Syrská opozice: “Nebylo už bojů dost?” Jednání z iniciativy ozbrojené opozice.

Alexandr Koc
7. 3. 2016    zdroj
Oponenti úřadující moci uskutečnili historické setkání na ruské letecké základně “Hmeimim” a společně vystoupili za mírové urovnání mnohaletého konfliktu. Toto bez nadsázky historické setkání se konalo na ruské letecké základně “Hmeimim” u Latakie, kde v posledních týdnech působí koordinační středisko k příměří. Za společným stolem se shromáždili přední představitelé nejrůznějších opozičních hnutí a ozbrojených formací, které několik let vystupovaly proti vládním silám v Sýrii. Pozoruhodné je to, že samotné setkání se konalo z podnětu opozice.


Důvěřujeme Rusku, prohlásila Meis Kreidi, která se dlouhou dobu nacházela v opozici v zahraničí. Konečně nastal v naší zemi mír za podpory ruské strany. Konečně jsme uskutečnili první kroky k zastavení bojových operací.

Meis Kreidi zastupuje sdružení “Za demokratickou Sýrii”. Několikrát byla členkou delegace, která projednávala problémy Sýrie v Moskvě.

Od 27. února se začaly zlepšovat podmínky syrského obyvatelstva, zdůraznila. A nyní bych vám chtěla říci jedno: nebylo už bojů dost? Domnívám se, že nyní nastal čas pro zahájení politického dialogu. Náš stát potřebuje novou ústavu. K tomu je nutno zapojit všechny síly, všechny polní velitele a muftí. Všechny kromě teroristů, pro něž není místo na syrské půdě. Dá Bůh a my vytvoříme v nejbližší době dočasnou radu. Po uskutečněných jednáních budeme moci přijmout novou ústavu, uskutečnit demokratické volby a celkově zformovat důvěru syrského národa ke státní moci. Velké díky Ruské federaci.

Paní Kreidi na setkání podpořil i generální tajemník strany “Národní konference” Ilian Mansad. Jeho strana vystupuje za jednotný světský stát.

Jsme jediná organizace, která vystupuje za jednotný světský stát, řekl za jednacím stolem ve středisku pro příměří. Zorganizovali jsme frontu změn a osvobození. Naše organizace se skládá z patnácti stran. Naším cílem je nalezení východiska bez jakýchkoliv předběžných podmínek. Domníváme se, že nová ústava bude schopna ochránit všechna práva syrského národa…

Každý člověk, který vidí urovnání jakéhokoli problému pouze jednáním, je moudrý a rozumný, konstatoval šejch Salich Al Charib, kazatel v mešitě As-Salichin v Elde, v provincii Damašek. Jeho lidé kontrolují obec Bejt Sachim. Učiní kroky pro vyřešení tohoto problému. Naše idea, jak máme vyjít z krize, je smír. Třebaže nejsme politici, chápeme, že politický proces bude pro Syřany velmi důležitý – ať v Ženevě, či ve Vídni. Hlavně, že chápeme nutnost nalezení platformy pro jednání, cesty pro východisko z krize. Za prvé, víme, že v Syrské arabské republice je role Ruské federace obrovská, protože je iniciátorem příměří. Za druhé, plní úlohu prostředníka mezi všemi stranami konfliktu v zájmu nalezení východiska z krize.

Na setkání přijeli i další opoziční zástupci duchovenstva, kteří vystupují za mírové urovnání v regionu. Šejch Anas Al Taual, imám v mešitě Al-Kjarim, umírněný opozičník, kontroluje městečko Baila v provincii Damašek. Jeho seskupení a lidé Al Chariba vytlačili teroristy Fronta al-Nusry ze svého území.

V Koránu je věta: mír je lepší než válka, proto se řídíme touto zásadou a rozhodli jsme se pro smír, prohlásil duchovní. Neříkáme, že je to smír mezi muslimy. Říkáme, že je to smír mezi všemi lidmi. Nejvyšší prorok – víte, kdo to byl – řekl: když smíříš lidi, bude to dobře. Základním kořenem všeho je mír. Válka k ničemu dobrému nevede.

Účastníci setkání, kteří představovali desítku nejrůznějších hnutí a seskupení, se shodli na nutnosti zřízení iniciativní skupiny, která začne rozpracovávat návrh nové syrské ústavy. Ten bude předložen k celonárodní diskusi. Rozporů s oficiálním Damaškem mají stále hodně, avšak základní styčné body jsou stejné: zachování celistvosti a suverenity Sýrie jako světského státu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová