Proč, sakra, nesmím vědět, co řekl Putin?

Lubomír Man
17. 3. 2016
Vrátil jsem se včera kolem poledne domů, otevřel jsem si na monitoru počítače mailovou poštu, a na jejím vrcholu stála tato zpráva, zaslaná mi kamarádem: 
POSLECHNI SI NÁZORY PUTINA – U NÁS TO NEUSLYŠÍŠ.


Kupodivu nebylo mou první reakcí vyklilnkávání oněch doporučovaných Putinových názorů, ale skok na vedle přistavený gauč, kam se od počítače vrhávám v okamžicích emocionálního vzrušení. Tentokrát ze vzteku nad posledními čtyřmi slovy kamarádova mailu: U NÁS TO NEUSLYŠÍŠ.

Proč to, sakra, nesmím u nás slyšet? Proč u nás nesmím slyšet, co řekl snad nejvýznamnější světový státník naší doby? Proč to nemohu slyšet stejně, jak mohu slyšet Obamu, Camerona či Merkelovou atd. atd., abych si udělal svůj názor na to, kdo z nich mluví pravdu? Kdo to ze seznamu státníků, odpovědných za probíhající chod světa, právě jen Putina, jen tak mir nichts, dir nichts vyřadil? Kdo je ten člověk, který rozhoduje, koho mohu a koho nemohu poslouchat? Je to snad premiér Sobotka? Nebo je to ČTK, skrze níž protékají významnější informace, ať už domácí, nebo zahraniční – a je tedy tím člověkem ředitel ČTK Majstr? Nebo je to nějaký tajemný sbor ředitelů všech českých médií, který na nějakém stejně tajemném místě a v tajemných časech zasedá a vydává pokyny, koho můžeme a koho naopak nesmíme poslouchat a číst? Anebo je to všechno mimo naše české rozhodování a onen zákaz poslouchat či číst Putina vyšel z Washingtonu – a my jen srazili paty? Anebo je pravdou to, že snad všechna evropská a snad i světová média ovládá mediální impérium rodiny Rotschildů – a jsou to tudíž oni, kteří vědí, co je pro nás dobré, a co by nás naopak mohlo zabít?

Otázka široká jako oceán – a nikdo v republice a snad ani na světě vám na ni nedá odpověď. Ale všichni vás za to ujistí o tom, že teprve dnes žijete ve svobodné zemi – bez cenzury. Kterou si prý dnes, jak jsem se právě teď dozvěděl z Wikipedie, mohou dovolit už jen soukromá média, jakými jsou např. Babišova MAFRA, Vltava-Labe-Press, NOVA, FTV Prima atd. atd.

Probohasvatého, takže ono je to ještě horší, než jsem si ještě na začátku psaní tohoto článku myslel, a nemůžeme teď pochopitelně – ve světle toho faktu – očekávat vpravdě nic jiného než hromadný úprk kompletně všech médií do privátní zóny. A to nikoliv proto, aby už nemusela dále říkat pravdu – protože tu ona neříkají ani dnes, a zapírají, zamlčují a lžou, až se jim od hub práší – ale proto, aby se už nemusela obtěžovat ani tak zřídkavými výkřiky z víceméně podzemního zdroje, jako je ten, který právě teď dočítáte. Ale hlavně proto, aby už každý konečně věděl, že na pravdu a na Putina nemá nikdo v této zemi a v okolí ani ten nejmenší nárok.