Osvobození Palmýry bylo srovnáno s bitvou u Kurska

28. 3. 2016    zdroj
Ekolog, poslanec Státní dumy za frakci LDPR a také člen výboru Státní dumy pro obranu Maxim Šingarkin nazval osvobození syrského města Palmýra od teroristů DAEŠ zásadním zlomem ve válce. Informovala o tom 27. března agentura LifeNews.


“Není to jen strategické vítězství (…). Pro syrský národ to je svého druhu Stalingrad, bitva u Kurska”, domnívá se Šingarkin. Podle politika jsou skupiny DAEŠ “v podstatě dezorganizovány, nejsou schopny metodicky čelit, proto byla Palmýra syrskými vojáky dobyta.

Poslanec podotknul, že poslední aktivity syrské armády získávají podporu obyvatelstva, “bojové útvary jsou doplňovány dobrovolníky, tím syrským národem, který unavilo žít v okupaci”. Také soudí, že osvobození Palmýry napomohlo “rozdělení DAEŠ (v Rusku zakázané organizace) na samostatné, nepropojené skupiny”. Příprava k ofenzivě trvala čtyři měsíce, podporu syrskému generálnímu štábu poskytovali ruští specialisté, dodal Šingarkin.

Člen výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace Igor Morozov se zase domnívá, že po osvobození Palmýry se ukázalo, že DAEŠ “jako kvazistát se nekonal, podstupuje jednu porážku za druhou”. “Když je všechno zničeno, všichni ustupují v chaotickém režimu. Jsme před závěrečnou fází vojenské operace”, sdělil Ruské zpravodajské agentuře.

Morozov přitom předpokládá, že jednání v Ženevě pro urovnání konfliktu v Sýrii získají nový impuls. Soudí, že “vítězství syrských vojsk v Palmýře je hlavním významným indikátorem pro novou obnovenou Sýrii, připravenou a schopnou podstoupit změny”.

27. března byla Palmýra osvobozena bojovníky syrské armády a oddíly lidové domobrany. Armáda získala úplnou kontrolu nad starověkou částí města i nad obytnými čtvrtěmi.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová