je potom nedostupnost dílu Cestománie, který pojednává o České republice s podtitulem „Myslíme jinak“ a není divu, že tento díl z roku 2000, by měl dnes již opravdu velké problémy s autocenzurou v České televizi. Chce snad ČT tvrdit, že nemá autorská práva k vlastní „cestopisné“ reportáži o Česku z roku 2000?

Trilogie o Libyi je pro jistotu z archívu natvrdo vymazána

V zemi, kde chodí hodiny na příkaz Brusele a přání Berlína už nejspíš pozpátku, kde se městské tunely pro auta staví déle a stojí více, než jiným zemím trvalo a stálo vybudování kosmického programu, kde premiér vlády si nechává tajné dokumenty posílat na freemail, v zemi, kde bývalý ministr zahraničí většinu doby, co byl ve funkci, prochrápal za tučný plat, zatímco jiní jednali o nás bez nás, v zemi, kde bývalý agent státní bezpečnosti káže o morálce, lepším placení daní a nestydí se drobné živnostníky označovat za zloděje, ač sám k obrovským majetkům v 90. letech pochybně přišel, tak v takové zemi se nikdo nemůže divit, že televize maže své vlastní pořady, které kdysi natočila. Je to éra hlav zabořených hluboko v pozadích cizích mocností, které ve skutečností řídí politiku ČR.

-VK- Šéfredaktor AE News