Před odsunem: Nálada v Řecku je výbušná

3. 4. 2016         Deutsche Wirtschaftsnachrichte
V Řecku se úřady připravují na neklidné dny: Před prvním odsunem uprchlíků a migrantů do Turecka je nálada mezi uprchlíky výbušná, informují řecká média. Úřady nevědí, co se stane, když uprchlíci musí být vyzvednuti z táborů. Přípravy na kontroverzní navrácení uprchlíků a migrantů z Řecka do Turecka běží na plné obrátky. 


Plán pobřežní hlídky a agentury pro ochranu hranic EU Frontex předpokládá, že od pondělí do středy bude nejprve vráceno do Turecka okolo 750 osob hledajících azyl , kteří přišli ilegálně na řecké ostrovy. Na oplátku jsou v Německu a jiných zemích EU očekáváni první Syřané, kteří na základě paktu EU s Tureckem mají být legálně přijati do EU.

Úřady v Řecku se obávají značného odporu mezi uprchlíky, kteří mají být nuceně dopraveni zpět. Na ostrovech Lesbos a Chios jsou protesty. Migranti odsuzují plánované návraty jako „ deportace”. Stovky uprchlíků, kteří v pátek vyrazili z „ hotspotu“ na ostrově Chios, setrvali v sobotu v přístavu ostrovního hlavního města.

„Athény, Athény”, a „ svoboda, svoboda“, skandovali lidé. Požadovali, aby je trajekty přivezly k řecké pevnině, a ne do Turecka. Dva trajekty tak byly odkloněny, dopluly neplánovaně do přístavu Mesta na západě ostrova, jak informoval řecký rozhlas. Od nabytí platnosti uprchlického paktu s Tureckem jsou uprchlíci zadržováni v „ hotspotech“, aby mohli být odsunuti do Turecka.

Dohoda předpokládá, že všichni uprchlíci, kteří byli po 20. březnu ilegálně převezeni do Řecka, budou moci být nuceně navráceni do Turecka. Za jednoho Syřana, kterého EU odsune, má přijít jiný Syřan legální cestou do EU – EU počítá až s 72 000 osobami. Z nich má připadnout na Německo o něco méně než 16 000. V pondělí přiletí do Německa první Syřané.

V pátek večer řecký parlament v urychleném řízení uvolnil cestu pro navrácení do Turecka. Zákon byl schválen velkou většinou. Organizace lidských práv vidí dohodu EU s Ankarou nanejvýš kriticky. Podle zprávy Amnesty International prý Turecko v posledních týdnech masově odsouvalo uprchlíky ze Sýrie do země s občanskou válkou.

I přes smlouvu o navrácení přišlo do soboty během 24 hodin 566 nových migrantů z Turecka do Řecka. Akce navrácení má začít v pondělí. První uprchlíci mají být v 10 hodin místního času / 9 hodin středoevropského/ dopraveni z přístavu Mitilini na Lesbu do tureckého přístavu Dikili. O tom informovala polostátní řecká zpravodajská agentura ANA – MPA s odvoláním na vládní kruhy.

„Na každého migranta, který bude vyhoštěn, chceme nasadit „ jednoho policistu jako dozorce“, řekl jeden důstojník pobřežní stráže německé tiskové agentuře. „ Máme strach, jak ty lidi dostaneme z táborů“. Nálada mezi migranty je výbušná. „ Spirála násilí v záchytných táborech“, zněl titulek v konzervativních athénských novinách „ Kathimerini.“ „Potyčky s noži a masové útěky“, hlásil bulvární list „ Ethnos“.

Situace je dramatická i na pevnině. Zejména v táboře bídy Idomeni na severu a v přístavu Pireus setrvávájí tisíce lidí v kulovitých stanech a čekacích halách. Řecká vláda si neví rady, jak má s těmi lidmi jednat. V minulých dnech došlo opakovaně k bitkám a nepokojům. Jak v sobotu dále informoval athénský deník „ Kathimerini“, nevylučuje již ministr pro ochranu občanů Nikos Toskas poprvé „ užití lehkého policejního nátlaku“ – ovšem jen ve výjimečných případech, když „ někdo bude dělat problémy.“

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
 

Vor Abschiebung: Stimmung in Griechenland explosiv, Deutsche Wirtschaftsnachrichten , 2.4.2016