Nizozemsko oznámilo oficiální výsledky referenda

13. 4. 2016, zdroj zde

Ď: Holandské referendum není příjemné téma pro velká česká média. Kdoví, zda oficiální výsledky u nás vůbec poznaly tiskařskou čerň nebo prolezly mikrofonem ČT – ? Pro sestavovatele budoucích učebnic dějepisu je vytesáme alespoň sem, na Novou republiku.

Oficiální výsledky referenda v Nizozemsku o asociaci Ukrajiny s EU:
61% (asi 2,5 miliónu lidí) – proti asociaci
38,21% (asi 1,57 miliónu lidí) – pro asociaci
účast byla 32,38%

Celkem hlasovalo 4,15 milionů lidí z celkového počtu 12,86 miliónů Holanďanů, majících právo hlasovat.

“Účast 32,38% znamená, že hranice pro platnost referenda 30% byla splněna a překročena. Výsledek referenda má ale pouze konzultativní charakter a není pro vládu závazný.

Referendum v Nizozemsku se konalo 6. dubna. Na něm byla předložena jedna otázka: “Jste pro nebo proti ratifikaci dohody o asociaci mezi Ukrajinou a EU?”.

Bezprostředně po vyhlášení předběžných výsledků referenda prezident Ukrajiny Petro Porošenko obvinil organizátory referenda, že jeho pravým účelem – to nebyla dohoda o přidružení Ukrajiny. “Je to útok na jednotu Evropy, útok na šíření evropských hodnot” – uvedl šéf ukrajinského státu na svém Twitteru.

Ve stejný den, mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že referendum – to je naprosto vnitřní záležitost Nizozemska a Kreml se jakkoli nechce vměšovat do těchto záležitostí.” Poznamenal, že výsledky referenda ukazují postoj Holanďanů ke konkrétnímu dokumentu. “Takže, v Nizozemsku mají občané otázky, existuje nedůvěra” – řekl tiskový mluvčí Vladimira Putina.