Mainstream chce zlikvidovat alternativní weby: vytvořil jejich blacklist a doporučuje firmám, aby na nich neinzerovaly. Za akcí stojí slovenský deník SME

– mv –
19.4.2016 Šifra

„Většina nejznámějších firem na Slovensku byla prý překvapená, že se jejich reklama zobrazuje na stránkách, které šíří konspirace,“ začíná svůj článek z 18.4. s názvem Vznikla iniciatíva, ktorá má obmedziť príjmy konšpiračných webov z reklamy slovenský deník SME. Po upozornění SME prý chtěly firmy reklamu stáhnout. Jestli kvůli tomu, že nechtějí reklamu na webech, které čte na rozdíl od mainstreamu stále víc lidí, nebo kvůli tomu, že téma „náhodou“ vytáhl deník SME, můžeme jen spekulovat. Celý článek je dostupný jen předplatitelům, a jak jistě každý rozumný člověk chápe, do tohoto plátku nehodlám už z principu investovat ani euro. I část zdarma ale bohatě stačí.

Tažení proti nepohodlné konkurenci začal deník SME tím, že vytvořil seznam „závadných“ webů, na kterých by firmy podle něj neměly inzerovat. Protože zřejmě jen deník SME ví, co je pro lidi a pro firmy dobré.

Nejprve vznikla stránka konspiratori.sk, kde mohou reklamní agentury najít seznam webů, na nichž by „neměly inzerovat, aby nepodporovaly šiřitele nesmyslů a sebe neztrapňovaly“. Za projektem stojí digitální agentura NetSuccess, kterou spoluvlastní společnost Petitpress – tedy nikdo jiný než samotný vydavatel deníku SME, jenž šíří propagandu ve velkém dnes a denně. Ostatně právě to je hlavní důvod, proč začala alternativní média vznikat. Pokud by totiž hlavní česká, slovenská a světová média dělala svoji práci jen trošku inteligentně a solidně, neměla by různá, často poloamatérská alternativní média nejmenší šanci. A ta mainstreamová by se nemusela uchylovat k tak zoufalým akcím.

Je to asi podobné, jako kdyby firma Agrofert Andreje Babiše vytvářela seznam firem, které podvádějí při čerpání dotací (a Agrofert na něm samozřejmě nebyl).

Deník SME si dal opravdu záležet. Aby dodal svému útoku na konkurenci zdání jakési legitimity, dal dohromady tým odborníků, který bude od úterka firmám a jejich reklamním agenturám radit, jakým stránkám se mají vyhnout. Manipulací a praktik uvyklého čtenáře, kterému se nepodařilo vymýt hlavu, zřejmě vůbec nepřekvapí, že většinu oněch odborníků tvoří lidé spjatí s deníkem SME. Tento tým najatých figurantů, který dostal zadání vytvořit seznam médií, jež mají jiný názor než deník SME, a tudíž nemají mít právo na inzerci a nejlépe ani na existenci, vysvětluje, proč na něj weby zařadili a kdo o tom rozhodoval.

Na seznamu jsou například hlavnespravy.sk , dolezite.sk, protiprudu.org, z českých pak NWOO.org, CzechFreePress, Nová republika nebo Časopis Šifra.

Jako šéfredaktor posledně jmenovaného mohu mít radost, že zřejmě dělám podobně jako moji „alternativní“ kolegové svoji práci dobře, když jsem se dostal na tento blacklist, dokonce do Top 30. Nicméně jako novinář, který v mainstreamových médiích léta pracoval, a tak ví, jak to v nich funguje, musím konstatovat, že si toto vyznamenání a zařazení na seznam ani nezasloužím, neboť jen dělám svoji práci. Alespoň podle kritérií, která deník SME uvedl jako klíčová pro zařazení na seznam.

Můj časopis Šifra totiž vznikl právě proto, že v médiích typu SME nelze novinařinu dělat svobodně ani v náznacích, ale je předem nalinkováno, podle jakých not můžete psát, a jakmile se začnete vymykat, jste zpacifikován, onálepkován či vyobcován. Buď čůráte s nimi, nebo proti nim. Nic jiného než černobílé vidění světa neznají a jiný názor nepromíjejí. O svobodě pouze mluví a považují za ni to, že s nimi souhlasíte. Když ne, jste špatný, konspirační, xenofobní, nebezpečný, extremistický, proruský či všechno dohromady, bez ohledu na to, kde leží pravda. Ostatně tohle zažil na vlastní kůži každý z webů „na seznamu“. Posuďte sami – na seznamu je každý, kdo podle SME splňuje alespoň jedno z následujících kritérií:

1/  Stránka obsahuje materiály podvodného a šarlatánského charakteru, jako například zázračná léčba, kouzelné preparáty a podobně. Kritériem je rozpor s objektivním, vědeckým poznáním, zvlášť pokud mohou uvedené informace způsobit zanedbání potřebné léčby nebo poškození zdraví. Nevztahuje se na tradiční alternativní způsoby léčby, propagaci zdravého životného stylu, přírodě blízkých postupů a podobně.

