Američané si myslí, že Hitlera porazili oni, a Sovětský svaz „jen pomohl”!

10. 5. 2016   První zprávy
Ve Spojených státech se na vítězství ve druhé světové válce vzpomíná jako na triumf Američanů, a má se za to, že Rudá armáda jednala „více či méně jako asistent”, napsal The Washington Post.
Nicméně, zatímco výročí vítězství nad nacistickým Německem projde ve Spojených státech takřka bez povšimnutí, v Rusku je jedním z největších svátků v zemi, protože v něm téměř neexistuje rodina, která by nebyla zasažena válkou.„Zeptejte se kteréhokoliv Rusa na zkušenosti a zážitky jeho rodiny během druhé světové války, a prakticky se vám dostane následující odpověď: utrpení a služba zemi na bojišti,” poznamenaly noviny.

Na rozdíl od Spojených států, které byly po japonském útoku na Pearl Harbor do značné míry chráněny před útoky vodami Tichého a Atlantského oceánu, bylo Rusko během druhé světové války v obležení, bylo bombardováno a došlo k invazi na jeho území. Potom Rudá armáda došla do Berlína a hrála klíčovou roli při svržení Adolfa Hitlera.

Ztráty Sovětského svazu byly obrovské. Podle většiny historiků ztratil Sovětský svaz 27-28 milionů lidí. A starší generace Rusů má stále bolestné vzpomínky na hladovění za války.

Mezitím se ve Spojených státech druhá světová válka připomíná jako vítězství Američanů, a má se za to, že Rudá armáda jednala „více či méně jako asistent”.

Vzpomínky Rusů se zaměřily na vlastní oběti, uvádí článek. Podle obyvatel Ruska opravdový význam svátku nespočívá ve vojenských přehlídkách a je více osobní. „V Rusku je velmi málo rodin, které se nebyly (válkou) zasaženy,” řekl vydání Washington Post ruský spolupracovník.

Zbořil: Politici si mění historii 2.světové války jak potřebují

A jak veteráni umírají, jejich děti a vnuci začaly pořádat procesí u příležitosti Dne vítězství, za nichž nesou fotografie svých příbuzných, účastníků Velké vlastenecké války. Tato iniciativa, která je oddělená od vojenských přehlídek, se objevila v roce 2012 jako nepolitické hnutí, nicméně se ji, podle vydání, chopil i Kreml.

Kromě toho v roce 2008 oživil Vladimir Putin tradici pořádání „tankových průvodů sovětského stylu” když uviděl ve svátku 9. května možnost „aby se občané sjednotili okolo národní vlajky”.

Kritici Putinových oslav Dne vítězství tvrdí, že změnil toto výročí v „zpolitizovanou akci”, která má spíše sloužit státu, a nikoli památce lidem, kteří trpěli ve válce.„Dříve se veteráni scházeli při této slavnosti, pili a vzpomínali na padlé kamarády. Nyní je však hlavní důraz kladen na vojenské přehlídky,“ tvrdí článek.

Podle Washington Post rovněž slovo fašismus nyní také získal „novou hodnotu”, kdy je Kremlem obvykle aplikován na nové vedení Ukrajiny. Současně s pomocí oslav vítězství ve druhé světové válce se vyzdvihují „putinovské snahy, zaměřené na podporu pro tvrdou politiku vůči svému sousedovi,” neodpustil si jedovatou poznámku americký deník.

Jiří Kouda,První zprávy