Světová psychiatrie ještě řekne své “děkuji” Ukrajině!

29. 4. 2016, Petr Ďoubalík, Anatolij Šarij – Památník čekistům a psychologie – video, překlad, procvičení ruštiny
A. Šarij – narozen 1978 v Kyjevě, jednou se o něm budou učit studenti žurnalistiky- vypustí denně 2 – 4 nové příspěvky, rozkrývá lži a manipulace médií, část finančních příspěvků od fanoušků rozdává nejchudším, převážně starým lidem v oblasti Donbasu (prostřednictvím spolupracovníků).
– má přiznán statut běžence z Ukrajiny, žije v EU (na Ukrajině by dlouho nepřežil).
– kdyby Česká televize přeložila a odvysílala každý den jen jedno jeho video, stačilo by to vyvažovat tu její nehoráznou
jednostrannost.

Dnes jsem se bavil při sledování nového videa, kde si dělá legraci z kamarádů našeho majdanisty Štětiny.

Malá poznámka k překladu: Šarij pro “šikuly” z Azova používá označení “suščestvo” – tvor, bytost, stvoření, existence (podivná…). Vybral jsem “tvor”.

 A. Šarij: Dnes byl internet plný informací o pokusu snést památník čekistům v Kyjevě civilním korpusem Azova. Někteří se zlobí, jiní říkají “tak to má být”, někomu je to fuk. Já myslím, že je to velmi zajímavé video! Velmi zajímavé, mohlo by se hodit pro studium například budoucích psychologů či studentům medicíny pro pochopení vzorců chování méně vyvinutých tvorů.

Pohleďte: tvor málo vyvinutý se pokouší rozbít monumentální obrovský památník palicí. Snaží se bít po památníku, není vidět odlétající kousky, ale tvor pokračuje v úderech do památníku.

Teď se tvor radí s druhým tvorem, poznal, on umí poznat, že rozbít památník palicí není možné. Přemýšlí a na něčem se domlouvají – a z toho plyne závěr, že řeč u tvorů je rozvinuta, tvor, který se nachází vedle něho, dobře chápe, co mu druhý tvor říká.

Ale na prvním místě jsou především pohlavní instinkty, instinkt rozmnožování, to je také hodně důležité z pohledu studia málo rozvinutých tvorů.Tak zde tvor “2” zobrazuje pohlavní akt, s památníkem…

Tvorové mají vyvinutý smysl pro dělbu práce a spolupráci,
zde tvor 1 předává palici tvoru 4

Poté se k nim připojuje tvor “3” a po poradě dospívají k jedinému, pro málo vyvinuté tvory, správnému závěru: problém není v palici nebo v tom, že památník je příliš velký, je v tom, kdo tou palicí bije. Tvor “3” také začíná mnoho pokusů o rozbití památníku. Ale odkládá palici. Potom se vrací tvor číslo “1” a opět bere palici a opět začíná bít po nosu. Tvor “1” dělá pokus rozbít památník a pak předává palici číslu “4”. Pozorujte dobře, co dělá číslo “4”: před tím, než začne bít památník, ze kterého létají odštěpky, snímá přilbu a brýle si nasazuje na čelo (!). Tvor č. “4” se dává do práce. S velkou silou bije po nosu. Když se tvorům povede odbít maličký kousek od pusy památníku, tvorové, nacházející se dole, na to bouřlivě reagují. Avšak veškeré úsilí končí tady, na puse, a oni přerušují své snažení.

Anatolij Šarij

Z toho lze udělat závěr: že nižší tvorové jsou schopni analýzy. Umějí analyzovat situaci a nemohou se několik hodin v kuse věnovat činnosti, která nenese výsledky. Oni se tím zabývali několik hodin, ale právě to, že zastavili pokusy rozbít palicí památník ne až třeba za 2 dny, ale už za 3 – 4 hodiny, vypovídá o tom, že i u nižších tvorů se vyskytuje intelekt.
Velkou pozornost věnují tvorové nejrůznějším symbolům. Popsali památník slovy “smrt”, “vítězství” a teď vztyčují ruku. Tvor nechce být jen jedním z nás, tvor si myslí, že už je víc než my.

Je velmi zábavné zjistit, že několikahodinový boj nižších tvorů s památníkem byl pomstou za uvěznění člena jejich bratrstva Službou bezpečnosti Ukrajiny.

Moderátor se ptá kolegyně: …likvidují teď aktivisté Azova tento památník a označují to jako mstu za svého soukmenovce Stanislava Krasnova. Jak to vnímáte, je to dostatečně realistický postup, mstít se památníku za uvěznění Krasnova?

A. Šarij: Tady je vidět, že schopnosti a vzdělání novinářů nedovolí pochopit, co dělají nižší tvorové. Oni se to pokoušejí hodnotit z pohledu tvora, nacházejícího se na vyšším stupni rozvoje. Avšak nižší tvorové vážně předpokládají, že mezi uvězněním jejich soukmenovce Službou bezpečnosti Ukrajiny a památníkem čekistům, který tam byl postaven, jestli se nepletu, někdy v sedmdesátých letech, je přímá souvislost.

Já věřím, zcela věřím, že když přestaneme slepě posuzovat to, co se děje na Ukrajině, nebudeme odsuzovat ty věci, ale začneme je vyhodnocovat z pohledu psychologie nebo dokonce psychiatrie, tak to obohatí náš vnitřní svět, dovolí vědě udělat krok vpřed. To koukáš – psychiatrie udělá krok vpřed díky tomu, co se teď odehrává v Ukrajině! Světová psychiatrie ještě řekne své “děkuji” Ukrajině!
překlad z mluveného slova pro Novou republiku: Ďouba

Anatolij Šarij s týmovou kolegyňkou Olgou Bondarenkovou