Německé zemské volby – „Wir schaffen das!“ dostalo obrovskou facku!

– vlk –
14. 3. 2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Přiznávám, že už hodně dávno jsem si nesedal k počítači a  psaní nějakého komentáře pro Kosu s takovým gustem jako včera v pozdním večeru. Ačkoli původní záměr byl sledovat další díl Modrých stínů na ČT1. Ty si pustím dnes z disku a bude. Ale komentář o německé supervolební neděli nepočká!
Ještě musím hned na začátku přiznat, že jsem váhal i nad titulkem půjčeným od Zemana – Jak jsem se mýlil v politice…. Zatímco on tenhle titulek pro svou knihu použil tak, aby ukázal svou genialitu a duševní nedostatečnost jeho sociálně demokratických nástupců a tudíž jak je ta partaj bez něj zoufalá, já žádné podobné hrátky provozovat nebudu. A klidně přiznám, že mnou mnohokrát před těmito volbami opakované heslo, že Merkelová je odsouzena k výhře, byla chybná úvaha. Konstatuji to poctivě, sám, bez nejmenší výmluvy a s velkou radostí! Ačkoli… no počkejte si na samotný konec článku! Protože ono se docela snadno ještě může stát, že nakonec uslyšíme o triumfu Mutti Merkel. Ačkoli je naprosto zřejmé, že Politika Wir schaffen das!*/ dostala opravdu tvrdý výprask. Jenže politik je člověk, jehož největším kvalifikačním předpokladem pro výkon tohoto, dnes tak dehonestovaného povolání, je schopnost přesvědčit vás, že slon umí skvěle létat a velmi často tak činí, ale jen když se lidé zrovna nedívají.

Ale vrátíme se k tématu – tedy k trojím německým zemským volbám – Porýní-Falci – Bádensku-Wüertembersku a Sasku-Anhaltsku.

Všechno nejlépe poví grafy:

Porýní Falc



Bádensko Wuertembersko

Sasko Anhlatsko

Společným jmenovatelem výsledků těchto tří voleb je několik zásadních markantů:

1 – jasným vítězem ve všech třech spolkových zemí je antipřistěhovalecká Alternativa pro Německo -AfD

2 – Drtivě poraženými, jsou všechny tzv. demokratické strany, zastoupené v Bundestagu!

3 – od totálního debaklu je zachránila pouze jedna jediná věc – že v každé spolkové zemi, kde se volilo, dostal velký osobní bonus vládnoucí zemský premiér, který jednak své straně zachránil celkový výsledek a zabránil totální blamáži strany na celoněmecké úrovni

4 – vyjednávání o vládních koalicích bude mimořádně obtížné a v takovém Sasku-Anhaltsku je vlastně jen jediná možná a to ještě s minimální většinou.

5 – že vůbec nějaké koalice jdou sestavit a dokonce v Porýní Falci nebo Bádensku je možný výběr z více než jedné, umožnil návrat FDP do zemských parlamentů. Bez jejího výsledku to bylo jen o jedné jediné možnosti s těsnou většinou. Přesně jako v Sasku-Anhaltsku, kde žlutí do Landtagu nepronikli… FDP jsou také vítězem těchto voleb.

Všechny ty body si rozebereme nyní v detailu. Protože to za to opravdu z mého pohledu – stojí!

