“Nic není tak, jak jsme chtěli”: EU už přiznala, že zóna volného obchodu s Ukrajinou není efektivní

1. 4. 2016    zdroj
A všechno je kvůli strukturálním problémům v ukrajinské ekonomice. Zóna volného obchodu Ukrajiny s EU není využívána tak, jak je třeba kvůli systémovým problémům v ukrajinské ekonomice. Prohlásil to u “kulatého stolu” v Kyjevě šéf zastoupení EU na Ukrajině Jan Tombinski.


“Dnes můžeme říci, že zóna volného obchodu, otevřený trh s EU se nevyužívá tak, jak bychom chtěli a očekávali. Všechno je kvůli spoustě slabin především hospodářského charakteru, kvůli strukturálním slabým stránkám v ukrajinské ekonomice”, podotknul evropský diplomat.

“Klíčovým exportním zbožím Ukrajiny s EU jsou převážně suroviny – takovým byl export Polska před řadou let. V podmínkách krize na trzích se zbožím nemohou ukrajinští výrobci dostat jakékoli zisky”, konstatoval Tombinski.

Podrobil také kritice ukrajinské výrobce, kteří nejsou připraveni ke vstupu na evropský trh.

“Na evropský trh byli schopni vstoupit pouze málokteří ukrajinští výrobci, kteří se na tuto expanzi připravovali. A také získali své výhody. Ale kde jsou další?”, zeptal se velvyslanec EU.

Na závěr prohlásil, že “nic nebude Ukrajině poskytnuto jen tak”.

“Evropský trh je velmi konkurenční. Využijte tu podporu, kterou Ukrajina získala … My, pochopitelně, nepůjdeme prodávat váš produkt na našem evropském trhu – to už je úkol výrobců. Ale jsme schopni poskytnout systematickou, institucionální pomoc exportérům, rekapituloval Tombinski.

Připomeňme, že podle oficiální statistiky, která byla zveřejněna v březnu, se ukázalo, že integrace s Evropou nepřinesla Ukrajině slibovaný hospodářský růst.

“V porovnání s lednem minulého roku klesl export Ukrajiny o 32%! Dovoz o 23%! Srovnání s lednem předminulého roku je lépe neprovádět, tam jsou čísla skutečně obrovská. A nejzajímavější je, že export do zemí EU také v porovnání s lednem 2015 klesl – o 12%, dovoz o 17%!”, konstatoval ředitel Centra pro euroasijské výzkumy Vladimír Kornilov.

Podle statistiky činil v lednu export z Ukrajiny do EU 950,9 milionu dolarů, dovoz 963 milióny. To je podstatně méně než před rokem. Celkem měla Ukrajina v lednu negativní obchodní saldo 295 milionů dolarů. Pro srovnání – bez asociace s EU v lednu 2015 roku činilo záporné saldo Ukrajiny pouze 38,8 milionu dolarů.

Přitom v březnu ministerstvo hospodářského rozvoje a obchodu Ukrajiny oznámilo, že Kyjev už prakticky vyčerpal kvóty Evropské unie na většinu exportních výrobků, poskytnuté na rok 2016.

Podle informací rezortu, zveřejněných v médiích Ukrajiny, byla zcela vyčerpána kvóta na dodávku cukru (20 tisíc tun), ječných krup a mouky (6,3 tisíce tun), na 86,9% byla využita kvóta na zpracovaná rajčata (celkem 10 tisíc tun), na 74,5% na měkkou pšenici, pšeničnou mouku a granule (celkem 950 tisíc tun), kvóta na oves byla využita na 55,9% (4 tisíce tun) do EU.

Poznamenejme také, že již v únoru byly vyčerpány kvóty Ukrajiny na dodávku medu, moštu a kukuřice do Evropy v letošním roce.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová