Jan Petránek: Nejsilnějším tahem v šachách je ten, který zablokuje soupeři jeho nejbližší tahy. To, co se bude dít na této planetě důležitého z hlediska globální politiky, je v oblasti Latinské Ameriky…Američani se chtěli hojit nad tím, že by rozparcelovali Rusko!“

Jan Petránek
27. 4. 2016   Parlamentní listy (výňatek)
„Vzpomínám si, že děkabristé před dvěma sty lety měli také svou písničku,“ uvedl úvodem svého pojednání Petránek. Ke vzpomínce jej inspirovala majdanská píseň, jež se zpívala úvodem konference.
Petránek si následně všímá toho, že v Ottově slovníku naučném ještě před sto lety, za Rakouska-Uherska, nebylo k nalezení heslo Ukrajina. „V té době, začátkem 20. století, se teprve konstituovala určitá etnika,“ sdělil.

 „Než se rozpadl Sovětský svaz, tak nejsilnější páteř vývoje celého toho obřího regionu tvořily Rusko a Ukrajina. A třetina ředitelů všech možných institucí, dolů, tvůrčích institucí, které dělaly od strojírenství až po medicínu, to byli Ukrajinci. Ukrajinec byl hlavním šéfem v Zabajkalsku největšího uranového naleziště,“ podotkl také Petránek.
Ale zpět k současné Ukrajině. „Je to dva dny, co se odtamtud vrátil jeden z mých kamarádů a říkal mi: Ti staří celníci berou úplatky. Ti noví mají jiné mundúry, ti je neberou, ti se ještě bojí. A cesty jsou strašlivé,“ řekl Petránkovi dle jeho slov přítel.
„Ti lidé, co tam jsou, nejsou separatisti. To jsou Rusové,“ podotkl následně novinář. „Kdyby Putin dovolil, aby největší vojenská základna Sevastopol přijala vlajku Severoatlantického paktu, zřejmě by skončil špatně. To hlavní tedy je, že někdo musel v Rusku rozhodnout a mít plány,“ řekl Petránek.
Jedna jediná reforma se podle Petránka Putinovi podařila.
„A to reforma vojenská,“ podotkl. „Rusko má na to, aby provedlo hlavní Putinův záměr, strategickou myšlenku, asymetrickou obranu. Mít dokonale na to, aby když dostanu přes hlavu útokem zvenčí, abych to tak oplatil, že se to útočníkovi nevyplatí. Takové ty řeči, že se chystá na Estonsko, Lotyšsko… Umíte si představit, že by se tato země, která má obrovskou kapacitu domácího rozvoje, pouštěla do války, na kterou nemá? Samozřejmě, že by to Rusko prohrálo a že by vykrvácelo,“ dodal Petránek.

I o Číně

Petránek se následně rozhovořil o Číně. „Amerika podcenila Čínu, že může jít tak rychle nahoru. Čína chce samozřejmě udržet kapitalistický systém, který umí dát svobodu podnikání. A to, jak je Amerika dnes zadlužená vůči Číně, je jasné. Zároveň je Číně jasné, že musí jít svými sociálními nůžkami tak, aby se nerozevřely příliš. A vy víte, že jsou v  Číně demonstrace, bolesti…,“ řekl. Nahoru teď podle něj půjde i  Indie.
„To, co se bude dít na této planetě důležitého z hlediska globální politiky, je v oblasti Latinské Ameriky. Tam se bude odehrávat něco příště. A mezitím, když Amerika zjistila, že už nemůže být hegemonem nad touto planetou, kdy vznikl BRICS, Američani se chtěli hojit nad tím, že by se rozparcelovalo Rusko,“ podotkl Petránek.

Zpět k Ukrajině

„Když Putin si vzal Krym, vzpomněl si: Kateřino II., tvůj kulhavý milenec Potěmkin dostal Krym do tvých rukou s tím, že německé princezně už to nikdo nevezme. V té době ještě nestál Bílý dům…,“ podotkl Petránek. Nejsilnějším tahem v šachách je ten, který zablokuje soupeři jeho nejbližší tahy, dodal k tomu příměr.
Petránek následně zmínil, že i když Putin je zřejmě nejvýznamnějším manažerem Ruska posledních sta let, za jeho vlády zmizelo z mapy 31 tisíc měst. Ubylo zároveň 40 milionů obyvatel.
„Zajímavé je, že ale klesá počet sebevražd. Lidi mu věří,“ sdělil.