Začnu od Svobodných – tedy FDP, kteří jsou po AfD druhým vítězem ze včerejška. FDP byla vždycky označována za elitářskou partaj velkého kapitálu a mimořádně dobře situovaných. Čemu vděčí za svoje v podstatě zrtvýchvstání, protože v posledních německých parlamentních volbách těžce neuspěla, nepřekonala 5% klausuli a zůstala mimo parlament? Osobně soudím, že právě tahle porážka jí včera zachránila život. CDU/CSU potřeboval opravdu jen pár dalších poslaneckých mandátů, aby mohla sestavit vládu bez sociální demokracie, jak bylo jejím vytouženým cílem. A vyhlédnutý partner byla právě FDP, která měla těch potřebných 10-15 mandátů dodat. Nedodala. Kdyby ano, tak dnes už by nejspíš tahle strana vůbec neexistovala. Protože ve vládě s Merkelovou by, chtě nechtě, musela následovat její Wilkommenskultur. FDP by nezbylo nic jiného, než opakovat po Mutti – Wir schaffen das! A  to by jí bylo včera spolehlivě zahubilo, protože by nikde nepřelezla 5% a nejspíš s dramatickými dopady na celé Německo. Ta porážka Svobodných v celoněmeckých volbách se stala vlastně pro etablovanou politickou scénu darem z nebes. A zejména pro Merkelovou! Jak si ukážeme na úplný závěr článku.

FDP byla svou parlamentní porážkou ušetřena papouškování po Merkelové, takže její předseda Christian Lindner se mohl na předvolebních shromážděních i v mediích opakovaně veřejně vůči kancléřce vymezit a do omrzení opakoval – ano musíme být zemí solidární, ale nikoli neomezeně a nikoli pro úplně každého. I naše solidarita musí mít nějaké rozumné hranice. Není to doslovný výrok, jen parafráze.

Kupodivu – na rozdíl od AfD šéfa žlutých za tyto výroky media nelynčovala. Nebyl označen za xenofoba, ale přineslo mu to ve dvou ze tří volebních zemích návrat do parlamentu a  s pravděpodobností, hraničící s jistotou dokonce i do zemských vlád. A dokonce v Bádensku to budou právě Svobodní, kteří určí, kdo bude v téhle spolkové zemi vládnout, ačkoli tam Zelení dosáhli naprosto fenomenálního vítězství. Speciálně k sestavování vlády v B-W se ještě na konci vrátím. Protože, no protože se může ještě ještě ukázat, že jsem se nemýlil a Merkelová je nakonec odsouzena k vítězství….

Když se podíváte na ty tři grafiky, tak vidíte zcela jasně, že sestavování zemských vlád bude opravdu mimořádně obtížné. Na úrovni spolkových zemí bylo dosud zavedenou praxí, že vládla často jen jedna jediná strana /viz Bavorsko/ nebo koalice max. dvou partají. Dneska je jasné, že to s největší pravděpodobností, všude bude o modelu trojkoalic. Ačkoli jak v P-F , tak v B-W by šlo sestavit vládní většinu z obou nejsilnějších stran.

Nicméně nevěřím tomu, že něco takové ani v Porýní ani v Bádensku by mohlo nastat. Protože dalším společným markantem těchto voleb je, že ten kdo byl v minulé zemské vládě na pozici slabšího partnera, za tohle „vládní přicmrdávání“ těžce zaplatil. Viz obrovské a historické ztráty SPD v B-W, kde se stala naprosto marginální a nevýznamnou a skončila 4. Ztratila téměř polovinu hlasů z minulých voleb a výsledek zelených v P-F, kteří přišli dokonce o 2/3 voličů proti minulému výsledku a doslova počítají každý hlas, jestli se v zemském parlamentu udrží… Takže si neumím představit, ve světle právě uvedeného, v Porýní koalu SPD-CDU, zejména když se lídryně Unie Kloecknerová osobně vymezovala vůči tamní premiérce a včerejší vítězce Dreyerové z SPD. A podobně to je mezi Zelenými a CDU v  B-W. Zde navíc má CDU, ačkoli historicky vysoko prohrála, protože zde má vůbec nejhorší zemský výsledek všech dob a poprvé není v B-W nejsilnější politickou stranou. Ale jak už napsáno – hrátkám o sestavení vlády právě zde budu věnovat speciální pozornost nakonec, protože volební matematika dovoluje opravdové čáry – máry a, takže nakonec opravdu i ten slon může umět létat… Ale ještě si počkejte!

