OSN vyzvala Ukrajinu, aby byli zatčeni účastníci blokády Krymu

4. 3. 2016     zdroj
Správa vysokého komisaře OSN pro lidská práva vyzvala Kyjev, aby bylo vyšetřeno sdělení o porušování lidských práv, která byla spáchána v době tak zvané blokády Krymu. Informovala o tom 3. března agentura TASS s odkazem na 13. zprávu OSN o situaci v oblasti práv a svobod na Ukrajině, zveřejněnou v Ženevě.


Ukrajinské vládě je doporučeno, aby “prošetřila sdělení o porušování lidských práv v době “občanské blokády” a aby “byli zatčeni ti, kteří je spáchali”. Ve zprávě je uvedeno, že “občanská blokáda” Krymu byla poznamenána řadou porušení lidských práv, prováděli je aktivisté, kteří “nezákonně plnili funkce bezpečnostních orgánů”.

Správa vysokého komisaře OSN pro lidská práva také Kyjev vyzvala, aby “zajistil bezpečnost občanů a svrchovanost práva v jižních částech Chersonské oblasti”. V dokumentu je zdůrazněno, že během “občanské blokády” vzniklo napětí mezi obyvateli regionu a organizátory akcie. “Místní obyvatelé [jižních částí Chersonské oblasti] vytvořili skupiny “sebeobrany” jako odpověď na četné útoky na fyzické osoby a vlastnictví, které provedli aktivisté, kteří organizovali blokádu”, je poznamenáno ve zprávě.

Poškození vedení elektrické energie, jež v listopadu způsobilo zastavení přívodu elektřiny na Krym, je v dokumentu nazváno aktem sabotáže. “Je rozšířen názor, že za tím stáli proukrajinští aktivisté a krymští Tataři, které prováděli “občanskou blokádu”. Doposud nebyl nikdo z těch, kteří spáchali tento čin, zjištěn a zadržen”, zdůrazňuje Správa vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová