Stále více Němců odmítá platit koncesionářské poplatky z důvodu šíření propagandy

18.4.2016  SvětKolemNás 

Německá veřejnoprávní televize ARD uvádí, že eviduje dlužnou částku na koncesionářských poplatcích u 4,5 milionu Němců.
Údaje o tom, proč tyto poplatky zaplacené nebyly, statisticky shromážděny nemá.


Od 1.1.2013 došlo v Německu ke změně a stejný paušální koncesionářský poplatek ve výši 17,50 eur měsíčně platí všechny německé domácnosti. Domácnosti platí poplatek bez ohledu na to, kolik lidí v domácnosti žije, kolik je v ní televizorů, rozhlasových přijímačů, nebo počítačů.

A přestože není přesně jasné, kolik domácností odmítá platit koncesionářské poplatky jako určitou formu protestu, právníci říkají, že je to stále více a více z nich.

Mnoho lidí prostě nepochopilo nový změněný systém – prostě jim nebylo dostatečně dobře vysvětleno, za co vlastně mají platit
, uvedl Sascha Giller z advokátní kanceláře PWB, která doufá, že dostane případ před ústavní soud. To znamená, že jsme měli masivní příliv klientů, kteří vzdorují povinným platbám.

PWB v současnosti zastupuje okolo tisíc klientů, kteří odmítají platit jejich koncesionářský poplatek, ale Giller zdůraznil, že jejich důvody jsou různé.

“Hodně z nich kritizuje obsah, včetně politické orientace – v duchu ‘Je to hlasatel propagandy’a máme další, kteří říkají, že média na principu veřejnoprávního vysílání jako takové již nemají v moderním světě své místo, přinejmenším ne s povinnými poplatky,” řekl pro DW. “A máme klienty, kteří prostě nepoužívají média … Také máme podnikatele, kteří nevidí důvod, proč by měli znovu platit za jejich druhý domov.”

Další právník zastupující neplatiče koncesionářských poplatků Jakob Heinrich Tschuschke uvedl, že právní bitva ještě není u konce. “Pořád si myslím, že je to nezákonné, a to i v případě, že soudy mají jiný názor,” řekl pro DW. “Chci vidět, co na to řekne ústavní soud.”

Zdroj: [1][2]