Ale předchozí úvahou jsme se vlastně dostali už ke společnému markantu, který je popsán pod bodem 3 – výsledek svým stranám zachránili úřadující zemští premiéři, díky osobnímu bonusu od voličů a  vlastně své strany zachránili od totální blamáže na celoněmecké úrovni.

Přesně tohle byl ten fakt, který jsem dostatečně ve svých prognózách nezohlednil, když jsem rigorózně tvrdil, že Merkelová včera měla být odsouzena k vítězství! Ačkoli jsem v pátek na Slobodném vysielači dokázal konstatovat, že pozice šéfa zemské vlády v B-W za Zelené – Winfrieda Kretschmanna je natolik silná a ojedinělá, že z celoněmeckého hlediska je to momentálně jediný politik, který by byl schopen ji porazit. Kdyby ovšem nebyl zelený. Je to pán v letech. Je jen o rok a něco starší než já, ale je to formát a má obrovské charisma.

Takže nejen že se stal minule prvním zeleným, který přivedl zelené do zemské vlády hlavním vchodem, tentokrát ještě to zvýraznil faktem, že poprvé ve své historii někde zelení zemské volby i vyhráli. Jeho skoro 33% nebetyčně kontrastuje se sotva 5% , které němečtí brčálové získali v dalších dvou zemích… To rozhodně není o zelené politice, jak do televize hřímali oba spolupředsedové téhle partaje a dostávali z jeho výsledku doslova orgasmus, tohle je jen a jen o borci jménem Winfried Kretschmann! Nebýt jeho, tak to i v B-W dopadlo jako jinde a zelení se stali totálně marginálními. Když už jsme u zelených, velmi bych si přál, aby se nakonec nedostali do parlamentu v Erfurtu!!! Ne proto, že jsou zelení. Ale proto, že jen jejich pár hlasů umožňuje vytvořit v S-A koalici CDU+SPD+Z. S minimální potřebnou většinou. Kdyby vypadli, pak mandáty CDU a SPD by asi už vládu nesložily. A aby mohl vůbec někdo vládnout, musel by si říci o hlasy u postkomunistů z Die Odkaze nebo u AfD…… Což jsou partaje, se kterými „hoši, co spolu mluví“, zásadně – nemluví!!! A moc by mne zajímalo, kdo by pro ně byl menším zlem. U koho by pokorně zašoupali nohama…

Přesně totéž co o Kretsmannovi se dá říci o ministerské předsedkyni Malu Dreyerové z P-F! Ta doslova a do písmene TENTOKRAT zachránila soc dem! Stačí se podívat na neuvěřitelné porážky socialistů ve zbylých dvou zemích!! Oni už tam nejsou tzv. Volkspartai – tedy politickou stranou s velkou voličskou základnou, ale jen nevýznamnou straničkou, která musí být ráda, když ji někdo pozve vůbec do nějaké koalice. Jinak totiž partaj s ziskem kolem 10% nebo těsně nad 10 nazvat nelze!!!

Věřte, že mne tohle konstatování osobně mimořádně bolí. Politicky vyznávám tradiční soc dem hodnoty. A němečtí socialisté pro mne vždycky byli tím vzorem, kde bych byl rád viděl etablovanou i sociální demokracii českou. Jenže s odchodem Gerharda Schroedera je v téhle partaji všechno úplně jinak. Dnes je ovládána lidmi jako vicekancléř Siegmar Gabriel nebo předseda Europarlamentu Martin Schulz. Což je tragedie! O naprostých politických zoufalcích za nimi /snad mimo ministra zahraničí Steinmeiera/ ani nemluvě. Ti snad mají natrvalo zdravý rozum úplně zakázaný!!!!