Komentář: Žádná informace nemůže způsobit zanedbání léčby ani poškození zdraví. Kdyby to tak bylo, díky produkci SME a jiných médií bychom se museli předávkovat vakcínami a prášky všeho druhu. Jinými slovy – pokud píšete, že je očkování nezávadné, léky pomáhají a moderní medicína je ta jediná cesta ke zdraví, je to v pořádku. Nesmíte ale upozorňovat na to, že systém nefunguje, protože je založen na korupci a prodeji co největšího množství chemických léků bez ohledu na zájmy pacienta. V tomto případě vám hrozí zařazení na blacklist. Na druhou stranu, pokud alternativní web zveřejní článek, že zeleninový džus vyléčí rakovinu, je to nahrávka na smeč kritikům. Se slovy je třeba i v honbě za počtem kliknutí zacházet opatrně, ať už je člověk alternativvní, nebo mainstreamový.

2/  Stránka obsahuje klamavé, dezinformační zprávy a lživou propagandu, tedy tvrzení, která jsou v rozporu s fakty, například fotografie a videa použitá v jiném, zavádějícím kontextu, vymyšlené nebo závažně překroucené události a podobně. Netýká se jasně prezentovaných názorových článků.

Komentář: Podle této logiky by nesměla v deníku SME inzerovat ani jedna firma, neboť na propagandě a překrucování informací v rozporu s fakty a zatajování důležitých událostí jsou tyto noviny založeny. Pokud někdy alternativní média ujedou, a že se to samozřejmě stává, mainstreamu se v tomto ohledu nemohou ani v nejmenším rovnat.

3/  Stránka obsahuje konspirační teorie a bludy, které mohou mít vážnější politické, ekonomické a zdravotní důsledky, bez jejich kritického zhodnocení. Nevztahuje se na zajímavosti, záhady a jasně označené spekulace.

Komentář: Abyste se nedostali na blacklist, museli byste psát, jako deník SME, že je normální, aby dvě letadla zbořila tři mrakodrapy, a po nárazu do Pentagonu, čistě náhodou přesně do místa, kde probíhá vyšetřování bilionové defraudace, se kromě všech dokumentů vypaří i celý boeing, jenž je několikanásobně větší než díra, kterou v budově zanechal.

4/  Stránka obsahuje vulgarismy, výzvy k násilí, extremistický obsah, šíření poplašných zpráv, agresivní osobní útoky, například „vyrovnávání si účtů“, hanobení menšin, ras, národností, náboženských skupin atd.

Komentář: Nálepkovat a urážet lidi mohou jen mainstreamová média, pokud s nimi nesouhlasíte.

5/  Stránka nerespektuje základní zásady novinářské etiky: neuveřejňuje opravné zprávy, ponechává dostupné a neopravené zprávy, které se objektivně ukázaly jako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorů (ochrana zdrojů a možnost pseudonymů se respektuje), stránka neuveřejňuje případné reakce dotknuté strany, hrubým způsobem míchá zprávy a komentáře, opakovaně publikuje šokující nepravdivá tvrzení za účelem zvýšení návštěvnosti, které však obratem opravuje, atd.

Komentář: Novinářská etika? Co to je? Faktem je, že mnoho tvůrců alternativních webů nejsou profesí novináři a často tvoří na koleně a v amatérských podmínkách. Nicméně činí tak převážně proto, aby byly alespoň někde dostupné informace, které SME a spol. cenzurují a odmítají zveřejňovat. To, že se tak nedaří vždy kvalitně a bez chyb, je jedna věc. Proč by měl ale ostatní kádrovat zrovna někdo, kdo programově celá léta dezinformuje či podporuje bombardování nezávislých zemí a lumpárny všeho druhu?

Chápu, že se nás mainstreamová média začínají bát. Situace se ale stala zřejmě již natolik vážnou, že se rozhodla použít těžký kalibr a zbytky svého upadajícího vlivu, aby se pokusila zlikvidovat nepohodlnou konkurenci dřív, než se sama definitivně uplácají. Oč víc ale do nás půjdou, o to silněji upozorní na to, že jsou zcela bezradná a ztrácejí půdu pod nohama. Znáte to, jak je to s ním lejnem. Čím víc se v něm mažete…