Jak dopadl IX. sjezd KSČM?

15. 5. 2016     RadimValenčíkPíše
Rozhodovalo se o tom, zda KSČM bude stranou pragmatickou, nebo ideovou, tj.:
– Buď stranou, rentiérského typu, kde každý dokáže vyzískat ze své pozice nemalé prostředky, postupně se na úrovni krajů propojí s vládnoucími multistranickými mafiemi a centrum bude ztrácet kontrolu nad jejím fungováním (jako v případě ČSSD).

– Nebo stranou, která je nositelem poznání toho, o co jde, která k takové pozici má i  reálný základ v podobě zvládnuté reflexe dávné, nedávné i nejnovější historie, která jako ideová strana vznikla (bez revoluční teorie není revoluční hnutí) a která ideovou převahu využívá ke sjednocování různých proudů i působení na společnost.
Před sjezdem bych tipoval 70:30 ve prospěch první alternativy.
A jak to tedy dopadlo?
Z tisku se člověk moc nedozví. “Nejzasvěcenější”, tj. Novinky (Právo) vyslali na akci A. Mitrofanova, který podal tuto zprávu (modře):
Předsedou KSČM zůstane nadále Vojtěch Filip. Delegáti ho zvolili v prvním kole volby na sobotním devátém sjezdu strany. Dostal 203 hlasů z celkových 353. Filip porazil svého protikandidáta – pražského zastupitele a levicového radikála Josefa Skálu. Pro toho hlasovalo 150 delegátů. Skála byl nakonec zvolen místopředsedou.
“Věřím, že KSČM přivedeme k ještě lepším výsledkům, než po roce 2012,” prohlásil po volbě Filip, který vede komunisty už jedenáct let.
Výsledek ale nebyl vůbec jednoznačný. Část straníků totiž volala po  radikálnějším směřování strany, které by představoval právě Skála.
Ten v kandidátském projevu apeloval na své kolegy, aby se KSČM posunula více doleva. Nakonec však zvítězil Filip, který je spíše politickým pragmatikem.
I po svém zvolení řekl, že nijak zásadně nehodlá měnit dosavadní styl strany. “Zásadní změna kurzu nebude,” prohlásil. Průběh sjezdu podle něj ukáže, že jeho strana je připravená na letošní krajské a senátní volby a bude připravena i na parlamentní.
Delegáti nakonec Skálu zvolili místopředsedou. Svůj místopředsednický post obhájil i poslanec Jiří Dolejš.
“Jsem přesvědčen, že KSČM bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice. Nebude se chovat tak, že by zdržovala, ale bude vždycky opozicí, která má návrh na realistické řešení,” sliboval po obhajobě křesla.
To však zpochybnil šéf pravicové ODS Petr Fiala. “Vládní koalice se může radovat. Díky znovuzvolení Vojtěcha Filipa zůstává KSČM její pevnou součástí,” komentoval.
Komunisté si v sobotu večer zvolili také prvního místopředsedu. Svůj post obhájil Petr Šimůnek. Jeho protikandidátem byl jihočeský zastupitel Petr Braný. Adeptem byl původně i europoslanec Jaromír Kohlíček, ten však ve prospěch Šimůnka před volbou odstoupil. Šimůnek získal 263 hlasů, Braný 84.
Levicový nezávislý publicista M. Rokytka, který průběh sjezdu soustředěné sledoval, napsal (červeně):
Josefu Skálovi se podařilo získat 150 hlasů, to nestačilo a staronovým předsedou Ústředního výboru KSČM se stal JUDr. Vojtěch Filip. Na levici se tak otevírá obrovský prostor pro alternativní politický subjekt, který osloví masu nevoličů i zklamané voliče bankrotující ČSSD a  zahnívající KSČM řízenou agenturou. Chceme sociální spravedlnost v celé EU, jsme Evropané, nestyďme se za to, hřímal spisovatel programových materiálů “třešínek” ing. Jiří Dolejš do poloprázdného sálu.
Nevěřím mu, nadává vlastencům do xenofobů a “většinové bloky” ať si s ním dělá “Tupá” s Vojtou, říkali si zklamaní voliči.  Poznání mu může svítit na cestu a ne do očí, jak pořád povídá, ale ještě nenapsal ani jeden odborný článek o tom “poznání”, naopak skutečnou akademickou práci bez argumentů odmítá, dodávali v kuloárech. 
Šimůnek jakožto znovuzvolený 1. místopředseda bude mít evidentně ještě těžší práci než v  minulém období a Zdeňka Lišková se “ukontroluje”. Tunelování strany a čachrům s nemovitostmi však prý asi nezabrání, podobně jako kontroloři v Lidovém domě. Vždyť k pravosti smluv na letošní rok s  agenturou se kdokoliv zodpovědný odmítl i přes přímé dotazy delegátů vyjádřit. Kauza Altner ukázala, jak snadné je pro právníky přivést stranu do insolvence. 
Později Skála těsně získal pozici místopředsedy pro ideologickou práci. Stal se jedinou novou tváří v úzké sestavě vedení KSČM, odkud vypadla kontroverzní místopředsedkyně Miloslava Vostrá. Jiří Dolejš se udržel.
Oba komentáře se shodují v tom, že se patrně nic nezmění a KSČM propásla šanci na změnu.
Všimněte si zajímavého momentu. Novinky nepovažovaly za důležité (bylo to “pod jejich rozlišovací úroveň) zdůraznit, že J. Skála byl zvolen do nově zaváděné funkci místopředsedy KSČM pro ideologickou práci. To je velmi podstatné. Opozice vůči V. Filipovi si totiž zavedení této funkce jako protiváhu ideové vyprázdněnosti strany svým způsobem vynutila. A to, že tento post obsadil J. Skála je významný posun.
Měl jsem možnost sledovat některá vystoupení. Selektivě, podle toho, zda jsem měl zrovna čas. Průběžně jsem komentoval na FB volbu V. Filipa takto:
“Dost překvapivý výsledek. Netušil jsem, že bude tak vyrovnané. Asi to o něčem svědčí:
Předsedou ÚV KSČM zůstává Vojtěch Filip. Delegáti ho zvolili v prvním kole. Získal 203 hlasů z  celkových 353, jeho protikandidát Josef Skála 150.”
J. Skála skutečně získal víc, než jsem čekal. A už vůbec jsem nečekal, že se mu podaří obsadit pozici, ze které lze něco změnit. (I když to hodně nebude mít lehké.)
Mj. svědčí to o tom, že opozice vůči Filipovi je velmi silná a většina strany nechtěla, aby “vítěz bral vše”. To má pro budoucí vývoj KSČM značný význam.
Takže závěrem: Po sjezdu tipuji šanci na to, která alternativa (pragmaticko-rentiérská versus ideově funkční) zhruba 50:50.