Protože ohledně migrační tsunami jim nebyla ani rozpažená náruč a Mutti Merkel a její „Wir schaffen das“ dost!!! On jí ještě kritizovali, že je málo vstřícná!!! Co kritizovali – kritizují stále!!! Takže viděno z celoněmeckého hlediska jim to voliči fakt drsně spočítali!!! SPD má, až na Porýní MENĚ hlasů než AfD!!!! A to měl v televizní diskusi nad výsledky jeden její diskutující bafuňář tu drzost, že označil AfD za nelegitimní!!!!! Nebýt Malu Dreyerové, byli by dostali nejspíš nějakých 10-12% dostali i zde a celé vedení strany mohlo spáchat kolektivní harakiri. Pokud by mělo nějakou čest. Vlastně – kdyby mělo nějakou čest, učiní tak stejně! Protože to na seppuku je! Jenže oni vykřikují jaký senzační výsledek udělala Dreyerová a jak skvělé je to vítězství. Zbylé dva výsledky jako by pro ně vůbec neexistovaly. Ačkoli lídryně kandidátky v S-A byla evidentně na pokraji nervového zhroucení…. Na rozdíl, od předsedy strany, generální sekretářky a houfu přikyvujících spolkových ministryň a ministrů…. Ti měli evidentně pohodu.

A stejnou roli zachránce sehrál pro Merkelovou a její partaj i současný a  budoucí šéf zemské vlády v Sasku-Anhaltsku – Reiner Haseloff. Nejen, že jako jediný celkově zvítězil, ale dokonce ztratil minimálně! Ačkoli pro něj musí být mimořádně trpké, že má o bídných 5% více než nějaká AfD…… Prostě on, stejně jako zbylí dva premiérští kolegové získal tzv. premiérský bonus v podobě hlasů voličů, kteří volili nějakou minimální jistotu podle hesla – táto, dáme mu to, protože u toho aspoň víme, na čem jsme….

Přesto je zřejmé, že Merkelová a její CDU ostudně prohrála. A vítězem je zkrátka a jednoduše AfD – viz bod jedna společných markantů těchto voleb!

Ale než pojednám AfD musím se zmínit ještě o posledním těžce poraženém – postkomunistické Die Odkaze, která je také v parlamentu. Ta dostala také mimořádně těžkou nakládačku! V obou západních spolkových zemích chtěla konečně proniknout do zemských parlamentů, v S-A si dělala naděje, že bude dokonce v koalici s SPD stranou vládní….. A neuspěla nikde. Naopak zaznamenala zejména na východě těžké ztráty. Nedivím se tomu. Die Odkaze byla stranou protestních voličů. Nikoho jiného. A jestliže jsem o SPD a Zelených psal, že jim byla náruč Mutti Merkel pro uprchlíky nedostatečně otevřená, tak pro Die Odkaze to platilo a platí dvojnásob!!! Ti se v migrantech přímo viděli. Výsledek se dostavil.

Bylo opravdu mimořádně zajímavé vykrucování se zástupců všech poražených stran před televizními kamerami! To bylo nad většinu filmových komedií a televizních show. Totálně poražení soc-dem a zelení exhibovali na výsledku v zemi, kde si zachránili kůži a nic jiného jako by neexistovalo. CDU ta svůj debakl odrážela poukazem na to, že ani v Porýní ani v Badensku nebude možno sestavit znovu vládní koalice SPD-Zelení a to prý bylo cílem unionistického snažení! Ale holt drobná chybička celkových výsledků se vloudila… ale jen drobná a bagatelní, ale hlavně že jsme překazili ty vlády socanů a brčálů…. Zkrátka CDU je v pozici člověka, kterému hoří barák, ale on je spokojen s tím, že u sousedů hoří také….

Nestačil jsem zírat… Zcela mne ale konsternovaly dotazy televizních moderátorů povolebních diskusí právě na CDU a její představitele ve smyslu — nejdou prohry vaší strany a neúspěch vašich volebních lídrů v P-F a B-W (na vrub toho), že se distancovali od migrační politiky kancléřky Merkelové – viz postoje Julie Kloecknerové a bádenského Wolfa, protože uspěli Kretschmann a Dreyerová, kteří Merkelovou svými postoji tiše podporovali, ačkoli byli z jiných stran!!!

