Putin sdělil důvody odmítnutí návštěvy jaderného summitu v USA

7. 4. 2016      zdroj
Prezident RF Vladimír Putin obdržel pozvání od USA a nebyl proti návštěvě summitu o jaderné bezpečnosti. Prohlásil to 7. dubna během 3. fóra regionálních a místních médií “Pravda a spravedlnost”. “Ano, byl jsem pozván. Můj kolega (Barack Obama – pozn. red.) mě zval osobně. Upřímně řečeno, nebyl jsem proti tomu tam jet, ale naši experti v oblasti atomové činnosti a Ministerstva zahraničních věcí RF mně to nedoporučili”, řekl Putin.


Hlava státu také nazval jaderné fórum “domácí akcí”, během níž by Rusko stejně nemělo možnost ovlivnit zpracování závěrečných výsledků: “Za prvé, jak se vyjasnilo, je to taková domácí akce, nejspíše, americká. Obyčejně akce podobného druhu a úrovně probíhají na základě konsensu a možnosti zúčastnit se vypracování závěrů. Akce byla rozdělena na pět skupin, nám bylo navrženo účastnit se jenom jedné. Ale tak velký stát, jako je Rusko, se nemůže zúčastnit podobné akce a nepodílet se na vypracování závěrečného dokumentu.

Připomeňme, že summit o jaderné bezpečnosti, konaný ve Washingtonu, byl posledním. Je to uvedeno v závěrečném dokumentu, podepsaném účastníky summitu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová