Raději nedělní oběd, než OVM

Zdeněk Hrabica
17. 4. 2016
Pokazil jsem si vlastní vinou nedělní oběd! Dal jsem přednost zhoubné televizi a Otázkám VM. Dal jsem přednost třem lidem z obrazovky, Václavu Moravcovi, Milanu Štěchovi a Karlu Schwarzenbergovi. Zpočátku se mi zdálo, že dohromady předvedou i pro mladého televizního diváka lekci vybraného společenského chování.


Avšak, když se rozřehtal někdejší kandidát v přímé volbě prezidenta nad vstupními slovy předsedy senátu kolem návštěvy policistů na akademické půdě, vrchní senátor se pohotově nad takovým chováním svého kolegy ohradil. To už mi bylo nadmíru jasné, že k obědu dostane divák nejspíše nechutný „eintopf“.

A také to „eintopf“ opravdu byl, jak jsem brzy pochopil. Pole ovládl moderátor, ani na vteřinu nezakrýval před diváky, na čí straně bude od začátku do konce stát. A byl jsem moc zvědav, zda se i tentokrát dostane v debatě na hlavu státu a kdy jí alespoň jeden z přítomných setne hlavu hned pod krkem. Stalo se nejprve ze strany vzpomenutého prezidentského kandidáta, který se nesmířil a nesmíří nikdy s  porážkou, když opakovaně promluvil o prezidentově závislosti na drogách. V daném případě na alkoholu. A  sám musel přiznat, že i sám, jako my všichni, někdy chlastá. Jenom s tím rozdílem, že zatímco on sází na kvalitu, tak Zeman na kvantitu.

Potvrzuji, že bohužel, v tom případě ten nařčený ze závislosti není sám. Tentokrát vcelku odvážný předseda senátu však byl donucen opustit záměr jakéhokoliv dalšího útoku a musel přiznat, že i on se s prezidentem republiky v lecčems neshodne. Ale praštit do stolu, což se v přímém přenosu nedělá, si diplomaticky nedovolil. Ani tehdy, když se někdejší kandidát protivil zrušení dalších sankcí proti Rusku, nedbal ztrát, přinášejících újmu i našim výrobcům a už vůbec nechtěl protestovat proti přijetí zrušení vízové povinnosti Ukrajiny do zemí EU. Předsedou zahraničního výboru sněmovny byl Milan Štěch odkázán do patřičných mezí. Přece – kromě jednoho komunisty, tam ovládá jejich názorový proud všechny židle. A to je záruka, že zejména dlouhodobé sankce proti Rusku jsou a budou nezbytné. Vždyť, jak předseda zahraničního výboru pravil, to prokázal Irán.

Ani Štěchovy pochyby v ústrety moderátorovi a poslanci nestačily.

Sám jsem si však předsevzal, že už si namísto nedělní čočky s drůbežím párkem nikdy nedám Události Václava Moravce.

A kdybych mohl, označil bych ten pořad hvězdičkou, jakou se kdysi označovaly pro dětem zakázané televizní pořady.

Psáno pro Novou republiku, Nové slovo a LUK.