Hloupost téhle kvalifikace výsledků je pro mne sotva uvěřitelná!!! Protože je nesmyslná. Od politických komentátorů pak sotva uvěřitelná.

Protože vůči Merkelové se vymezoval také saský Haseloff a přesto zůstane dál šéfem v Erfurtu!!!

A úspěšná socialistická premierka Dreyrová ostatně konstatovala v debatě, že ještě před třemi týdny výrazně zaostávala za Kloecknerovou v průzkumech velmi zřetelně. A že se jí povedl endspurt – tedy spurt na cílové pásce. Jenže proč se povedl? Protože Kloecknerová se do té doby výrazně vymezovala proti migrační politice kancléřky. Navrhla svůj vlastní plán opatření, který nesměl být nazván plánem B, ale byl opatrně pár dní podáván jako plán A2, protože kancléřka přece dělá úplně všechno správně a nejsprávněji a tudíž její plán A  nikdy nemůže selhat, aby byl potřeba nějaký béčkový scénář, ale malé drobné doplnění na A2? Tak to možná.. no vlastně – Merkelová to smetla se stolu a Kloecknerová, stejně jako Wolf ve Stuttgartu, srazili nakonec kufry a  museli ji přijmout na předvolebních mítincích. A výsledkem byly – velmi bolavé porážky! Kdyby byla Kloecknerová zůstala u svého původního kurzu, dovolím si tvrdit , že by byla nakonec vyhrála. A mám pro to i důkaz – v konci článku najdete grafiku, která popisuje, odkud přišli voliči AfD… A ta hovoří více než výmluvně.

Ale televizní moderátoři mají jasno – kdyby Kloecknerová a Wolf drželi linii své Mutti tak … No a věrně to po nich odpapouškoval ve zprávách ČT před půlnocí, německý zpravodaj České televize Václav Černý…

Mainstrem se opravdu nikdy nepoučí! Ani po lekci od voličů!!! Mutti měla recht a ti, kteří zapochybovali, tak…. tak jsou revizionisti a zrádci! Tohle já znám.

Jenže na rozdíl od nich jsem v debatě v  televizním studiu nepřeslechl jednoho ze zemských šéfů CDU, bohužel nemám jeho jméno, který na podobný výpad reagoval jasně a logicky, když hloupě se dotazujícímu se intervjůkovi odpověděl na tuhle otáku :

Nemáte pravdu. V Bavorsku Horst Seehofer jde na daleko větší distanc od kancléřky a její migrační politiky a přesto tam, podle průzkumů má nad 50% a AfD tam je daleko pod 10%!!! 

Jasná, stručná a přesná odpověď! Ano tady je jádro pudla! Horst Seehofer se snažil něco proti migrační záplavě efektivně dělat. A volič to honoruje. Takže AfD nemá – zatím – šanci a  on sedí pevně v sedle. I přesto že je v Berlíně za páriu a otloukánka, kterého si podávají zbylé dvě vládní strany. Jenže v Bavorsku, jestli se nestane něco hodně nečekaného, podobné volební výsledky, jaké jsme zažili ve včerejších volbách, nejsou možné. Tady si AfD žádný skalp nepřipíše. Protože zde na Wir schaffen das! Bavoráci moc neslyší.

Á propos – AfD. Popsal jsem všechno možné, ale o vlastním vítězi ani slovo…. A to musím napravit! U Borise Koroniho, v naší společné relaci jsem konstatoval, že dostane více hlasů než udávají průzkumy, protože v dnešním Německu není snadné veřejně sdělit – dám hlas AfD! Že pro její skutečné výsledky bude platit totéž, co pro KSČM v ČR. Stalo se! Dokonale. Viz poslední předvolební průzkum z minulého čtvrtka pro všechny tři spolkové země:

Porýní-Falc

Bádensko -Wuertembersko

Sasko Anhlatsko

není možné, aby se průzkumy, bez nějakého širokého skandálu, tak drasticky změnily ve prospěch jedné jediné strany! Žádný se nekonal. Voliči se prostě ze značného procenta báli přiznat, koho budou volit! Jediný možný závěr.

