Jarní obnovení bojů na Ukrajině dle Speciální monitorovací mise OBSE (SMM)

sestavil a přeložil Mireček
14.4.2016  Kosa zostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com

Poslední informace které jsem vám předložil od SMM byly z 22. záři 2015. Tehdy situace vypadala velmi nadějně. V daný týden docházelo jenom k ojedinělým přestřelkám z ručních zbraní (sem tam dávka) a k cvičné palbě z těžkých zbraní. Docela dlouho i klid na Donbasu vydržel a já jsem tak neměl potřebu vás o situaci informovat. Ano za podzim a zimu už situace nebyla jenom tak růžová jako v mojí poslední svodce, a obě strany konfliktu na sebe občas stříleli, ale nebylo to nic vážného a v porovnání se stavem před tím než se tak nějak začalo dodržovat příměří se jednalo o relativní klid zbraní.

Během zimy občas došlo ke krátkodobému zintenzivnění bojů v nějaké oblasti, ale maximálně během pár dnů se situace zase uklidnila (předpokládám po té co na obě strany řvali pánové z SMM a JCCC). Teď je ale situace jiná. Dlouho jsem čekal a doufal že dojde ke zmírnění bojů, ale bohužel. Musím vám s lítostí zdělit, že na Ukrajině je už válka opět v plném proudu.

Situace se začala přiostrovat kolem půlky března. Tehdy to vypadalo jenom jako lokální zvýšení intenzity bojů v různých částech Doněcké oblasti. Sem tam se v některém klíčovém místě fronty na den nebo dva spustili tvrdší boje (desítky explozí z granátometů a minometů), ale SMM se podařilo boje mírnit svojí přítomností. Na následujícím videu je vidět stopy po ostřelování obce Zajecevo, které proběhlo v noci z 12. na 13. 4. 2016. Reportérka uvádí, že jen co mise OBSE (SMM) opustí oblast, začne ostřelování a boje nanovo.

Koncem března se už ale situace stávala pro SMM neudržitelnou a na velkém množství klíčových úseků fronty docházelo k intenzivnějším bojům. K nejtvrdším bojům dochází mezi obcemi Avdiivka a Yasynuvata  (Avdějevka a Jasinovataja – pozn.NR). Zde zaznamenala SMM 28. března – 29. března okolo 140 výbuchů denně, 29. března v Horlivce (Gorlovce) zaznamenáno skoro 60 explozí, 30. března v blízkosti Doněcku skoro 200 explozí. 31. března pak z Avdiivky už zaznamenáno 445 explozí. Takové množství nebylo zaznamenáno ani v některé dny z Doněcku v době kdy se ještě příměří prakticky vůbec nedodržovalo!

Začátkem dubna se už na příměří začalo úplně kašlat. V Doněcku je zaznamenáváno i přes 400 explosí denně a proto 5. dubna představitelé Ruska, USA, Franci, Běloruska, Finska, Německa, Itálie, Švédska a Turecka při OBSE vydávají první urgentní výzvu k dodržování příměří dle dohod z Minsku. Výzva bohužel nepomohla. V následující dny jsou zaznamenány boje i v Svitlodarsku (Světlodarsku), Horlivka (Gorlivka), Debaltseve (Děbaltsevo), Lebedynske (Lebedinskoje), Shyrokyne (Širokino) a v mnohých dalších. A různí lidé ve vedení OBSE vydávají do této doby ještě další 2 výzvy k dodržování příměří.

V bojích mezi obcemi Avdiivka a Yasynuvata je SMM zaznamenáno 8.dubna 979 explozí!

Teď o víkendu došlo k relativnímu zmírnění intenzity bojů, ale pořád je zaznamenáváno v oblasti několik set explozí denně.

SMM také provedla pozorování škod po bombardování a to převážně v obcích pod kontrolou DLR. Je mi velmi podezřelé, že neproběhlo žádné pozorování škod v obcích pod Kyjevskou správou, ale nemohu vám poskytnout relevantní informace.

Na následujícím videu je vidět stopy po ostřelování obce Zajecevo, které proběhlo v noci z 12. na 13. 4. 2016. Reportérka uvádí, že jen co mise OBSE (SMM) opustí oblast, začne ostřelování a boje nanovo.

 
Na následujícím videu je vidět stopy po ostřelování obce Zajecevo, které proběhlo v noci z 12. na 13. 4. 2016. Reportérka uvádí, že jen co mise OBSE (SMM) opustí oblast, začne ostřelování a boje nanovo.

Samozřejmě že SMM zaznamenala také zvýšené množství těžkých zbraní v oblasti bojů, zbraní které by dle Minsku měli být dávno staženy. Bylo pozorováno hlavně velké množství BVP, Gradů, houfnic a obrněných transportérů.

V důsledku bojů dochází k většímu množství zranění a úmrtí civilistů v oblasti. I členové SMM jsou stále ve větším nebezpečí a jenom za duben došlo alespoň ke třem situacím kdy se skupina SMM dostala pod přímou palbu.

Ani v JCCC (Joint Centre for Control and Co-ordination) kde jsou vojenští zástupci Ukrajiny, Ruska i Doněcké a Luhanské lidové republiky) není vše v pořádku a začíná docházet k rozbrojům. 29. března pozorovací skupina složená z ruských a ukrajinských pozorovatelů ze střechy jedné továrny v Avdiivce (UKR) viděla jak je bombardována Yasynuvata (DLR) těžkým dělostřelectvem umístěným přímo v Avdiivce. Následně také viděli jak se ihned po palbě těžká technika přesouvá pryč. Místo toho, aby ukrajinští zástupci při JCCC začali toto jasné porušení příměří (a taky hnus v tom schovávat dělostřelectvo v civilní zástavbě) řešit, začali bránit v dalším přístupu ruských zástupců na toto pozorovací místo s tím, že to není bezpečné. O téhle situaci víme také jenom proto, že SMM byla na žádost ruských představitelů při JCCC přítomna urovnání tohoto konfliktu. Jasně z toho plyne, že minimálně někteří ukrajinští pozorovatelé JCCC mají tendenci skrývat porušování příměří, za které je zodpovědná ukrajinská strana.

V Luhanské oblasti je zatím více méně klid. Dochází tam sice k ojedinělým přestřelkám, ale v porovnání s tím co se děje v Doněcké oblasti je intenzita bojů zanedbatelná. Pouze ve Stanytsia Luhanska (Stancija Luhanskaja) došlo k větším bojům.

Co říci závěrem? To co je samozřejmé – vyjádřit naději na mír pro Ukrajinu. V mediích se v poslední době Ukrajina začala zase objevovat jako téma, ale jenom kvůli rezignaci Jaceňuka, holandskému referendu a Panama Papers. O tom jak se tam teď zase válčí se maximálně objevila krátká zpráva o zintenzivnění bojů s nulovou vypovídající hodnotou. Prosím mluvte o válce na Ukrajině. Šiřte dál to co se tam děje. Je možné, že pokud se tomu začnou věnovat média dojde k tlaku na obě strany a dojde k dodržování příměří. Moc bych si to přál.
 

  

Exhumace hromadného hrobu 18 popravených opločenců v mohyle mezi obcemi Spornoje a Grubovka na kyjevskou armádou okupované části Doněcké oblasti. Těla oblečená v maskáčích nesla stopy brutálního mučení před popravou.