Zdvihněte hlavy – letí Angara (s opravou a omluvou)

28. 4. 2016, Petr Ďoubalík – Raketa Angara odstartovala z kosmodromu Vostočnyj, video

Dopravní raketa “Sojuz-2.1a” (pojmenovaná podle jména řeky – “Angara”), která nese tři družice, dnes nad ránem na druhý pokus úspěšně odstartovala, poprvé v historii z nového kosmodromu “Vostočnyj” (Východní). 

Aktualizováno: Moc se všem omlouvám, byl jsem upozorněn na chybu. Raketa není Angara, ale Sojuz 2.1a. Popletl jsem to, protože jsem četl (v rychlosti) mnoho článků o nezdařeném prvním startu a problémy byly porovnávány s Angarou. Opravdu nejsem odborníkem na kosmos, chtěl jsem vás jen potěšit informací a videem. Ještě jednou se omlouvám. Ď.

Start byl proveden v plánovaném čase v 5:01 (moskevského času). Přítomen byl prezident RF Vladimír Putin, který na kosmodrom přijel již včera a po odloženém prvním startu se rozhodl zůstat až do startu druhého. Nebyl to jen další řadový start nákladní rakety, šlo o první let z nového kosmodromu, kosmodromu, který se rodil s problémy, na jehož nákladné stavbě se pokusilo napakovat několik méně charakterních jedinců. Dostavba a vypuštění první rakety se tedy stalo prestižní záležitostí, dnešní noc byla jistě napjatá, nervy jako strunky. O to větší radost a uvolnění tam panuje nyní. Jak jsem pozoroval moderátora ranních zpráv z moskevského studia, i on oznamoval úspěšný start nebývale vesele, radostí mu cukaly koutky úst a v jeho očích jsem zahlédl stopové množství jiskřiček, podobných těm, které měli komentátoři letu Gagarina.

…a tak jiskřily oči moderátorce zpráv ještě teď v 8 hodin
9:09 Putin pozdravil Roskosmos a stavitele kosmodromu s úspěšným startem
Kosmodrom Vostočnyj, Amurská oblast
Navázáno spojení se 3 sputniky, které byly vyslány z “Východního”