Takže Křetínský Blesk nakonec přece jen nevlastní

Eric Best
5. 4. 2016   Final Word

Statisíce lidí denně otevírají Blesk nebo Blesk.cz, aniž by věděli, kdo největší český deník vlastní. Tisková prohlášení, a dokonce i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tvrdí, že nejvyššího českého majitele Blesku – firmu Czech Media Invest – ovládají Patrik Tkáč a Daniel Křetínský. 


Tuto informaci ovšem není možné ověřit. Oficiálními vlastníky Czech Media Invest jsou totiž dvě offshorové společnosti: holandská Gruenberg Investment B.V. a britská Interscope Limited. Už dříve jsme zveřejnili naše podezření, že jedním ze skutečných vlastníků je Martin Roman, a že Blesk byl koupen za peníze vyvedené z ČEZu.

Proč o tom znovu mluvíme? Křetínského jméno figuruje v kauze Panama Papers a Blesk dnes citoval jeho mluvčího, který prohlásil, že „Daniel Křetínský nevlastní jiné firmy, než u kterých je jako skutečný vlastník veden, to znamená, že nevyužívá žádné trusty nebo netransparentní vlastnické struktury“. Když to vezmeme doslova, jedná se o potvrzení toho, že Křetínský Blesk nevlastní, protože jeho vlastnická struktura je všechno jen ne transparentní.