Ty televizní debaty, o kterých jsem psal, měly ještě jednu silnou tóninu – lkaní nad tím, že Německo ztratilo volbou xenofobní AfD podstatnou část svých demokratických vrstev a že se s tím jako něco a hodně rychle musí udělat! Nejsem příznivcem AfD a nejspíš bych je ani včera nebyl volil. Nicméně říkat něco o ztrátě demokratických vrstev v situaci, kdy v zemských volbách ve všech třech zemích zaznamenali rekordní účast voličů???

Porýní 70,4%

Bádensko 70,%

S-A 64%

Co je demokratičtejšího než svobodné volby a mimořádně vysokou účastí?!

Pro volby tzv. druhého řádu v ČR jsou to naprosto nedosažitelná čísla. Ostatně i v parlamentních si o nich můžeme nechat jen zdát. A není to obvyklé ani u našich západních sousedů. Ve všech spolkových zemích hlasovalo o 10% více lidí ve srovnání s minule! Jinými slovy – volič tentokráte CHTĚL hlasovat a HLASOVAL! Měl k tomu mimořádný a zásadní důvod. Tím byla jednoznačně migrantská problematika!!!!! A  to proto, že prostě nebyl spokojen s tím, jak ji „řeší“ zavedené strany a oznámil jim to. Skrze volební lístek!

A příjemci tohoto sdělení z  toho vyvodí to, že se k jejich zděšení zmenšila demokratická vrstva voličů!!! Tím, že tato vrstva šla hlasovat!!! To by fakt jeden nevěřil!

AfD je prostě protestní stranou. Není v Německu první protestním seskupením. Na stejném základě vyrostli původně zelení. Totéž platí o Ossiespartai Die Odkaze. Zelení jsou dnes už tzv salonfaehig. Prostě jsou mezi „kluky, co spolu mluví“, i když leckdy jen málo a obtížně. Die Odkaze jsou páriové s kterými se mluví, jen když je to naprosto nezbytně nutné. V SPD čeká AfD absolutní ostarkizace. Ovšem pokud budou ti zavedení konat jako dosud a  nevezmou si z výsledků poučení? Tak dostanou další a horší výprask. Protože počínání těch zavedených štve masově voliče napříč politickým spektrem. Jak ukáže následující grafika odkud AfD v Sasku-Anhaltsku přišli voliči:

Takže 38 000 k AfD odešlo z CDU (jak jsem už upozornil výše), 29 000 od Die Odkaze, 21 000 od socialistů, 52 000 od ostatních politických stran – většinově těch, které nebyly zastoupeny v Landestatagu. Ale zdaleka nejpočetnější skupinu tvoří voliči, kteří dříve NEVOLILI!!!! Tentokráte jim to ale stálo za to jít hlasovat!!!

A jinde to nevypadalo jinak

Bádensko-Wuertenmbersko

Porýní-Falc

To vótum je jasné! A vrcholní politici zavedených partají voličům vzkázali, že jsou xenofobní hlupáci a odpůrci demokracie!!!!

Místo toho, aby začali zpytovat, co asi tak udělali špatně!!! Protože nebýt osobního přínosů paní Dreyerové, Haseloffa a  hlavně Kretschmanna, bylo ještě daleko a  daleko hůř! Ne, vinni nejsou ti, co si nevidí na špičku nosu a krmí národ bludy o Willkommenskultur a  že Wir schaffen das! Alébrž volič! Protože volil špatně!

