Projekt středopravé vlády na Slovensku se zhroutil… Stabilní alternativa se jeví vláda Směru, Mostu-Híd, SNS a strany Síť.

Stanislav Kliment

13.3. 2016   Vaše věc
Slepenec středových a pravicových stran pod vedením Richarda Sulíka ze strany Svoboda a spravedlnost novou slovenskou vládu nevytvoří. Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko dnes po jednání vedení strany oznámil, že problémem není pravice nebo levice, ale to, zda nastoupí destrukce nebo ne. Podle SNS vyplynula jako stabilní alternativa vláda Směru, Mostu-Híd, SNS a strany Síť.

Danko zkritizoval některé ve volbách úspěšné strany. Prohlásil například, že vedle Kotlebovců jsou také Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a hnutí Směr rodina projekty „rebelství a zoufalství“. Jde o strany nesystémové a tvoří je lidé bez společné vize. Pochvalně se naopak předseda SNS vyjádřil o Smeru, který je standardní a stabilní stranou, se kterou je možné věcně hovořit. Ze slov Danka vyplynulo, že již některé rozhovory mezi stranami probíhaly a členové se shodli, že by ve spolupráci s Ficovou stranou mohli prosazovat své programové cíle.

Na vyjádření Slovenské národní strany po jejím sněmu již reagoval také Most-Híd. Plyne z něho, že je nyní nemožné vytvořit stabilní pravicovou vládu. „Úřednická vláda, kterou připouští SNS, znamená předčasné volby. Jejich výsledkem by bylo posílení extremistických sil, což strana Most-Híd jednoznačně odmítá,“ říká se v prohlášení strany vedené Bélou Bugárem. Ten od předsednictva dostal mandát k jednání o vytvoření stabilní vlády, která by umožnila naplňování volebního programu.

Bugár dokonce vyzval další standardní pravicové strany, aby byly připraveny sjednat se Směrem v zájmu vytvoření vlády kompromisy.

Strana Síť vedená Radovanem Procházkou k projednání nové situace podle zpráv svolává své vedení. V prohlášení strana uvedla, že upřednostňovala středopravou vládu, ale při sledování konce této alternativy v přímém přenosu zdůraznila, že je jí jde o fungující stát, kde se nekrade. Již v týdnu předseda Procházka utajeně jednal s místopředsedou Směru Robertem Kaliňákem.

Některé slovenské sdělovací prostředky začaly okamžitě spekulovat o možnosti, že u potenciálních partnerů Směru by mohlo dojít k odstředivým tendencím. Je ovšem otázkou, zda jako hlavní motiv takových informací není podobnou situaci vyvolat. Rozhodnutí vedení strany Most-Híd bylo jednomyslné a Lucie Žitňanská, které byl přičítán možný odchod, stála vedle Bugára.

Mandát Roberta Fica k sestavení vlády, jak ho získal od prezidenta Andreje Kisky jako předseda ve volbách vítězné strany, platí do pátku 18. března.

Krach snah vytvořit vládu proti Směru a Robertu Ficovi ještě neznamená úspěch Ficova pověření. Není také jisté, že předseda Směru se nutně musí stát slovenským premiérem. Na tomto postu by se mohl například objevit dosavadní ministr zahraničních věcí, nestraník zvolený do Národní rady na kandidátní listině Směru Miroslav Lajčák.