Já už nevěřím nikomu!

Valerie Ivaškina

6. 3. 2016, Petr Ďoubalík, Anatolij Šarij, Pavel Perec, Valerie Ivaškina – Jak se daří lidem na Krymu?

Také se vám to stává? Diskutujete, argumentujete, uvádíte příklady, citujete, odkazujete na zdroje a v odpověď slyšíte: “Já už nevěřím nikomu!” 

Jsme zavaleni informacemi, o jejichž množství a aktuálnosti se mohlo našim předkům jen zdát. Na internet připlouvají každou minutu tisíce nových textů, fotek, videí. Kvalitních, objektivních i naopak, ano i podvrhů. “To je upraveno ve photoshopu…”, “Kdoví, kde to natočili?!”, “Co se nehodilo, to vystříhali.”

Objevuje se proto stále více videí natočených “na jeden zátah”. Bez střihů. Nadšenci amatéři, kteří nám chtějí zprostředkovat důvěryhodné informace, chodí se zapnutou kamerou a ukazují, jak to kde vypadá nebo se dotazují kolemjdoucích na jejich názory. Nanejvýš pak zrychlí nudnější pasáže, aby šetřili náš čas. Jen žádné střihy! Ať se tomu dá alespoň trošičku věřit.

Nedávno jsem narazil na takové video. Mapovalo názory lidí na Krymu. Dotaz zněl: “Chtěli byste se vrátit zpět pod Ukrajinu?” Pro představu doporučuji kousek shlédnout (je na konci příspěvku). Já ho viděl celé a dnes jsem se odhodlával, že si ho pustím ještě jednou, abych pro vás spočítal, kolik bylo kterých odpovědí. Ale práci mi ušetřil Anatolij Šarij (AŠ). Nejen, že spočítal odpovědi, ale především ukázal, jak dokáží i s takovým videodokumentem naložit ukrajinská lžimédia (UTV), aby výsledek odpovídal jejich propagandě.

Anatolij Šarij

AŠ:
Teď vám ukážu, jak odhalují ruskou propagandu na ukrajinské TV.
UTV:
Neustále rostoucí ceny, odvody do bojující armády, ničení přírody a iluzorní představy o mostu. Po půlroce ruské okupace místo slibovaného ráje dostali krymčané odpověď od lidí. Dotazoval se v ulicích Simferopolu v konci srpna ruský bloger Pavel Perec…
AŠ:
Mluví se o hrůzách Krymu, ceny rostou a oni využívají video ruského blogera Pavla Perce. A on se dotazuje: „Chcete se vrátit pod Ukrajinu?“ a oni odpovídají: „Ano“ nebo „Ne“. A teď poslouchejte:
UTV:
Výsledek může udivit oddané diváky ruské propagandy.
Řekněte, kdybyste měla možnost se vrátit zpět do součásti Ukrajiny, vrátila byste se?
1 – Ano
2 – Samozřejmě, tam je lépe, než tady
3 – Já ano, protože se mi komfortně žilo, dřív, při Ukrajině
4 – Možná
Polovina dotazovaných se nebála říci pravdu…
AŠ:
Stop, stop! Co nám to řekli? Polovina dotázaných se nebála říci pravdu? A „pravda“ je tedy to, že každý krymčan se chce vrátit pod Ukrajinu? „Polovina dotázaných“ a ukázali 4 lidi. To znamená, že se celkem zeptali 8? Ještě čtvrtina se bála odpovědět. A kdo tedy vlastně řekl „Ne“? To bude zajímavé!
UTV:
A pouze zbývající čtvrtina hlasovala tradičně za „Krym je náš!“ To ale neuvidíte na „kiseljovské TV“ (ruské státní TV, redaktor Dmitrij Kiseljov).
AŠ:
Šarij opakuje (cituje): „…a pouze čtvrtina řekla, že se nechce vracet pod Ukrajinu, ale to už neukážou v „kiseljovské TV“… Já pamatuji, ne tak dávno Ganapolskij takové věci oznamoval a pak…??? Tak pojďme, přepočítáme!
15x „Ne“.

Nepočítám ty, kdo odmítli odpovídat na dotaz, počítám ty, kdo řekli „Ne, nechci se vracet do Ukrajiny“ – 15 lidí. A těch, kdo řekl „Chci“ – 4 a ty všechny také ukázali ve vysílání ukrajinského telekanálu, s tím, že prý jen čtvrtina řekla, že se vrátit nechce. A s vaší matematikou – je vše normální? 15x – Ne, 4x – Ano. To opravdu neukáží na „kiseljovské TV, to ukáží na ukrajinských TV, které zalhaly, není co dodat.
překlad: Ď.

Tak vidíte: učebnicová ukázka, jak dokáže šikovný ukrajinský lhář převrátit i takové video v pravý opak. Kdoví, jestli se mu u toho aspoň uši červenají?
Valerie Ivaškina
Pro zlepšení nálady proto doporučuji, pojďme se ještě kousek projít se sympatickou Valerií Ivaškinou po krymském Sevastopolu a Simferopolu. Opět nonstop kamera a podobné dotazy: Jak se změnil váš život za poslední 2 roky? Chtěli byste zpět pod Ukrajinu? Mladičkou Valerii podezřívám, že chtěla získat poněkud jiné odpovědi (téměř všichni jsou spokojeni a pod Ukrajinu nechtějí). V úvodu totiž mluví o “anexi” Krymu a občas se pokouší zmást dotazované ukrajinštinou. Nutno jí ale přiznat dokonalou profesionalitu, nedává na sobě nic znát a zůstává stále přívětivá a veselá. A o to víc mám pocit, že výslednému pocitu z videa mohu věřit. Ukrajinský střihač i matematik budou mít tentokrát opravdu těžkou službu, jestli budou chtít i tento materiál použít pro svou propagandu.