Erdogan vyhrožuje ukončením smlouvy o uprchlících

Florian Rötzer
9. 4. 2016    zdroj
Všechny sliby se musí dodržet, dosud se ještě nestalo nic, říká turecký prezident, který dává najevo svou moc vůči EU. Moc, kterou turecký prezident Recep Tayyi Erdogan může vykonávat nad EU a především nad Německem kvůli uprchlickému paktu, byla zřejmá nejen ze zdrženlivosti a mlčení k postupu proti Kurdům nebo potlačování médií , ale také z toho, jak se nyní zachází s případem Böhmermann.


Ten v pořadu Neo Magazin Royal předvedl, jak by vypadala hanlivá báseň, kterou také přečetl, aby pak Erdogana vyzval k jejímu zákazu. Böhmermann tím reagoval na postup turecké vlády, která si nechala zavolat německého velvyslance kvůli parodii na Erdogana v magazínu Extra 3. Böhmermann zamýšlel svůj příspěvek jako provokaci, což se mu také podařilo.

Erdogan, který v Turecku vede téměř 2000 žalob proti urážkám, se svého času veřejně vyjádřil, že rozsudek tureckého ústavního soudu k postupu proti novinářům neuzná, nemusí teď udělat nic. ZDF odstranila video z mediatéky a distancovala se od něj. Spolková kancléřka se již v neděli v rozhovoru s Erdoganem pokusila uklidnit vzduté vlny. Svoboda tisku není bez hranic, ujistila, příspěvek Böhmermanna vylíčila jako „ vědomě poškozující text“, říká vládní mluvčí Seibert. Předtím se Merkelová zaštítila na ministerstvu zahraničí, které v interním posudku prohlásilo, že Böhmermann se zřejmě vystavil trestnímu stíhání tím, že hanlivou báseň přečetl jako příklad toho, co by bylo zakázáno i v Německu.

Státní zastupitelství v Mohuči obratem zahájilo trestněprávní řízení proti Böhmermannovi. Došlo 20 trestních oznámení, která byla sloučena . Podle paragrafu 103 trestního zákoníku může být urážka orgánů a představitelů zahraničních států potrestána „ odnětím svobody až na tři roky, nebo peněžitým trestem , v případě urážky újmy na cti odnětím svobody od tří měsíců až do pěti let.“ Turecká vláda si zde zajisté trestněprávní řízení přála a spolková vláda dala souhlas.

Turecká vláda to ještě veřejně neoznámila, německá vláda by se tomu možná raději vyhla. Mezitím se na studio ZDF v Istanbulu házela zkažená vajíčka, a došla i oznámení na zodpovědné osoby proti ZDF, jak informuje Tagesspiegel.

Sevim Dagdelen, mluvčí frakce Levice pro mezinárodní vztahy, kritizuje postoj spolkové vlády: „ Velká moc Ankary sahá zjevně velmi daleko. Kritická média a novináři vůči Erdoganovi nejsou nyní ohroženi jen v Turecku, jak ukazuje zahájení vyšetřování státním zastupitelstvím proti moderátorovi Neo v ZDF, Janu Böhmermannovi v Německu. Spolková vláda v žádném případě nesmí udělovat zmocnění k trestnímu stíhání na výslovné vyžádání trestu Ankarou.“

„ Neděláme to kvůli poděkování“

Na politické scéně je to však jen lapálie. Erdogan si je samozřejmě vědom své moci. Nedávno to ukázal, když USA kladl své podmínky podpory boje proti IS. USA chtějí pomocí SDF zabrat město Manbij jižně od turecko – syrské hranice, aby odřízly IS od důležitého zásobovacího koridoru mezi hranicí a pohraničním městem Jarabalus a od jiných teritorií, kontrolovaných IS. Zde vyvíjí Erdogan na USA nátlak, aby se vzdaly podpory syrských Kurdů, které Pentagon považuje za důležité, a zejména efektivní pozemní jednotky.

Dnes konečně Erdogan varoval EU, že Turecko smlouvu o redukci uprchlíků neuskuteční,pokud Brusel nedodrží vyjednané podmínky. K nim patří udělení bezvízového vstupu z Turecka do EU „ nejpozději v červnu 2016“, což uvnitř členských zemí EU a také v Německu naráží na odpor, a urychlení jednání o vstupu do EU – obzvlášť obtížné po tvrdém postupu proti svobodě tisku a názorů. Existují „ přesné podmínky“, řekl Erdogan: „ Když EU nepodnikne nutné kroky, pak Turecko dohodu neuskuteční.“

Turecko v paktu slíbilo, že vezme zpět uprchlíky z Řecka, když EU za každého odsunutého syrského uprchlíka vezme uprchlíka, registrovaného v Turecku. Zda se to vůbec uskuteční s širokou frontou zemí EU, ochotných přijmout uprchlíky, a nedojde k omezení jen na několik států, je stejně nejisté, zvláště když se v Řecku nachází ještě 50 000 uprchlíků a existuje vysoká pravděpodobnost, že na jaře připluje přes Středozemní moře opět větší množství uprchlíků z Libye.

Ještě nejjednodušší bude vyplatit Turecku 6 miliard EUR na zásobování syrských uprchlíků v Turecku do konce roku 2018. Erdogan stanovenou sumu 3 miliard nejprve rychle zvojnásobil, což bylo bez stížností přijato.Dnes Erdogan dal ještě jednou zřetelně najevo, že by snad mohly přijít další finanční požadavky. Turecko tři milióny uprchlíků dosud zásobovalo z vlastních peněz, prohlásil, podle tureckých údajů bylo na to od roku 2011vynaloženo 10 miliard EUR. „ Existovaly sliby, ale dosud nebylo nic dodrženo“, říká Erdogan. „ Dostalo se nám velkého poděkování za naše jednání vůči uprchlíkům a boj proti terorismu. Ale neděláme to kvůli díkům.“ Vše se má stát tak, jak bylo dohodnuto.

V současnosti i bez působení turecké vlády odsun opět vázne. 4. dubna bylo z nyní uzavřených táborů na Lesbu a Chiu odvezeno trajektem do Turecka jen 200 uprchlíků. Od té doby již žádní nepřijeli, protože uzavření uprchlíci masově podávali žádosti o azyl , a tím přetížili řecké úřady. Slíbená pomoc z ostatních zemí EU po zbrklém ukončení paktu vlastně ještě nedorazila.

Náměstek ministra zahraničí Nikos Xydakis řekl, že k registraci přijely „dvě desítky“ pomocníků, ale stovky pracovníků Frontexu. Je jednodušší, kritizoval, poslat policisty, než právní experty nebo překladatele. Kdyby bylo vše připraveno, mohlo by se azylové řízení odbavit během dvou týdnů. Bylo „ bláznivé“ si myslet, že odsuny mohou začít během několika dnů. V Bruselu to bylo řečeno opakovaně.

Od začátku smlouvy 20.března již přijelo do Řecka opět více než 7000 uprchlíků. Přesto se zdá, že počty dále klesají. Z úterý na středu připlulo na řecké ostrovy jen 68 uprchlíků, den předem jich bylo ještě 228. Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglu je to následek smlouvy, která funguje. To řekl včera, dříve než teď vyhrožuje Erdogan.

Pozn.překl. Aféra se satirikem Janem Böhmermannem je v Německu velmi sledovaná, psal o ní i Spiegel online.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

Erdogan droht Beendigung des Flüchtlingabkommens an,Telepolis, Florian Rötzer , 7.4. 2016