Ještě jedna miniaturní pikanterie – při shánění grafik pro tenhle článek, zkoumal jsem prvotně portály ARD, než jsem našel ty centralizované v jednom obrázku na FAZ.de

Stránky veřejnoprávní TV MDR byly mým původním zdrojem výsledku v Sasku-Anhaltsku, takže mezi prvotně staženou sérií z téhle spolkové země mám i tenhle screenshot:

Vidíte tu vyžlucenou část?

Ještě se někdo může divit tomu, že s výjimkou CDU porazila AfD právě tady na hlavu všechny ostatní?

Mainstream všeho druhu – politický i zpravodajský si už hodně dlouho představuje demokracii jako jeden velký rautový stůl. Z kterého si vybírá jen to, co mu zrovna pasuje a chutná. Všechno ostatní je nedemokratické. A  tohle nemůže vést k ničemu dobrému. Jestli v Německu rychle neprovedou zásadní sebereflexi politické elity i tvůrci veřejného mínění v médiích, tak se opravdu můžeme dočkat obrození hnědého nacionalismu. Zatím to na tu sebereflexi moc nevypadá. Jakkoli si jsem jistý, že to, co píši já, v  tamních stranických centrálách vědí také. Jedna věc je vědět a  druhá něco změnit. Znamenalo by to totálně otočit přístup k migraci ze dne na den. Vzít AfD agendu. Ale to by současně znamenalo přiznat vlastní hloupost a neodpovědnost. A  to sotva Merkelová a  spol. učiní! Obávám se.

Protože se ještě velmi snadno, může ukázat, že Mutti Merkel přeci jen byla odsouzena k vítězství a já měl tedy pravdu se svým chybným odhadem. Konečně vám tu dvakrát naznačenou záhadu rozluštím a dokáži, že slon skutečně létá. Jen chtít.

Vrátím se ke grafice volebních výsledků v Bádensku:

Tam sice vyhrál senzačním způsobem zelený Winfried Kretschmann

a jako nesporný vítěz by měl sestavovat vládu. Jenže propadl jeho koaliční partner SPD a součet hlasů obou stran na vytvoření vlády nestačí. Zelení i tak mohou vytvořit dvě jiné koalice. Tu první s druhým v pořadí, aniž by potřebovali třetího – s CDU a ještě trojkoalu se socialisty a  FDP. Jenže …

Jenže ta s CDU se nejspíš konat nebude. Protože existuje i možnost vytvořit vládní většinu CDU +SPD+ FDP, kde by CDU získala pozici zemského premiéra. A to je pro ni určitě lákavější varianta než být menším partnerem u zelených. Kretschmannovi nejspíš nevyjde ani pokus tzv. koaliční semafor – tedy spojenectví s SPD a FDP. Protože udělal před volbami velkou chybu. Ostře a nesmiřitelně se vymezil právě vůči žlutým, že s nimi nikdy! A ti mu to nejspíš nyní s gustem vrátí, protože to bude právě FDP, která vlastně vybere příštího bádenského ministerského předsedu tím, že si zvolí hlavního partnera koalice, do které bude ochotna vstoupit! A  ve studiu to více než zřetelně naznačil šéf zemské organizace Svobodných. Jestliže se tak stane a já tomu celkem věřím, pak Merkelová, ačkoli fakticky těžce prohrála, světu rychle oznámí, že vlastně zvítězila na celé čáře. Protože nejen že její strana udržela své vládnutí v Sasku- Anhaltsku, ale dokonce převzala vládu v další spolkové zemi, kde byla doposud v opozici! A  že tedy voliči její politiku, včetně té migrantské OCENILI!!!

Ano Merkelová je odsouzena k vítězství….

Ale budu opravdu děsně rád, když se s touhle předpovědí pletu! To mi věřte! Ale tohle je politika pur! Je hodně po půlnoci na pondělí. Nejvyšší čas skončit. Klepu už pět hodin…

*/  My to zvládneme! nebo My to dokážeme! (pozn. red. NR)