OKD se chce zaměstnanců zbavit co nejlevněji

– jip –
17. 3. 2016
Zdeněk Bakala ze svého nejvýnosnějšího podniku – NWR – sice před pár dny elegantně zcela zmizel, ale problémy NWR, respektive OKD, pochopitelně přetrvávají. A strašlivá ostuda také.


Za osm let propadla hodnota NWR více než dvěstěnásobně, když cena jedné její akcie se momentálně pohybuje na cenové úrovni zhruba dvou čtverečků toaletního papíru. Na vině je jednak pád cen uhlí, ale nesmí se zapomenout ani na vedení Z. Bakaly, který se díky privatizaci OKD stal jedním z nejbohatších Čechů a za 12 let působení zvládl se svými partnery z OKD vybrabčit přes 100 miliard korun.

Z. Bakala si s dodržením svého slova hlavu zřejmě nikdy příliš nelámal. Při privatizaci minoritního státního podílu OKD přislíbil, že téměř 44 000 bytů, které byly součástí tohoto podílu, prodá zhruba za 50 000 korun za byt jejich nájemníkům. To se nestalo dodnes a Z. Bakala, navzdory svým slibům, byty raději loni prodal do rukou zahraničního investora nejspíše za 20 – 25 miliard korun. Později zase Bakalovo vedení OKD přislíbilo, že důl Paskov bude uzavřen nejdříve v roce 2017, pokud stát poskytne OKD 600 milionů korun. Už v průběhu loňského roku se však hovořilo o tom, že důl Paskov by mohl být uzavřen ještě v roce 2016, pokud stát společnosti neposkytne pomoc ve výši 3 miliard korun. Staré smlouvy byly evidentně zapomenuty. Vláda další peníze do černé díry – OKD – vhazovat nechtěla, a tak nyní v této společnosti bylo propouštění, a to nejen v dole Paskov.

K prvnímu červnu letošního roku má být z OKD propuštěno 345 pracovníků (bez dolu Paskov) a odbory OKD s tím pochopitelně nesouhlasí, a navíc ústy předsedy hornických odborů Jaromíra Pytlíka upozorňují na to, že propouštění takovéhoto charakteru už je propouštěním hromadným – ve smyslu kolektivní smlouvy – a propuštění zaměstnanci by tudíž měli dostávat vyšší odstupné.

Hromadné propouštění se podle Pytlíka snaží vedení OKD účelově zakrýt trvalým, v čase rozloženým, propouštěním kmenových zaměstnanců. (Připomeňme například termín „přirozené odchody“ který znamená, že už v loňských letech nebyly zaměstnancům v důchodovém věku prodlužovány v OKD smlouvy, a tito zaměstnanci tedy museli ze společnosti odejít). Takovým způsobem se podle zástupců odborů může OKD vyhnout vyhlášení sociálního programu, i přes to, že by například propustila celý jeden činný důl… OKD svým zaměstnancům, které zakrátko vyhodí na dlažbu, nechce dopřát ani to, co jim ve smlouvě náleží…

Zdeňka Bakalu už ale problémy jeho bývalých zaměstnanců, resp. zaměstnanců společnosti, kterou vlastnila jeho společnost NWR a díky které si přišel na pěkné peníze, trápit nemusí. Bezcenné akcie s velkým gestem zdarma přenechal jiným a sám teď ve svém sídle u Ženevského jezera může plánovat další pro sebe supervýhodné obchody. Moravskoslezský kraj se z jeho podnikání bude zřejmě vzpamatovávat ještě hodně dlouho. Uvidíme, kdo ve spárech hlavního přítele sil pravdy a lásky a sponzora knihovny V. Havla skončí příště…